Vissza a Hetek archívum borítólapjára
IV. évfolyam, 10. szám, 2000. március 04

Belpolitika

Munkatársunktól
Pártpreferenciák február végéig

A laikus számára kissé ellentmondásosnak tűnhet a különbözőség a közvélemény-kutató intézetek utóbbi hónapban kiadott pártpreferencia-grafikonjai közt. Egyesek stagnáló állapotokat jeleznek, mások kisebb fordulatokat mutatnak. Általánosságban azonban elmondható, hogy az utóbbi hónapokban nem történt komoly átrendeződés.


Hetek Mti
Sírrongáló tinédzserek
Tovább a cikkhez >>>

Szobota Zoltán
Titokzatos telefonok

42 ezren emelték fel a kagylót a TV 2 Napló című műsorában feltett kérdésre, amely azt firtatta, hogy jól vagy rosszul vizsgázott-e a Környezetvédelmi Minisztérium (KM) a tiszai ciánszennyezés kapcsán. A „társadalmi megmozdulás” akkor vált botrányszagúvá, amikor kiderült, hogy a Pepó Pálra leadott 14 ezer „jól vizsgázott” szavazatot tíz készülékről bonyolították le.


Bizonytalan megfigyelés

A fideszes politikusokról, azok családtagjairól az előző parlamenti ciklusban folytatott törvénytelen és titkos adatgyűjtés vizsgálatára létrehozott vizsgálóbizottság tevékenységéről szóló jelentés és az ehhez kapcsolódó határozati javaslat általános vitáján Kosztolányi Dénes (Fidesz) a bizottság elnöke úgy értékelte, hogy a testület eredményesen elvégezte feladatát. Elmondta: vizsgálódásaik során eljutottak egy jelentős politikai háttérrel rendelkező mozgalomhoz. A Xénia-láz és a hozzá kapcsolódó mozgalmak irányítói törvénytelen és titkos eszközök alkalmazása mellett léptek fel vezető politikus - Pokorni Zoltán - ellen csak azért, mert az felhívta a figyelmet az ő törvénytelen működésükre.


Munkatársunktól
Semmibe vették a legfőbb ügyészt

Lapzártánkig nem született válasz arra a hét eleje óta folyó találgatásra: lemond-e Györgyi Kálmán legfőbb ügyész. Több országos napilap szerint igen, méghozzá elsősorban azért, mert a kormány figyelmen kívül hagyta a médiakuratóriumokkal kapcsolatos állásfoglalását. A lapunknak nyilatkozó Halmai Gábor alkotmányjogász és Enyedi Zsolt politológus szerint Györgyi döntése a kialakult alkotmányellenes helyzetben nem lenne meglepő, emellett hazánk nemzetközi megítélése ismét komoly veszélybe került.


Életmód

Erdei L. Tamás
A szabadság árnyoldalai

Január elején minden idők legnagyobb cégegyesülését jelentette be az Egyesült Államok piacvezető internetszolgáltatója, az America Online (AOL) és legnagyobb médiaóriása, a Time Warner. A fúzió illusztrálja egyrészt a távközlés, a média és az információtechnológia sokat emlegetett összefonódási folyamatát, másrészt a néhány évtizede (a világháló 1973-ban „született meg”!) a semmiből felbukkant internetes cégek piaci értékének alig követhető növekedési ütemét. A Nemzetközi Újságíró Szövetség (IFJ) közleményben fejezte ki erős fenntartásait a cégegyesüléssel szemben. A nyilatkozat szerint az a folyamat, amelynek a két óriáscég egyesülése is része, a demokráciát, a média pártatlanságát és az újságírók függetlenségét is fenyegeti.


Népszerű Rokonok

Néhány nap eltéréssel két színház is műsorrendjére tűzte Móricz Zsigmond Rokonok című regényének adaptációját: rendezőik szerint a dráma aktualitása ma nem kérdés, bár időszerűsége rendszerektől és hatalomtól független. A Rokonokat Budapesten a Radnóti mutatta be, a debreceni Csokonai kamaraszínházában pedig pénteken lesz a darab premierje.


Takács Gabriella
A romák és a rendszerváltás

„Sajnálatos módon mára elcsépelt, de helytálló szlogenné vált, hogy a magyarországi cigányság a rendszerváltás fő vesztese, hiszen a romák helyzete az elmúlt tíz évben nemhogy nem javult, csak mindinkább rosszabbodott” - jelentette ki Daróczi Ágnes, a Friedrich Ebert Alapítvány által rendezett esten, ahol a résztvevők a hazai roma társadalom sorsának alakulását tették mérlegre, különös tekintettel az elmúlt évtizedre.


Fókusz

Somorjai László
Azonos hullámhosszon a kormánypártok és a MIÉP

Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) megismételte két és fél évvel ezelőtti „bravúrját”. Ahogy akkor a kereskedelmi televíziók számára kiírt pályázaton „megszabadította” az Írisz TV-t attól, hogy földi frekvenciához jusson, most a BBC, RFI (Radio France Internationale) és a Deutsche Welle által létrehozott Euro FM rádiótól mentette meg a fővárosi nagyérdeműt a körzeti, kereskedelmi és nonprofit rádiófrekvenciák hasznosítására kiírt pályázaton. Helyette élvezhetjük a MIÉP-támogatta Gidó Média Kft. termékeit, Gidófalvy Attila, Nagy Feró és Schuster Lóránt vezényletével - „A magyar zene szolgálatában.” Mint az eredmények hivatalos kihirdetésekor kiderült, rádiófrekvenciát csak azok a pályázók nyerhettek, amelyeket a kormánypártok és a MIÉP által delegált kuratóriumi tagok egységesen megszavaztak.


Morvay Péter
Megtér-e a katolikus egyház

II. János Pál pápa március 12-én a Vatikánban ünnepi istentiszteleten kívánja beismerni egyháza bűneit. A pápai „mea culpa” dokumentumot három évig készítette elő egy nemzetközi teológiai bizottság Joseph Ratzinger bíboros vezetésével. A bocsánatkérés négy fő témaköre a dpa hírügynökség értesülése szerint a véres keresztes háborúk, az eretnek- és boszorkányégetések, az erőszakos hitterjesztés és a zsidóüldözés lesz. Az Emlékezés és megbékélés: az egyház és a múlt bűnei című negyvenoldalas tisztázó jellegű pápai nyilatkozat a kánonjog értelmében hivatalosan nem számít kötelező érvényűnek, és nem tekintendő tévedhetetlen állásfoglalásnak sem.


Gazdaság

Papp Levente, Aszalós Sándor
Az euró kívánt gyermek Ausztriában

Az osztrákokat sokkal jobban felháborította Haider unió- és euróellenes kirohanása, mint rasszista kijelentései. Az osztrák Szabadságpárt exelnöke gyors távozásának hátterében az EU-szankciók és a nemzetközi tiltakozás mellett az a kőkemény belpolitikai konfliktus állhat, amelyet Haider az uniót és a közös pénzt becsmérlő kijelentései okoztak.


Debreczeni Réka
Magyarország kevésbé korrupt

Magyarországnak konkrét gazdasági haszna származna abból, ha csökkenne a korrupció. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) felhívta a figyelmet arra, hogy amenynyiben a posztkommunista országok nem állnak ellen a korrupciónak, újabb válságba kerülhetnek - derült ki a Transparency International (TI) nevű korrupcióellenes civil szervezet idei jelentéséből.


Munkatársunktól
Borús agrárképek

A szeptemberben megkötött agrárbéke-megállapodás nem szült békét az agrárvilágban. Az úgynevezett reorganizációs program nem tud hatékony segítséget adni arra, hogy kiszabaduljanak a mezőgazdasági termelők az adósságcsapdából, sőt ellenkezőleg, súlyosan érinti a kistermelőket, olyannyira, hogy elveszthetik a családi vagyonukat, és teljes megélhetésük kerülhet veszélybe.


Ruff Gabriella
Útépítés vezényszóra

A kormány keddi döntése rohamosan fel kívánja gyorsítani az autópálya-építések ütemét: a hirtelen született tervek szerint 600 kilométer gyorsforgalmi út fog felépülni tíz helyett öt év alatt, a három évvel ezelőtt tervezettnél 5 százalékkal olcsóbban. A megközelítőleg hatszáz milliárdos beruházásra az idő rövidségére hivatkozva nem írnának ki közbeszerzési pályázatokat (annak ellenére, hogy a törvény ezt előírja, közel két éve pedig nem történik semmi az autópályák ügyében), hanem a finanszírozással megbízott Magyar Fejlesztési Bank Rt. (MFB) alaptőkéjét emelik 32 milliárd forinttal, amely összeget a bank tovább hitelez majd. Mindennek az az eredménye, hogy a legnagyobb volumenű idei beruházásra költött költségvetési pénzek felhasználása teljesen kicsúszik a parlament ellenőrzése alól, az egész programot más nem láthatja át, mint a kormányzat és a koordináló szerv, az MFB.


Acsai Anikó
BUX korrekció újra 10 000 alatt

Míg a Dow Jones átmenetileg 10.000 pontos határ alá is betekintve folytatta korrekciókkal tarkított esését (-1%), az S&P500 1,3 százalékot emelkedett, és nem csillapodott a technológiai részvények piacán tapasztalható eufória sem, ami a NASDAQ újabb 5 százalékos megugrásában mutatkozott meg. Dőltek a rekordok a nyugat-európai részvénypiacokon is, a francia index 3,5, az angolok 4,5 százalékot emelkedtek, a DAX számára pedig a heti 2,6 százalékos menetelés után a 8 ezer pont is elérhető közelségbe került. A BUX az elmúlt héten nagy, napon belüli mozgások mellett 1,5 százalékot veszített értékéből, 9980 ponton zárta a csütörtöki kereskedést.


Kovács Klára
Nem félünk a halaktól

A tiszai ciánszennyezés okozta ökológiai katasztrófa ráirányította a figyelmet a környezetvédelem hiányosságaira, problémáira. Mint ismeretes, a csatlakozási tárgyalások során kiderült, hogy az egyik legneuralgikusabb terület a környezetvédelem. Több mint 3 ezer milliárd forintos beruházás lenne szükséges a felzárkózáshoz. A ciánszennyezés több százmillió forintos közvetlen kárt okozott az országnak.


A Matávé két Westel
Tovább a cikkhez >>>

APRÓPÉNZ
Tovább a cikkhez >>>

Háttér

Hechs László, Jeruzsálem
Mondj igazat

Sohasem voltam a francia miniszterelnök elkötelezett híve. Ám ami a múlt hét végén vele történt, azt nem kívánom senkinek sem. Igazán rossz érzés lehet egy politikusnak, ha ellátogat egy olyan helyre, amelyet országa nemcsak diplomáciailag, de pénzügyileg is több évtizede állhatatosan és bőkezűen támogat, s ezt a lakosság egy - mégpedig a legintelligensebb - része, az egyetemi diákság úgy köszöni meg, hogy kőzáport zúdít rá. És ami még ennél is rosszabb: őt teszik otthon felelőssé az incidens miatt, és nem a kődobálókat.


Hetek-összeállítás
Első osztályos gyilkos

„A mai napon egy michigani iskolában egy hatéves kisfiú (…) lelőtt egy hatéves kislányt, aki meghalt” - ezekkel a szavakkal számolt be Bill Clinton, az Egyesült Államok elnöke a keddi tragédiáról. Az USA-ban az elmúlt években drámai mértékben megszaporodó, gyermekek által elkövetett gyilkosságok legújabb, szomorú példájáról a CNN amerikai hírcsatorna számolt be.


Schmidt Barna
Napelemek a szemfenéken

Nagy valószínűséggel az emberek túlnyomó többsége csak tudományos-fantasztikus filmekből ismerheti az úgynevezett cyborgot, amely nem más, mint az ember és a gép összekeveréséből kreált lény. A 45 éves Kevin Warwick viszont saját bőrén, pontosabban testében tapasztalja, milyen érzés félig robotnak lenni.


Szikora Márton
Minden szót lehallgatnak

Európában egyre többen aggódnak az amerikai hírszerzés lehallgatási technikái és célpontjai miatt. Az évek óta tartó vitában, miszerint az Egyesült Államok hírszerző szolgálata állítólag kereskedelmi jellegű telefonokat, faxokat, e-mail üzeneteket hallgat le, illetve azokba belenéz, az Európai Parlament múlt héten kiadott jelentése hozott némi újat: Washington eddig először nem tagadja kategorikusan, hogy amerikai ügynökségek rendszeresen és nagyszámban hallgatnak le magánjellegű beszélgetéseket.


Hit és értékek

Hetek-összeállítás
Csoda kell az újraegyesítéshez

A múlt hét végén II. János Pál pápa háromnapos látogatást tett Egyiptomban. Az Izraelt, Jordániát és palesztin területeket is érintő millenniumi zarándoklat első állomásaként az észak-afrikai országban a vatikáni egyházfő elsősorban a világvallások közti megbékélést sürgette, melynek érdekében a Vatikán is hajlandó némi engedményt tenni. A Szentszék kritikusai viszont úgy vélik: az egyházfő látogatása csupán további bizonyíték arra, hogy a Vatikán befolyásának növelésére törekszik, s egyre mélyebben kíván beavatkozni a közel-keleti politika alakításába.


Pátkai Mihály
Vallási tömegmészárlás Nigériában

Oluszegun Obaszanjo nigériai elnök kormánya és a muszlimok lakta Észak-Nigéria vezetői a héten megegyeztek: mégsem kerül bevezetésre az országban az iszlám törvény, amely körül a múlt héten véres dráma robbant ki az afrikai országban. Az egyelőre nem hivatalos megegyezés értelmében ott, ahol az iszlám törvény, a sárija érvényben van, az ítéleteket egyelőre nem hajtják végre; ott pedig, ahol most szeretnék bevezetni, várni fognak ezzel - közölte a CNN.


Grüll Tibor
A Másik Vigasztaló

Személy, vagy erő-e a Szent Lélek? Örökkévaló vagy időleges? Honnan származik? Isten-e vagy teremtmény? - Ezek és ezekhez hasonló kérdések foglalkoztatják élénken napjaink kereszténységét, bár több száz évvel ezelőtt már kidolgozott válaszok születtek rájuk.


Interjú

Tihanyi Péter
Jönnek a csehszlovákok, jönnek a csehszlovákok
Beszélgetés Szepesi Györggyel

Szepesi György újságíró, riporter kitüntetésben részesült


Bocsánat...

Az előző számunkban megjelent című interjúnkban a történtek realisztikus leírása az áldozat közvetlen hozzátartozóiban újra feltépte a már gyógyulásnak indult sebeket. A szándékom nem ez volt, sőt. Ezúton szeretnék bocsánatot kérni a családtagoktól, valamint azoktól az olvasóktól, akiket az interjú megviselt. Tisztelettel: Tihanyi Péter.


Külpolitika

Hetek-összeállítás
Kimentették Pinochetet

Hazatért Chilébe Augusto Pinochet, miután Jack Straw brit belügyminiszter úgy döntött: nem tesznek eleget a volt chilei diktátor kiadatását szorgalmazó országok kérésének. Ezzel úgy tűnik, pont kerül a másfél éves nemzetközi vita végére.


Hetek-összeállítás
Tengerré vált ország

Az Egyesült Államok több száz katonát küld Mozambikba segítségül az országban hetek óta zajló áradások miatt - jelentette a CNN amerikai hírcsatorna. Tizenhárom segélyszállítmánynyal megpakolt C-130-as szállítógép repül a szerencsétlenül járt afrikai országba, hat speciális helikopter és 550 katona pedig azoknak az ezreknek a kimentésében segít, akik már majdnem egy hete háztetőkön és fákon várakoznak éhezve. A mentőhelikopterek élelmiszert és ivóvíztartályokat dobnak le azoknak, akiket nem tudnak azonnal elvinni. „Ha a világ kormányai segíteni szeretnének, akkor azt most kell tenni, nem holnap és nem holnapután” - figyelmeztetett Carol Bellamy, az Európai Unió Gyermek Alapítványának vezetője. „Rettenetes - mondja Michelle Quintaglie, a World Food Program segélyszervezet munkatársa. - Olyanokat kell hely hiányában hátrahagyni, akikről tudjuk, hogy holnap már nem lesznek ott.” A mentésre érkező helikopterek nem mindenkin tudnak segíteni: egy asszony az emberekkel zsúfolt, már felszálló helikopter után dobta kisgyermekét, hogy elvigyék. Ő maga ott maradt, sorsáról nem tudnak.


Benke László
Albright Prágába költözik

Amerikai hírforrások szerint Madeleine Albright külügyminiszter asszony fontolóra veszi a lehetőséget, hogy megpályázza a cseh köztársasági elnöki címet. A meglepő felkérés magától Vaclav Haveltől származik.


Vagyim Arisztov
Hamis szenzáció

Február 25-én a német tévécsatornákon egy képsort vetítettek le: nagy gödör, tele csecsenek holttesteivel, valamint orosz katonák, akik éppen a testek elföldelésével vannak elfoglalva. Még aznap több európai adó is bemutatta ugyanezt a videofelvételt. Mindezt annak bizonyítékaként tették, hogy az orosz katonák kivégzik a fogságba esett csecsen fegyvereseket.


Márer György, New York
Ártatlannak találtattak

1999. február 4-én hajnali háromnegyed egy tájban a New York-i rendőrség bűnügyi osztályának négy polgári ruhás detektívje éppen egy nemi erőszak tettese után nyomozott, amikor észrevették Amadou Diallót lakóházának bejáratánál. „Ahogyan a tekintete le-fel járt a háztömbön, valamiképpen gyanússá tette. Amint közeledtünk, behúzódott a ház előcsarnokába, mint aki nem akarja, hogy meglássák… Azután megfordult, a keze az ajtókilincsen volt, majd a jobboldaláról egy fekete tárgyat húzott elő… olyannak látszott, mint egy fekete fegyver závárja… Azt hittem, hogy lőni készült a társamra, és elsütöttem a fegyveremet” - vallotta az egyik rendőr.


Mogyorósi Géza, Berlin
Fellélegzett a CDU

Bármilyen furcsa is, a múlt vasárnapi, schleswig-holsteini tartományi választásoknak csak győztesei vannak. A Heide Simonis vezette SPD-Zöld koalíció újabb öt esztendőre kapott bizalmat a polgároktól. Az észak-német tartomány az egyetlen, mely a jövőben is női kormányfővel büszkélkedhet. A közel 16 ezer négyzetkilométeres régióban a szavazásra jogosultak 69,5 százaléka járult az urnákhoz.


Publicisztika

Szita Szabolcs
Az új jobboldal revizionistái

A második világháború szörnyű kataklizmája, a hitlerizmus legyőzését követő történelmi fordulatok után sokan úgy vélték, a társadalmak demokratikus fejlődése véget vet a vallási és faji gyűlölet hirdetésének, a kirekesztő törekvések érvényesülésének. A nemzetiszocialista ideológia jegyében fogant, az SS által működtetett halálgyárakról feltárt tények megrendítő tartalma és sokasága, Izrael államának megalapítása - egy ideig - arra hatott, hogy a jövőben az antiszemitizmus évtizedes átkának aligha lesz már terepe.


Sport

Németh Szilárd
Feltámad-e a Ferencváros

Hiába kapott alapos verést a magyar válogatott, a tavaszi futballnyitány nyolc mecs-csére 57 ezer ember volt kíváncsi. Ez átlag 7 ezer 125 nézőt jelent, ami - ismerve a magyar labdarúgás jelenlegi helyzetét - átlagon felüli.


Munkatársunk
Márciusban eldőlhet az aranyérem sorsa

Tovább folytatja menetelését a Dunaferr. Az újvárosi csapat előnye a 18. fordulóban három pontra nőtt; a Dunaferr ugyanis legyőzte a Debrecent (3-2), a Vasas azonban nem bírt a Ferencvárossal (3-3). A Dunaferr és a válogatott jelenlegi állapotáról a Hetek Nagy Tamás balszélsőt kérdezte.


Varga József
Király mindenkinek kell

Meglepő módon nagy érdeklődés mutatkozik futballistáink iránt. Az angol élvonalban szereplő Middlesbrough játékosfigyelője, Viv Anderson három magyar nevét is feljegyezte noteszébe. Hrutka, Lendvai és Bukrán játéka megnyerte az egykori angol válogatott védő tetszését, és főnöke, Brian Robson figyelmét is felhívja rájuk. Bukrán a Wallsall csapatával az angol másodosztályban szerepel és a könnyen szemmel tartható Lendvai a belga Geel mezét viseli - erőfutballja remekül érvényesülne a Premier Ligában. Hrutka János lejáró szerződése a Kaiserlautern csapatánál szintén realitást ad a váltásnak, őt több csapat is figyeli, többek között az Arsenal. A szenzáció csak most jön.


Mondovics L. Gábor
A vég kezdete

Heves csata zajlik az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokságban. Az már biztos, hogy a további harcoknak nem lesz magyar résztvevője, Dávid Kornél ugyanis idén már nem játszik a világot jelentő parkettákon - ami még hátra van, itthon, vagy egy nyugat-európai klubban pattogtatja el. Az NBA-ben csak jövőre fog játszani, már négy csapat is ajánlott számára szerződést.


Hetek-összeállítás
A bajor jubileuma

Lothar Matthäus kedden a 100. nemzetközi mérkőzését játszotta! A 144-szeres német válogatott többszörösen is boldog lehet, hiszen a Bayern Münchennel értékes, 4-2-es győzelmet aratott a Real Madrid otthonában. Ezzel kezdetét vette a Bajnokok Ligája tavaszi sorozata.


Világbajnok Malacka-jelmezben
Tovább a cikkhez >>>

Szabadidő

Mérlegen a XX. század

Idén március 3-5. között negyedik alkalommal kerül sor a Budapesti Pszichológus Napok - a „Pszinapszis” - programsorozatára az Almássy Téri Szabadidő Központban (melynek egyébként ez lesz az utolsó rendezvénye). Az immár jeles szakmai eseménynek számító Pszinapszis életre hívója a Pszichodiák Alapítvány, mely az ELTE pszichológia szakos hallgatóinak kezdeményezésére jött létre 1997-ben.


Bál az Operaházban

Budapesten első ízben 1886. március 2-án rendeztek bécsi mintára operabált - a köz javára - az arisztokrácia és a gazdag polgárság képviselőinek részvételével. A századfordulón aztán különösen nagy keletje lett a jótékonysági célból szervezett operai báloknak, majd a világháborúkat - különösen a második világégést - követően a hagyomány hosszú évtizedekre félbeszakadt.


Programajánlat
Tovább a cikkhez >>>

Színes

Nyaralás galaktikus árakon
Tovább a cikkhez >>>

Nem habozik
Tovább a cikkhez >>>

Magányos léghajós
Tovább a cikkhez >>>

Nyert is, nem is
Tovább a cikkhez >>>

INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

DUMA PLÁZA

Jobb ma egy veréb, és ezzel nem is túzok. egy közgondolkodó