Vissza a tartalomjegyzékhez


Amatőr költők fogságában

A Kolumbiai Kulturális Intézet az előadóművészet egyedülálló módját szponzorálja: amatőr költők olvassák fel verseiket a buszokon annak reményében, hogy megszabadítják az utasokat a nagyvárosi közlekedés feszültségeitől.
A „busz-poéták” örömmel vették az ötletet, hiszen „rabul ejtett” közönségre találtak egy népszerűségét vesztett művészeti forma számára.
„Ez csupán egy ötlet arra, hogy bevezessük az embereket a költészetbe, mivel a főiskolák nem jeleskednek az irodalom tanításában, és a költészet sem kötelező tantárgy” - mondja a program vezetője, Fernando Herrera.
A költők, miután bemutatkoztak, előadják a költeményeiket, majd a műveik kéziratait is szétosztják az utasok között.
A hallgatóság igen vegyesen reagál: míg némelyek örömmel fogadják a produkciót, addig mások kissé furcsállják. A szervezők minden hónap utolsó hetére tervezik a programokat. A költők azonban remélik, hogy sikerül felkelteni a hallgatóság érdeklődését, ami további kereslethez vezet.
Az utcai zenészektől eltérően, a költők nem „kalapoznak”, hanem a program szervezőitől kapnak fizetést. Megkülönböztető fluoreszkáló ruhájuknak köszönhetően senki sem mászik fel a buszokra költőnek tettetve magát, hogy pénzt kéregessen.
Amennyiben a Kulturális Intézet kalkulációi helyesek, az év végére hetvenezer ember fogja hallani az előadások egyikét. (CNN)