Vissza a tartalomjegyzékhez


Bizonytalan megfigyelés

A fideszes politikusokról, azok családtagjairól az előző parlamenti ciklusban folytatott törvénytelen és titkos adatgyűjtés vizsgálatára létrehozott vizsgálóbizottság tevékenységéről szóló jelentés és az ehhez kapcsolódó határozati javaslat általános vitáján Kosztolányi Dénes (Fidesz) a bizottság elnöke úgy értékelte, hogy a testület eredményesen elvégezte feladatát. Elmondta: vizsgálódásaik során eljutottak egy jelentős politikai háttérrel rendelkező mozgalomhoz. A Xénia-láz és a hozzá kapcsolódó mozgalmak irányítói törvénytelen és titkos eszközök alkalmazása mellett léptek fel vezető politikus - Pokorni Zoltán - ellen csak azért, mert az felhívta a figyelmet az ő törvénytelen működésükre.


Keleti György és Kosztolányi Dénes a megfigyelési bizottságban. Eltérő nézőpontok

Keleti György (MSZP) a bizottságban megfogalmazódó kisebbségi véleményt tolmácsolva hangsúlyozta, hogy a vizsgálóbizottság házszabályellenesen terjesztette a parlament elé jelentését és a határozati javaslatot.
Világosi Gábor (SZDSZ) kifejtette: a kormánypárti többség által megszavazott bizottsági jelentés pontatlanságokon, csúsztatásokon, vélelmeken és minden bizonyítékot nélkülöző állításokon alapul. A szabaddemokrata vezérszónok „politikai banditizmusnak” nevezte, hogy a dokumentumban olyan, az előző ciklus idején vezető tisztséget betöltő politikus neve is szerepel, akinek nyilvánvalóan semmi köze az ügyhöz.
Vancsik Zoltán (MSZP) kétperces felszólalásában közölte, hogy a bizottság nem tudta bebizonyítani 27 személy megfigyelését, noha Orbán Viktor 1998 nyarán ennyi törvénytelenül megfigyelt személyről számolt be.
Az SZDSZ-es Bauer Tamás azt mondta: a jelentés meg sem kísérli igazolni mindazt, amit Orbán Viktor miniszterelnök állított, tehát a bizottság a rábízott vizsgálatot nem végezte el, így a jelentést az Országgyűlés nem fogadhatja el. Az ellenzéki képviselő kifejtette: a kormányfő annak idején egyetlen adatgyűjtésről beszélt, ami több személy ellen folyt törvénytelen, titkos eszközökkel és közpénzből. Ehhez képest a jelentés szól a Czégé-Pokorni ügyről, amelyben egy magánszemély egy magánnyomozót kért fel, illetve a Pinpoint Kft. szabálytalan működéséről, ahol viszont nem derül ki, hogy a cég kitől kapott megbízást és kit kellett volna megfigyelnie - tette hozzá. Bauer szerint a jelentés semmi olyat nem tartalmaz, ami Orbán Viktor kijelentésére vonatkozna, pedig az abban foglaltak kivizsgálására állították fel a bizottságot.
Orbán Viktor miniszterelnök nem vett részt az ülésen, a vita idején ugyanis idegenvezetési tevékenységet folytatott a Parlamentben. (MTI)


Miniszterelnök-kisdiák találkozó. Sajtóesemény    Fotók: Vörös Szilárd