Vissza a tartalomjegyzékhez

Németh Szilárd
Feltámad-e a Ferencváros

Hiába kapott alapos verést a magyar válogatott, a tavaszi futballnyitány nyolc mecs-csére 57 ezer ember volt kíváncsi. Ez átlag 7 ezer 125 nézőt jelent, ami - ismerve a magyar labdarúgás jelenlegi helyzetét - átlagon felüli.

A 18. forduló csonkára sikeredett, hiszen a tervezett kilenc összecsapás közül egy elmaradt, ugyanis a Szeged valószínűleg megszűnik. Mivel a Haladás-Újpest mérkőzés óvás alatt áll, lehetetlen megmondani, hogy például a Ferencváros hányadik helyet foglalja el.
A forduló legnagyobb vesztese Véber György volt. A rutinos irányító - kisebb kitérőkkel - egészen eddig az Újpest csapatában játszott. A héten azonban egy félresikeredett interjúja nyomán azonnali hatállyal házon kívülre helyezte a klub vezetése. Véber azt sérelmezte, hogy az MTK elleni mérkőzésen miért a héten igazolt Dvéri, és miért nem ő került a kezdőcsapatba.
„Gyuri saját magát teszi tönkre ” - vélekedik Deák Gábor, a klub társtulajdonosa.
A nyolc mérkőzés közül kettő kiemelkedő volt (MTK- UTE, Vasas-FTC), hat azonban sok kívánnivalót hagyott maga után.
Az MTK győzelmét elsősorban az új román klasszisnak, Radu Gusatunak köszönheti, aki az 1-0-ra megnyert mérkőzésen győztes gólt fejelt az Újpest hálójába. A korábban Hollandiában is megfordult 30 éves center kijelentette, hogy mivel Romániában nem lehetett válogatott, a honosítás után szívesen szerepelne a magyar nemzeti tizenegyben. (Képzeljünk csak el egy olyan magyar válogatottat, ami a Sowunmi, Miriuta, Gusatu trióval ostromolja az ellenfelek kapuját…)
Hiába vezetett kétszer is két góllal a Ferencváros, mégse vihette haza a három pontot Angyalföldről. A mérkőzés hőse Vén Gábor volt, aki Váczi Zoltán bordatörése miatt került csak be az FTC kezdőcsapatába. A Vácról igazolt középpályás egy perc alatt lőtt két góljával hálálta meg edzője bizalmát. A Vasas részéről Galaschek Péter talált be kétszer Szücs Lajos hálójába.
A 3-3-as mérkőzés európai színvonalú volt, az első félidőben a Ferencváros, a második játékrészben a Vasas akarata érvényesült. Az eredmény tehát igazságos. A mérkőzést 12 ezren látták, közülük 7000 a Ferencvárost buzdította (ősszel olyan is előfordult, hogy hazai pályán csak ötszáz ferencvárosi ült a lelátón).
Sajnos a mérkőzés után nem maradhatott el a szokásos rendbontás sem. A Fáy utcából távozó csoportok a 14-es villamos ablakát betörték, ajtaját kiszakították. A 3-as metró vonalán pedig az egyik kocsiban az ülést rongálták meg, és a világítótest burkolatát összetörték. A rendőrség a randalírozók közül hatot előállított garázdaság miatt.
Eredmények: Dunaferr SE- Debrecen 3-2; Nyíregyháza- Diósgyőr 2-0; Pécsi MFC- Siófok 1-1; Zalaegerszeg- Nagykanizsa 0-0; MTK Hun-gária-Újpest 1-0; Haladás- Kispest-Honvéd 1-2; Vác- Tatabánya 1-1; Vasas-Ferenc-város 3-3; Győri ETO- Szegedi LC - utóbbi nem állt ki, ezért 3-0.