Vissza a tartalomjegyzékhez


Megfenyegették Willyt, a delfint

Életveszélyesen megfenyegették Keikót, a kardszárnyú delfint, a „Szabadítsátok ki Willyt” című nagysikerű film főszereplőjét. A hatóságok feltételezik: az ügy azzal függhet össze, hogy Izlandon két város versengett Keikóért, no meg a turistákért, akik várhatóan felkeresik majd a filmsztárt természetes környezetében.
Egy izlandi újság egy ismeretlentől levelet kapott, amelyben az illető kilátásba helyezte, hogy megmérgezi Keiko vizét. Az izlandi rendőrség haladéktalanul nyomozni kezdett az ügyben, mivel - amint a rendőrség szóvivője elmondta - komolyan kell venni a fenyegetést.
Keikót, az úgynevezett gyilkos bálnát az állatvédők és a gyerekek négyéves kampánya nyomán szabadonbocsátás céljából "visszavadítják". Ennek jegyében szeptemberben szállítják a most lakhelyéül szolgáló oregoni akváriumból hazai vizeire, Izland partjaihoz. Ott a tengerben lévő nagy medencében helyeznék el a Wetsman-szigetek egyik csendes öblében, Klettsvik város közelében.
Keikónak a tervek szerint szeptember 10-én, az amerikai légierő különgépén kell Izlandra érkeznie, s nyomban a Klettsvikben épített 75x30 méteres medencébe kerül. Keikót kétévesen, csecsemőkorában fogták el az izlandi vizeken, s életének 14 évéből tizenkettőt fogságban töltött. Egy mexikóvárosi szórakoztató park fő attrakciója volt egészen addig, amíg 1993-ban világhírű nem lett a „Szabadítsátok ki Willyt” című filmben nyújtott alakításával.
A filmek azonban felhívták a figyelmet Keiko egészségügyi panaszaira is: bőrbántalmaktól, emésztési problémáktól és izomzata alacsony tónusától szenved a gyönyörű, fekete-fehér állat. Mindezek alapján iskolások pénzgyűjtő kampányt indítottak, hogy jobbra fordítsák Keiko sorsát. E kampánynak köszönhetően 1996-ban átkerült az Oregon Parti Akváriumba, ahol a korábbinál jóval tágasabb medencében élhet, s ahol helyreállt egészsége is.
Az eredeti cél azonban mindig Keiko „visszavadítása” volt, s ennek egyik fontos lépcsője, hogy visszakerül Izlandra. (MTI)