Vissza a tartalomjegyzékhez


Nyaralás galaktikus árakon

A Földtől 200 kilométernyire keringő orosz Mir űrállomás úgy fel van díszítve, akárcsak egy luxus nyaralóhely. Talán ez lesz a jövőben a turisták célállomása? Ez nem csupán álom! Befektetők egy csoportja 20 millió dolláros szerződést írt alá arról, hogy kibérelik a Mirt, és ezt az öregedő űrállomást földön kívüli nyaralóhellyé, valamint kereskedelmi laboratóriummá változtatják. „Márciusban küldöttség indul a Mirre. Ennek célja, hogy bekopogjunk az állomás ajtaján, felgyújtsuk a villanyokat, és megismerkedjünk a fenti élettel. Ez egy kockázatos vállalkozás, de mi bizakodók vagyunk” - mondta Jeffry Manber, az ötlet mögött álló Mircorp nevű cég elnöke. Az utazás azonban nem lesz olcsó. Azoknak a turistáknak, akik az előküldöttséggel akarnak ellátogatni az űrbe, az öt iskolabusz méretű állomásra fejenként 20 millió dollárba fog kerülni. „Elképesztő, hogy már az első küldöttségben is lesz utasunk, egy orosz színész, aki már hónapok óta részt vesz a felkészítésben. Csak sajnos még nem tudja, hogyan fogja előteremteni az »űrjegyre« szükséges pénzt” - mondta el Manber.
A tervek szerint a „felfedezőket” egy háromszemélyes orosz Szojuz rakétával szállítják az űrállomásra, ahol valószínűleg egy időben öt személyt fognak tudni egyszerre elszállásolni. „Más társaságokat is szeretnénk bevonni a vállalkozásba. A Mir nem csupán hotel lesz a gazdagok részére, hanem számos más lehetséges tevékenységnek is otthont adhat. Gondolok
itt sokmindenre, a gyógy-szerészeti kutatásoktól kezdve a reklámozáson keresztül a műholdak javításáig” - nyilatkozta Manber. A vállalkozás mögött egy washingtoni milliomos, Walt Anderson áll, aki létrehozott egy befektetőkből álló csoportot, hogy megalapítsa az amsterdami székhelyű Mircorp céget. Az állomás felújítására 200 millió dollárt áldozó Mircorp a korábban állami tulajdonú orosz RSC Energia nevű vállalattól béreli a Mirt. Ez a vállalat szintén érdekelt az űrvállalkozásban. A 14 éves űrállomás már így is meghaladta az eredetileg 5 évre tervezett működési időtartamot. Jelenleg a fémek kifáradása, a korrózió, valamint a vegyi szennyeződés okoznak fennakadást számos más probléma mellett. Becslések szerint több mint 100 millió dollárt fog fölemészteni évente az állomás karbantartása és személyzettel való ellátása.
Az illetékesek úgy készültek, hogy ebben az évben a Mir a Csendes-óceánba fog zuhanni, miután az űrben dolgozó legénység múlt év augusztusában elhagyta az állomást. Ám ezt mégis sikerült elkerülni, mivel Anderson úr kétmillió dollárt fizetett az üres állomás működőképes állapotban tartásáért. Az 1997-ben történt tűzeset és egy súlyos ütközés miatt kénytelenek voltak a Mir egyik részét lezárni. „A küldöttség márciusban indul az űrállomásra, és lehet, hogy úgy találják majd, hogy a Mir nem alkalmas a tervek kivitelezésére. De azért elég jól ismerjük a jelenlegi helyzetet videós felvételekből, és bizton állíthatom, hogy onnan felülről minden csodálatos” - mondta Manber. (Reuters)