M. KULIMÁR ÉVA, MÉSZÁROS MÁRIA
Ízvilág
Könnyen könnyűt
Ha a múlt századból idecsöppenne egy szorgos házvezetőnő, nem valószínű, hogy
eligazodna a mai modern konyhákban. A kor asszonyai számára számtalan elektronikus és
mechanikus segédeszköz áll rendelkezésre. Kenyérszelők, hússzelők, grillezők
pirítók, rozsdamentes, jól záródó edények - melyek egy lángon többfélét is
főznek egyszerre, és jelzik, ha készen vannak -, gyönyörű tea- és kávéfőzők,
mosogatógépek, mikrohullámú sütők, és persze a felsorolást még folytathatnánk.
Természetesen a háziasszony leleményességére, ügyességére és szorgalmára ma is
ugyanolyan nagy szükség van, mint régen. Jó esetben a szerkentyűk csak
kiegészítők, és a lényeg - az, hogy mi és hogyan kerül az asztalra - továbbra
is a szorgos kezeken múlik.
A nyári melegre való tekintettel most két, főzés nélkül elkészíthető finomság
receptjét ajánljuk, amelyek a hagyományos őzgerinc alakú tepsiben vagy más formában
is elkészíthetőek.
Majonézes burgonya
Hozzávalók:
Fél kg burgonya, 1 dl majonéz, 2 dl kefír, 1 csomag snidling, kis fej
vöröshagyma, 2 evőkanál zselatin, 1dl tej, ecet, cukor, só, bors.
A burgonyát héjában megfőzzük, majd meghámozzuk, apróra daraboljuk. Még melegen
ecetes, cukros, sós vízbe teszszük, és itt hagyjuk kihűlni. Közben elkészítjük a
mártást. Simára kavarjuk a majonézt, kefirt és a snidlinget, sóval, borssal
fűszerezzük (ízlés szerint 1 dl fehér bort is önthetünk bele). A vöröshagymát
apróra vágjuk, megsózva fél óráig állni hagyjuk. A zselatint a tejjel
előírásszerűen elkészítjük. Mély tálban összekeverjük a mártást, a leszűrt
burgonyát, a hagymát (levével együtt) és a kihűlt zselatint. Formába öntjük, és
a megszilárdulásáig a hűtőbe tesszük, majd tálalás előtt a formából óvatosan
kiborítjuk.
Joghurttorta
Hozzávalók:
Fél liter joghurt (gyümölcsízű is lehet, de akkor harmonizáljon a
belekerülő gyümölcs ízével), 2-3 dl tejszín, 1 csomag zselatin, 2-3 evőkanál
cukor, tetszőleges mennyiségű és fajtájú friss gyümölcs, befőtt vagy
gyümölcskonzerv.
A cukrot, a zselatint összekeverjük és felmelegítjük. Forralni nem szabad!
Kihűlés után belekeverjük a tejszínt és a gyümölcsöt. Kivizezett formába
töltjük, és hűtőszekrénybe helyezzük, majd megmerevedés után egy lapos tálra
kiborítjuk. Díszítésre használhatunk gyümölcsöt, tejszínhabot, lekvárt vagy
olvasztott csokoládét.