Vissza a tartalomjegyzékhez


Bál az Operaházban

Budapesten első ízben 1886. március 2-án rendeztek bécsi mintára operabált - a köz javára - az arisztokrácia és a gazdag polgárság képviselőinek részvételével. A századfordulón aztán különösen nagy keletje lett a jótékonysági célból szervezett operai báloknak, majd a világháborúkat - különösen a második világégést - követően a hagyomány hosszú évtizedekre félbeszakadt.


1996-ban 160 elsőbálozó nyitotta meg keringővel a bált

62 év szünet után, 1996. február 17-én először rendeztek megint nagyszabású bált az Operaházban sztárvendégek, híres énekesek, színészek, közéleti személyiségek részvételével. Sikeresnek bizonyult a tradíció felélesztése, hiszen azóta minden év februárjában nagy érdeklődés kíséretében került sor a Budapesti Operabálra, mely mindig is jeles társadalmi eseménynek számított. A báli vacsorát immár hagyományosan a Gundel étterem, az italokat pedig a Zwack Unicum kínálja.
Idén március 4-én kerül megrendezésre az esemény, megint csak teltházas érdeklődés mellett mind a külföldi, mind a hazai közönség részéről. Míg a mindössze egy-két nappal korábban megrendezett bécsi Operabált az osztrák belpolitikai események - Haiderék kormányra lépése és báli jelenléte - miatt meglehetősen botrányos atmoszféra övezte (a részvételt sorban lemondó világhírességek mellett még a neves pornósztárok is távolmaradásukkal tüntettek), addig a budapesti rendezvény különösen figyelemreméltónak ígérkezik a millennium jegyében. Amint arról a szervezők hírt adtak, ezúttal egy igazi magyar bálra kerül sor, amelyen a nyitótáncosok, a fellépő művészek és feltehetően a vendégek többsége is eredeti díszmagyarban fog megjelenni. A műsorban pedig olyan hagyományos magyar táncok is szerepelnek, mint a csárdás és a palotás, valamint részletek hangzanak el Szörényi-Bródy: István, a király című rockoperájából és Erkel Bánk bánjából is. A Gundel a vacsoramenü összeállításakor a magyar és az európai ízek harmóniáját igyekezett megalkotni. Előzetes ajánlójában olyan fogások szerepelnek, mint a cseresznyefa füstjén készült lazac tormás almasalátán (alapanyaga 100 kilónyi skót lazac) vagy a Gundel libamájpástétom aszalt sárgabarackos chutney-vel (mintegy 150 kilónyi libamájpástétomból). Idén a belépők ára 250-től 1000 német márkáig terjedt, plusz az áfa (magyar forintban ez körülbelül 40 ezer és 160 ezer közötti összeget jelent). A bál bevételeit idén is jótékonysági célokra fordítják, méghozzá az egészségügy, ezen belül is a szülészet, nőgyógyászat, gyermekgyógyászat javára. Az esemény fő szponzorai a Westel, a Siemens és a Deutsche Telekom. (L.K.)