Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Elszabadult a Jangce

Hétszáz méter hosszan átszakadt a gát Kína Hupej tartományában, Vuhan várostól 70 kilométerre - jelentette egy hongkongi központú emberi jogi csoport. A gátszakadás 150 katona és több száz polgári személy halálát okozta. A tragédiát megelőzően Kínában már 1200 ember halt meg az idei árvizek miatt - ez kétszer annyi haláleset, mint tavaly.

„Sok embernek a szó szoros értelmében semmije sem maradt” - mondja a Nemzetközi Vöröskeresztnél dolgozó Helge Kvam. „Otthonaikat elmosta a víz, egyáltalán semmilyen személyes holmijuk nincs, és gyakorlatilag nincs mit enniük.”
„Remélem, hogy elejét tudjuk venni egy katasztrófának. A termény 30 százalékát már elveszítettem az esőzések miatt, de ha a folyó jön, az egész odavész” - panaszkodik a 70 éves Li Tian.
Az Új Kína hírügynökség beszámolója szerint hétfőn Hupej tartomány egy másik térségében tizenegy helyen rést robbantottak a gátban, hogy a Jangce folyó vízszintjét valamelyest csökkentsék. A térségből előzőleg kitelepített 38 ezer ember hajléka - közel tízezer otthon - romba dőlt. A művelet célja az egyik legnagyob kínai iparváros, a 7 milliós Vuhan helyzetének könnyítése volt. A kínai hatóságok már több gátat felrobbantottak, hogy a termőföldek elárasztásával tereljék el az Amazonas és a Nílus után a világ harmadik legnagyobb folyójából kiömlő vizet a fenyegetett nagyvárosoktól és vasutaktól.
Az Új Kína hírügynökség szerint a Jangce völgyében 3200 helyen veszélyes a gátak állapota, s ebből 1800 helyen nagyméretű gátszakadástól lehet tartani. A Vöröskereszt Nemzetközi Szervezetének (ICRC) képviselője, Arne Jacobsen szerint Hunan és Hupej tartományok lakosságának 40 százaléka árvízkárosult. Több millió ember másfél hónapja a gátakon él, és 36 fokos melegben, elégtelen táplálkozás mellett homokzsákokkal erősíti a védműveket. Sokan megbetegedtek, bár járványok nem törtek ki - mondta Jacobsen.
Kínán kívül is több helyen pusztítanak a megáradt folyók. Indiában több ezren menekültek el Tripura északkeleti megyéből a hatnapos súlyos esőzést követően. Bangladesben pedig, Dhaka fővárostól 190 kilométerre északra, Gaibandha városának közel a fele térdig érő vízben áll. Tízezren már menedékhelyekre kerültek, sokan pedig csónakkal mentek munkába.
A két héttel ezelőtti hatalmas felhőszakadás következtében Kelet-Szlovákiában is árvíz pusztított. Közel félszáz ember életét vesztette, az árvíz által okozott kár értéke pedig meghaladja az 1,6 milliárd koronát - közölte hétfőn az árvízzel kapcsolatos teendőket felügyelő kerületi bizottság alelnöke. Ezer éve nem volt hasonló árvíz a Kis-Szinye patak völgyében, ahol a felhőszakadás nyomán hömpölygő víz és a hegyekből lemosott iszap a völgy mélyén fekvő falvakra zúdult.