Vissza a tartalomjegyzékhez

Szobota Zoltán
Titokzatos telefonok

42 ezren emelték fel a kagylót a TV 2 Napló című műsorában feltett kérdésre, amely azt firtatta, hogy jól vagy rosszul vizsgázott-e a Környezetvédelmi Minisztérium (KM) a tiszai ciánszennyezés kapcsán. A „társadalmi megmozdulás” akkor vált botrányszagúvá, amikor kiderült, hogy a Pepó Pálra leadott 14 ezer „jól vizsgázott” szavazatot tíz készülékről bonyolították le.

A Napló tájékoztatása szerint a péntektől induló szavazási verseny eleinte a miniszter melletti voksok túlsúlyát hozta, ám a számadatok láttán felháborodott „ellentábor” azonnal támadásba lendült, és vasárnap délutánig be is hozta hátrányát. Ekkortól azonban ugrásszerűen megnövekedett az igen szavazatok száma és ha a „népi öszszefogás” alábbhagy, könnyen kiderülhetett volna, hogy Magyarország lakossága végül is elégedett a környezetvédelmi miniszter ciánügyi ténykedésével. Nem így lett. A beérkezett 42 ezer szavazat közül 28 ezren adtak hangot nemtetszésüknek, és csak a maradék egyharmad ítélte a pálmát Pepó Pálnak. Amikor a műsor szerkesztői látták, hogy a vasárnapi alkony órái milyen jótékony hatással bírtak az igen szavazatok tekintetében, részletes lebontást kértek a Matávtól. Az adatok birtokában már nem volt nehéz megállapítani, hogy gyanújuk igazolódni látszik: több olyan budapesti kerület is létezik, ahonnan egy telefonról 1800-at meghaladó szavazatszám érkezett.
Koller Gábor, a KM szóvivője arról tájékoztatta lapunkat, hogy a hír után azonnal megvizsgáltatták a minisztérium vonalait, és kiderült, hogy az ő hivatalaikból egyetlen hívás sem ment a tévéhez. Álláspontjuk szerint a műsorvezető a felolvasott SMS-ekkel azt sugallta a nézőknek, hogy a környezetvédelmi tárca emberei egész nap a vonalakon ültek, és megpróbálták menteni a menthetőt, ezért szerintük a TV 2 manipulálta a közvéleményt, nem a környezetvédelmi tárca. A szóvivő reményét fejezte ki, hogy a Napló be tudja majd bizonyítani állítását, mindamellett a minisztérium tudni szeretné: hogyan tudott ilyen gyorsan megjelenni a műsorban a 28 ezer elmarasztaló szavazat, és egyáltalán mi a garancia arra, hogy ezek nem egy-két telefonról érkeztek.
Az SZDSZ Új generáció elnevezésű szervezete arra kéri a miniszterelnököt, hogy vizsgáltassa ki, közintézményekből érkeztek-e az ominózus hívások, és ha igen, akkor annak összegét Pepó Pál saját pénzéből fizesse vissza. Ónody Tamás, a szervezet alapítója szerint a mintegy félmillió forint értékű hívások gyaníthatóan közintézetekből történtek az adófizetők pénzén, ezért „azt kérdezi Orbán Viktortól, hogy miként lehet megbízni a kormányában, ha annak valamelyik tagja a közvélemény kisstílű manipulálásától várja népszerűsége növekedését, és ilyen célokra használja az adófizetők pénzét”.
Az adatvédelmi törvény értelmében a TV 2 hivatalos úton nem juthatott hozzá az említett kerületenkénti lebontáshoz, hiszen azok titkos információk - tudtuk meg a Matáv vezérigazgatóságán. Az ombudsman hivatalából azonban azt a tájékoztatást kaptuk, hogy az elhangzott információk nem sértettek személyes adatokat, a többi részlet meg amúgy is örökre a Matáv titka marad, hiszen csak ügyészségi jóváhagyással lehet távközlési titkot kiadni.