Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Első osztályos gyilkos

„A mai napon egy michigani iskolában egy hatéves kisfiú (…) lelőtt egy hatéves kislányt, aki meghalt” - ezekkel a szavakkal számolt be Bill Clinton, az Egyesült Államok elnöke a keddi tragédiáról. Az USA-ban az elmúlt években drámai mértékben megszaporodó, gyermekek által elkövetett gyilkosságok legújabb, szomorú példájáról a CNN amerikai hírcsatorna számolt be.


A michigani iskola bejárata. Keresik az erőszak forrását    Fotó: MTI

Az első osztályos Kayla Rolland kedden is a megszokott módon indult el az iskolába. Ez a nap azonban nem úgy végződött, mint a többi: Kayla ugyanis soha többé nem fog hazatérni. Egyik hatéves osztálytársa agyonlőtte. A nem mindennapi gyilkosság az Egyesült Államok Michigan államának egyik iskolájában történt. Az óráját befejező tanár éppen elhagyni készült a termet, amikor a végzetes lövés eldördült. Az egyik elsős kisfiú nadrágja zsebéből előhúzott egy 32 milliméteres pisztolyt, s mellen lőtte Kaylát, akin az orvosok már nem tudtak segíteni. A gyilkosság az egész osztály szeme láttára történt. A gyerekeket azonnal elvitték a helyszínről, az iskolát pedig kiürítették. A hatéves elkövető a mellékhelyiségbe menekült: ott találtak rá a tanárok és a rendőrség.
Az állam jogszabályai értelmében nem indulhat büntetőjogi eljárás a kisfiú ellen, ám mindaddig őrizetben tartják, amíg a hatóságok nem döntenek sorsáról. „Biztosak akarunk lenni afelől, hogy nem okozhat kárt másokban” - mondta Arthur A. Busch kerületi ügyész, aki arról is tájékoztatott, hogy a törvény feltételezi: egy gyermek nem képes szándékosan ölni. „Lehet, hogy a két kisgyerek előző nap öszszeveszett valamin a játszótéren” - vélte Busch. - „Tudjuk, hogy rettenetes dolgot tett, de ebben az államban nem indulhat ellene eljárás.”
A kisfiú nem vonható ugyan felelősségre, a hatóságok azonban kivizsgálják családi körülményeit, mivel hanyagságból, illetve nem szándékosan elkövetett emberölés vádjával eljárást indíthatnak az ellen, akinek a felelőtlensége miatt a gyermek hozzájuthatott a fegyverhez.
Az Egyesült Államokban egyébként a gyermekek körében történő baleseti halálozások aránya kilencszer magasabb, mint a világ 25 legnagyobb országában együttvéve. A mostanihoz hasonló, szintén fiatalkorúak által elkövetett iskolai
övöldözés tavaly áprilisban történt, amikor Littletonban két tinédzser tizenöt diákot lőtt le (Hetek, 1999. április 24. ). A michigani eset azonban azért is figyelemre méltó, mert még soha nem követett el gyilkosságot ennyire fiatal kisgyermek.


Kőzápor a sztrádára

Tragikus véget ért négy amerikai tinédzser szórakozása Németországban. A fiatalok a Frankfurttól délre fekvő Darmstadt melletti autópálya felüljárójáról kőzáport zúdítottak az alattuk elhaladó autókra. A futball-labda nagyságú kövek több gépkocsit is eltaláltak, kettőt azonban olyan súlyosan, hogy a bennük ülő sofőrök elvesztették uralmukat a jármű felett, és kisodródtak az útról: egy húsz illetve egy negyvenegy éves hölgy a helyszínen életét vesztette, mások pedig súlyosan megsebesültek.
A rendőrség kérdéseire a 14, 17 illetve 18 éves fiatalok elmondták: nem akartak bajt okozni. A németországi törvények értelmében a fiatalkorú elkövetőket akár tíz évig terjedő börtönbüntetésre is ítélhetik.
Mivel az elkövetők valamennyien amerikai katonacsaládokhoz tartoznak, az eset nagy valószínűséggel nem marad visszhang nélkül Németországban. A felüljáró a Lincoln Village nevű amerikai katonai támaszpont közelében van, ahol mintegy hatszáz, Németországban állomásozó NATO-katona él családjával.