Vissza a tartalomjegyzékhez

Acsai Anikó
BUX korrekció újra 10 000 alatt

Míg a Dow Jones átmenetileg 10.000 pontos határ alá is betekintve folytatta korrekciókkal tarkított esését (-1%), az S&P500 1,3 százalékot emelkedett, és nem csillapodott a technológiai részvények piacán tapasztalható eufória sem, ami a NASDAQ újabb 5 százalékos megugrásában mutatkozott meg. Dőltek a rekordok a nyugat-európai részvénypiacokon is, a francia index 3,5, az angolok 4,5 százalékot emelkedtek, a DAX számára pedig a heti 2,6 százalékos menetelés után a 8 ezer pont is elérhető közelségbe került. A BUX az elmúlt héten nagy, napon belüli mozgások mellett 1,5 százalékot veszített értékéből, 9980 ponton zárta a csütörtöki kereskedést.

Általánosságban elmondható, hogy a kis papírok vitték a prímet a héten a BÉT-en, míg több blue chip részvény is jelentős árfolyamveszteséget szenvedett. A hét legnagyobb nyertesének a Pannonflax papírja bizonyult több mint 73 százalékos áremelkedésével. A papír az autópályaépítésekről szóló híreknek köszönhetően került a középpontba, és a viharos emelkedés miatt két egymást követő napon is egész napra fel kellett függeszteni kereskedését. Folytatódott a technológiai szektor papírjainak szárnyalása is, a Synergon 11, az Antenna Hungária 32 százalékot hozott tulajdonosainak. Nem lankadt az érdeklődés a Humet részvényei iránt sem, újabb 15 százalékkal értékelik magasabbra a hírek szerint Amerikában terjeszkedő céget. Öt százalék feletti emelkedést produkáltak még a Rába, a Fotex, a Zalakerámia és az IEB részvényei is
A versenyhivatal állásfoglalása szerint a Matáv megveheti a két mobiltársaság részvényeit, melyre opciója van. A papír - bár hét közben újra elérte a 2500 forintos szintet is - előző heti záróárán, 2420 forinton fejezte be a hetet. A hírre, hogy a Pannonplast mégsem veszi meg a TVK műanyagfeldolgozó részlegét, a két papír ellentétesen reagált, a Pannonplast emelkedésnek, a TVK erős csökkenésnek indult, 10,7 százalékos esésével a hét vesztesének bizonyult. A profitrealizálás elérte a Borsodchem részvényeit is, a hirtelen túlsúlyba került eladók 5 százalékkal tolták lejjebb a papír árát. Eladói nyomás uralta az OTP piacát is, ami újabb 4 százalékos áresést okozott a legnagyobb magyar bank papírjainál. Nem remekeltek a gyógyszergyári papírok sem, az EGIS árfolyama 6,5, a Richteré 4 százalékot csökkent. Úgy tűnik viszont, hogy a Mol végre felerősödik hosszú ideje tartó agóniájából. A hét elején még a konszolidáció jeleit mutató árfolyam csütörtökön emelkedésnek indult, egy nap alatt közel 5 százalékot nőve 5250 forinton zárta a hetet.