Vissza a tartalomjegyzékhez

Mogyorósi Géza, Berlin
Fellélegzett a CDU

Bármilyen furcsa is, a múlt vasárnapi, schleswig-holsteini tartományi választásoknak csak győztesei vannak. A Heide Simonis vezette SPD-Zöld koalíció újabb öt esztendőre kapott bizalmat a polgároktól. Az észak-német tartomány az egyetlen, mely a jövőben is női kormányfővel büszkélkedhet. A közel 16 ezer négyzetkilométeres régióban a szavazásra jogosultak 69,5 százaléka járult az urnákhoz.

Az idei első németországi tartományi voksviadal több szempontból is országos jelentőségű volt. A négy hónapja dúló CDU pártfinanszírozási botrány miatt mindenki kíváncsian várta, hogy mennyire ingott meg a németek bizalma a kereszténydemokratákban: nos, Schleswig-Holsteinben a szavazatok 35,2 százalékát kapta a nagyobbik uniós párt. Ez csupán kétszázalékos romlás 1996-hoz képest. Ha Kohl kancellár utolsó hadügyminiszteréből, Volker Rühéből nem is lett kormányfő Kielben, azért a CDU elnöki posztjáért vívott csatározásban pozitív fegyvertény, hogy az angol nyelvtanárból politikussá érett honatya kampányával több tízezer szavazót hódított vissza.
A szociáldemokraták a merész kalapjairól és bögregyűjteményéről híres Simonisszal az élen a voksok 43,1 százalékát söpörhették be (1996: 39,8), s így továbbra is ők diktálnak Észak-Németországban, megtörve az SPD tavalyi választási kudarcsorozatát. Gerhard Schröder kancellár két cuppanós puszija Heide Simonisnak a hét eleji, berlini szocdem sajtótájékoztatón őszintének, felszabadultnak, emberinek tűnt. A másfél éve hatalomra került Schröderre már ráfért egy kis (tartományi) sikerélmény!
Hasonló vesztes szériának mondhattak búcsút a Dániával szomszédos liberálisok: az FDP 7,6 százalékos eredménye szenzációsnak nevezhető, ismerve a szabaddemokraták évek óta tartó népszerűség-csökkenését. A Zöldek csupán a szavazatok 6,2 százalékát szerezték meg, de így is felsóhajthattak, hiszen a prognózisok szerint az ötszázalékos küszöb alatti szereplés sem lett volna meglepő. Ezen korlátozás nem vonatkozik a dán kisebbség párjára, az SSW-re, mely 4,1 százalékával az eddigi 2 helyett immáron 3 képviselőt delegálhat a legészakibb német tartományba. Kielben
- akárcsak Berlinben - a XXI. század elején is szocdem-zöld koalíció alakul.
Miközben a német pártszakértők még márciusban is a február 27-i, schleswig-holsteini urnastatisztikákat elemzik, a politikusok már a közelgő észak-rajna-vesztfáliai választásokra készülődnek. A harmad magyarországnyi területen fekvő, 18 millió lakosú tartomány májusban esedékes voksküzdelmét - többek között - az teszi izgalmassá, hogy a tavaly államfővé lett korábbi düsseldorfi miniszterelnökkel, Johannes Rauval kapcsolatban 2000-ben a korrupció gyanúja merült fel. Bár az SPD-veterán pénzügyi kilengése csupán töredéke lehet a CDU fekete kasszáinak ügyéhez képest, azért azt egyetlen vakációra kiéhezett német szavazó sem nézi jó szemmel, hogy az ország első embere a 80-as, 90-es években a WestLB bank légi járatával röpködve gyakorta összekapcsolta politikusi teendőit privát programjaival. Rau bírálóinak még sok bizonyítani valójuk van, de a német elnök már most időzített bombát jelenthet pártja számára, tekintettel a tavasz végi választásokra Észak-Rajna-Vesztfáliában.