Vissza a tartalomjegyzékhez


Népszerű Rokonok

Néhány nap eltéréssel két színház is műsorrendjére tűzte Móricz Zsigmond Rokonok című regényének adaptációját: rendezőik szerint a dráma aktualitása ma nem kérdés, bár időszerűsége rendszerektől és hatalomtól független. A Rokonokat Budapesten a Radnóti mutatta be, a debreceni Csokonai kamaraszínházában pedig pénteken lesz a darab premierje.

Parászka Miklós, a debreceni előadás rendezője az MTI-nek elmondta: Móricz művét előadva a Csokonai Színház hozzászólhat a világ dolgaihoz, mert néha jó felidézni, hogy a színháznak végül is ez a kötelessége. A rendező számára az a legizgalmasabb, hogy egy ember - Kopjáss István - drámájaként mutatja meg azokat a folyamatokat, amelyek talán a legveszélyesebbeknek tekinthetők pillanatnyilag.
A korrupt ember ugyanis nem születik, hanem lesz - jegyezte meg Parászka. Egy érzékeny és erkölcsileg felvértezett, értékes emberből is lehet befolyásolható személy, miként azt a főszereplő sorsa példázza. Eljuthat addig a pillanatig, amikor drámai döntést kell hoznia. A mi Kopjássunk az öngyilkosságot, az öngyilkossági kísérletet választja. Végül is a néző dönti el, mi nyitva hagyjuk ezt a kérdést - mondta Parászka Miklós. Tájékoztatása szerint a színház számára Szakonyi Károly készítette a dráma adaptációját. „Az író régi munkatársa a debreceni Csokonai Színháznak. Ez is belejátszott a választásunkba” - tette hozzá a darab rendezője. A színház az évad végéig 25-30 előadást tervez Móricz drámájából.
Jordán Tamás, a Merlin Színház vezetője régi barátja, direktortársa, Bálint András felkérésére vállalta a rendezést a Radnótiban. Számára a legerősebb motiváció a Móricz-művek szeretete volt, az Úri murit már kétszer is színpadra állította.
„Ennek a darabnak az aktualitása nem csak ma érvényes, időszerű volt néhány évvel ezelőtt, illetve még korábban, a szocializmusban és a 20-as évek második felében is, amikor íródott - mondta Jordán Tamás -, sajnos olyanok a magyar viszonyok, hogy ez a darab minden egyes pillanatban aktuális volt, de nagyjából időszerű lehetne a világ minden táján. A hatalom ugyanis mindenhol összefonódik, vannak panamák, vannak olyan ügyek, amelyek hatalmi berkekben játszódnak le. Tehát ez nem rendszer- és nem országfüggő.” Jordán Tamás szerint, ha az emberi természet belátható időn belül nagyon nem fog megváltozni, ez a darab mindig és mindenhol érvényes lesz.
Móricz regényének sokféle dramatizációja van, a Radnóti Színház Babarczy László átdolgozása alapján készítette el a színpadi változatot. „Babarczyék Kaposvárott jelenleg is műsoron tartják a Rokonokat. Mi több változtatást is végeztünk a dramatizáción, kimaradtak egyes jelenetek, de az alapja megmaradt” - mondta Jordán Tamás. (MTI)