Vissza a tartalomjegyzékhez


INNEN-ONNAN
Fogság a mormotaüregben

A svájci rendőrségnek csak 36 óra elteltével sikerült kiszabadítania egy tacskót egy mormotaüregből. Az eset St. Moritz közelében történt, ahol Charly bemászott a mormotaüregbe, és beszorult, mint Micimackó: se előre, se hátra nem tudott mozdulni. A St. Moritzban szabadságát töltő német házaspár a kutyust előbb megpróbálta édességgel kicsalogatni az üregből. Miután azonban semmire nem jutottak, reménytelennek tűnő helyzetükben a rendőrség segítségét kérték. A rendőrök előkerítették az erdészt, aki azután egy alpesi pásztorral közösen feltárta a mormotaüreget, és másfél méteres mélységben rátalált a tacskóra. (MTI)


Az önfeláldozó kutya

Három ember életét mentette meg egy 21 hónapos újfundlandi, de erejéből arra már nem futotta, hogy maga is partra ússzon, s a vízbe fulladt. Mauit pénteken nemzeti hősként ünnepelte a francia sajtó. Pascal Brockly éppen kutyájával, Mauival strandolt Korzikán, amikor észlelték, hogy a parttól mintegy 150 méterre, magas hullámok között veszélybe került három ember. A kutya és gazdája együtt indult a fuldoklók mentésére. Mauinak sikerült is a part közelébe vonszolni a szörföt, amelybe a három kétségbeesett fürdőző kapaszkodott. Ám a part mentén zajló erős hullámzásban a csoport szétvált: az embereket kimentették a közben megérkezett tűzoltók, de a bátor kutya vízbe fulladt. (MTI)


Mókás mókus

Egy mókus alapos fejfájást okozott egy vadonatúj Mercedes 230-SLK gépkocsi angol tulajdonosnőjének. A méregdrága autó ugyanis egyre gyakrabban „kapkodott levegő után”, majd egyszer csak végleg lefulladt egy kisebb emelkedőn, Hampshire grófságban. Pola Brown a szervizbe vitette büszkeségét. Mint a Daily Mail beszámolt róla, a probléma egykettőre megoldódott: a légszűrő egyik csövében csaknem két kiló mogyorót találtak - egy mókus egész téli élelemszükségletét. A kis rágcsáló befészkelte magát a hűtőfedél alá, és mellékesen gondosan elrágta a riasztóberendezés kábelét is. (MTI)


A harapós egér

Egy bátor egér a természet törvényeinek fittyet hányva nem hagyta, hogy a macska bekapja, hanem véresre harapta a kandúrt, s megmenekült. Mindez az észak-angliai Hexhamban történt. Widget, a 15 hónapos burmamacska a harapástól nagyot nyivákolt, majd gazdáinál, Grant és Marion Robinsonnál keresett menedéket, akik az állat tarkóján lévő, vérző sebet felfedezve nyomban állatorvoshoz vitték kedvencüket. A doktornőt előbb szűnni nem akaró nevetés kapta el. Aztán felállította a diagnózist, miszerint valószínűleg leginkább a kandúr önérzete sérült meg. Mindenesetre adott a cicának antibiotikumot is. (MTI)


Fagyi-figyelő az EU-ban

Paradox módon, minél északabbra haladunk Európában, annál inkább nő a fagylaltfogyasztás. Az Európai Unió országaiban végzett felmérés szerint a svédek és a finnek az éllovasok a fagyievésben, fejenként évi 14 literrel. Utánuk a dánok nyalják el a legtöbb fagylaltot: ők évente 10,3 litert fogyasztanak fejenként. Meglepő viszont, hogy éppen a meleg, déli országokban alacsony a kereslet a jeges nyalánkság iránt: a görögök és a portugálok évente csupán négy liternyi fagylaltot nyalogatnak el. (MTI)