Vissza a tartalomjegyzékhez

Benke László
Albright Prágába költözik

Amerikai hírforrások szerint Madeleine Albright külügyminiszter asszony fontolóra veszi a lehetőséget, hogy megpályázza a cseh köztársasági elnöki címet. A meglepő felkérés magától Vaclav Haveltől származik.


Madeleine Albright Havel cseh elnökkel. Hazavárják Fotó: MTI

Albright, aki Marie Korbelova néven Prágában született, családjával kétszer is menekülni kényszerült szülőföldjéről: első alkalommal a német megszállók elől Londonba, a háborút követően pedig a formálódó kommunista rezsim elől Denverbe. A külügyminiszter asszony - írja a Time magazin - mindaddig nem fogja nyilvánosságra hozni a szándékait, amíg le nem jár a Clinton vezette kabinet mandátuma. Noha az Egyesült Államok alkotmánya tiltja, hogy külföldön született állampolgár az Államok elnöke lehessen, semmilyen törvényi tiltás nincs arra vonatkozóan, hogy amerikai bevándorlók egy másik országban politikai tisztséget vállalhassanak - elég Golda Meir egykori izraeli kormányfőre, vagy akár az 1992-es jugoszláviai választásokat Milosevics ellenében elveszítő Milan Panicra gondolni. Valdas Admakus litván köztársasági elnök is korábban amerikai kormányhivatalnok volt.
Albright legfőbb támogatója maga Vaclav Havel, a jelenlegi elnök, aki, mint kiderült, másfél évvel ezelőtti washing-
toni útján már elmondta a mandátumának akkor még felénél sem járó miniszter asszonynak, hogy szeretné, ha ő váltaná fel a tisztségében. Az ötlettel persze nem mindenki elégedett. Cseh felmérések szerint a gúnyosan „Madeleine háborújának” is nevezett koszovói konfliktust a csehek 75 százaléka ellenezte, és Havel fogyatkozó politikai bázisa sem jelenthet széles körű támogatást. A köztársasági elnököt Csehországban is az országgyűlés választja meg, és Vaclav Klausnak vagy a szociáldemokrata Milos Zemannak már vannak saját jelöltjeik a 2002-ben megüresedő székre. Ahogy pedig egyes nyilatkozatokból kiderül, Prágában többen nem örülnének egy olyan elnöknek, aki nemcsak hogy „külföldi”, de még ráadásul nő is.