Vissza a tartalomjegyzékhez


NAGYÍTÓ
A tékozló herceg kegyvesztése

Bolkiah Jefri herceg - a kicsapongó életmódjáról hírhedt, barátai által extravagánsnak nevezett világfi - karrierjének úgy tűnik vége szakad. Bátyja, Brunei szultánja a világ jelenleg leggazdagabb embere felfüggesztette az Amedeo vállalatbirodalom, a kormány vezető befektetői csoportja elnöki tisztéből, miután a herceg tízmilliárd angol fontnyi veszteséget halmozott fel.
A szultán ideiglenesen az Arthur Andersen két könyvvizsgálóját bízta meg a vezetési teendőkkel, hogy a kilenc leányvállalatból álló hatalmas ingatlanvagyonnal rendelkező csoportot irányítsák. Jefri herceg - akinek négy felesége és három gyermeke van -, Brunei szultánság pénzügyminisztere, a Brunei Befektetési Társaság elnöke és egyike a szultán legközvetlenebb tanácsadóinak, élesen bírálta országa általa konzervatívnak nevezett iszlám vezetőit, illetve külföldi tanácsadóit. Nyilatkozata szerint őt és családját megbüntették, mert ők képviselték a liberálisan modern és nyílt arcú Bruneit. Tevékenységét és eredményeit a vallásos konzervatívok rossz szemmel nézték, és elhatározták, hogy lerombolják ezeket.
A szakértők az Amedeo vállalatbirodalom kintlévőségeit 35 milliárd fontra becsülik, amelyből úgy tűnik kétmilliárd fontnyi hiányzik. Jefri herceg szóvivője ezzel szemben a milliárdos adósságokról szóló híreszteléseket badarságnak nevezte, majd hozzátette, hogy a vállalat adóssága méreteihez képest teljesen normális.
A szultán, aki amellett, hogy vagyonával a világ egyik meghatározó egyénisége, számos közhivatalt is betölt: Brunei miniszterelnöke és védelmi minisztere - érthetően haragos az Amedeóval történtek miatt, és a családján esett szégyenfoltért, amit az öccse hírhedt cselekedetei nyomán megjelent újságcikkek okoztak.
1998 márciusában Shannon Marketik egykori USA-szépségkirálynő pert indított a herceg ellen egy Los Angeles-i bíróságon azzal a váddal, hogy palotájában szexrabszolgaként bánt vele.
Még ugyanebben a hónapban egy magát megnevezni nem akaró tekintélyes londoni polgár kendőzetlen tényeket tárt a nyilvánosság elé Jefri herceg magánéletéről, és arról számolt be, hogy a herceg Lane parki palotájában rendezett partijaira a világ minden részéről szállíttat prostituáltakat. Jefri herceg az iszlám által tiltott titkos szerencsejátékokat is rendezett a tulajdonában lévő hajdani Playboy Club épületében. A herceg egyik legújabb szerzeménye egy drágakövekkel berakott, arany kártyatartóval díszített blackjack-asztal, amit 895 ezer fontért vásároltak számára.
„Egy dolgot mindenképpen le kell szögeznünk: a herceg nem a becsületesség mintaképe, de minden jellembeli hibája ellenére haladó gondolkodású, liberális és Brunei megnyitása mellett áll. Harcol az iráni és líbiai befolyás ellen, amely bátyjára, a szultánra irányul. De nem akar harcolni az uralkodó ellen, aki - talán jogosan - bűnbakot csinált belőle” - nyilatkozta a herceg szóvivője a Daily Telegraph című angol napilapnak.
Ramor Frigyes