Vissza a Hetek archívum borítólapjára
IV. évfolyam, 5. szám, 2000. január 29

Belpolitika

Szlazsánszky Ferenc
Torgyán, a nagy taktikus

Bár kisgazdapárti nyilatkozatok szerint Torgyán József a legmegfelelőbb személy a hamarosan leköszönő Göncz Árpád köztársasági elnöki tisztére, lapunknak nyilatkozó politológusok egyöntetűen úgy vélik: kizárt, hogy Torgyán felcserélné miniszteri székét az államfői poszttal.


Eperjesi Ildikó
Ellentmondásos határozat

Strasbourgi közgyűlésén ismét napirendre tűzte az Európa Tanács (ET) a szélsőséges pártok témáját. A tavalyi, nagy port felvert Európa Tanács-jelentés még elmarasztalta a Csurka István vezette MIÉP-et , a mostani, átdolgozott dokumentum viszont egyetlen magyar pártot sem említ, hivatkozik viszont ír, angol, francia, belga és orosz elrettentő példákra.


Szobota István
Jézus-film és a rendőrök

Még tavaly novemberben röppent fel a hír, hogy a Nemzetközi Vizuális Bibliatársulat (GNN) karácsony alkalmából meg kívánja ajándékozni a magyar parlamenti képviselőket. A GNN vezetőjének tervét tettek követték, és december első napjaiban a honatyák egy egyszerű aláírás fejében már a Máté evangéliumáról készített filmet tartalmazó videokazettával a hónuk alatt siethettek haza családjukhoz. A GNN egyik munkatársa szerint a parlamenti képviselők között senki sem akadt, aki demonstratíve nem vette volna át a kazettát.


Az MDF önáló marad
Tovább a cikkhez >>>

Nem lesz kétpólusú politizálás
Hajdú Sándor interjúja Varga István országgyűlési képviselővel, az MDF frakcióvezető-helyettesével
Tovább a cikkhez >>>

Életmód

Anyu, mikor tejet iszik

A felnőtt lakosság 79 százaléka sorolja a tejet a különösen szívesen fogyasztott élelmiszerek közé, a fogyasztás gyakorisága azonban a heti 5,2 alkalomról az utóbbi tíz év alatt 4,1-re csökkent. Többek között ezt állapította meg a GfK Piackutató Intézet étkezési szokásokról végzett vizsgálata 1999-ben, a felnőtt lakosságot reprezentáló 1000 fő személyes megkérdezése alapján.


Kánai András
Ártatlan vagyok

„Ha villám csapott volna belém, akkor sem rendülhettem volna meg jobban. Összefüggéstelen szavakat tudtam csak kinyögni először, majd tiltakoztam a képtelen vád ellen.” - Ezekkel a szavakkal írja le helyzetét letartóztatásakor a 19. század egyik legizgalmasabb bírósági esetének szenvedő alanya, Alfred Dreyfus kapitány.


Takács Gabriella
Mi sem vagyunk istenek

Lapunk múlt heti számában Mr. és Mrs. Szilikon címmel közöltünk háttéranyagot a különböző korok szépségideáljairól, a széppé válás módszereiről, érintve napjainkat is, amikorra már - mondhatni - nem a ruhát szabják a testhez, hanem a testet a ruhához. Alábbi írásunk a jelenről ad némi ízelítőt.


Kapsza Ágnes
Hagyomány és újszerűség

Nagybánya Erdélyben a Fernezei-patak völgyében terül el. Egyik oldalán rónaság, másikon hatalmas, mégis szelíd vonalú hegyek övezik. Valamivel több mint száz évvel ezelőtt Hollósy Simon vezetésével néhány festő telepedett le itt, hogy nyaranta - kivonulva a műteremből - a természetben fessék meg képeiket. Szakítottak koruk hivatalos, akadémikus stílusával, amely ragaszkodott a bevált formákhoz, és a plein air festészet természet által felvetett problémáinak megoldásán kezdtek fáradozni.


Fókusz

Hetek-összeállítás
Három pátriárka

Az Európai Unió létrehozásának grandiózus terve, a közös európai valuta útjára indítása igazolta azokat a módszereket, amelyeket Helmut Kohl, Francois Mitterrand és Bettino Craxi alkalmazott - vélekedett Vittorio Craxi a londoni Timesnak adott interjúban. Craxi szerint „Európa három pátriárkáját”, akiket most azzal vádolnak, hogy összefogtak, s korrupciós eszközökkel maradtak hatalmon, nem a törvénytelen, megvesztegetésre használt pénzalapokra vonatkozó „kicsinyes vádaskodások” alapján kellene megítélni. „Azon hatalmas eredményeik alapján kellene elbírálni őket, amelyeket egy békés, stabil kontinens alapjainak lerakásában értek el a fasizmus és a kommunizmus embertelenségétől és vérengzésétől megfélemlített 20. század vége felé.”


Mogyorósi Géza, Berlin
Számítási hiba

A kereszténydemokraták hajdani kincstárnoka, Kiep úr már kiteregette kártyáit, míg „King Kohl” többre tartja a 2 millió márkát adó szponzoroknak tett hallgatási ígéretét, mint a Szövetségi Köztársaság alkotmányát. Az aktuális közvélemény-kutatások szerint a német adófizetők kétharmada helyeselné, ha a CDU soraiba 1947-ben belépett Kohl lemondana Bundestag-mandátumáról. Az NSZK-t 16 éven keresztül kormányzó exkancellár parlamentből való kivonulását szorgalmazza a napról napra csökkenő létszámú Kereszténydemokrata Unió tagságának egyharmada is.


Vagyim Arisztov, Szentpétervár
A Család politikája

„Nálunk most már a pénz beszél” - kommentálják mind a politikai, mind a „sima” közéleti eseményeket immár jó pár éve. Néhányan felemlítik ugyan a megfelelő emberekkel való megfelelő viszony szükségességét, de őket is általában elintézik azzal, hogy „ha van pénz, lesz kapcsolat is”. Példaként többnyire a szinte minden orosz városban megtelepedett kaukázusiakra hivatkoznak, akik bőséges anyagi forrásaiknak köszönhetően rekordidő alatt egész kapcsolatrendszerre tesznek szert.


Hechs László, Jeruzsálem
A Weizman-dosszié

Izrael történetében először az állam elnöke ellen a rendőrség bűnügyi vizsgálatot indított, miután alapos gyanú merült fel, hogy Ezer Weizman az adózás megkerülésével és jogtalan előny elfogadásával bűncselekményt követett el.


Gazdaság

Acsai Anikó
Korrekció után újabb csúcson a BUX
Tovább a cikkhez >>>

Ruff Gabriella
Lendületben a gazdasági tárca
Tovább a cikkhez >>>

Szabadi Sándor
Magyarország még csak az út elején

A héten adták át Miskolcon a legújabb amerikai autóipari létesítményt - a General Motorsból 1994-ben kivált - a Delco Remy indítómotor és generátor felújító üzemét. Az egymilliárd forintos beruházással megvalósult és a régió legszebb ipari létesítményének titulált új gyár használt autóalkatrészek felújításával 160 embernek ad majd munkát. Ez a most bejelentett befektetés azt mutatja, hogy a külföldi tőke figyelme egyre inkább Kelet-Magyarország felé fordul.


Kovács Klára
Millenniumi milliárdok

Legalább 50 milliárd adóforintba kerül az országnak a húszhónapos millenniumi ünnepségsorozat. A január elsejével induló rendezvények minden valószínűség szerint nem hagynak majd olyan mély nyomot az országképben, az infrastruktúrában, mint az 1896-os honfoglalási millennium. Nem emelnek olyan épületeket, amelyek átrajzolnák Budapest képét, mint azt a városligeti Vajdahunyad vára, az Andrássy út vagy a Hősök tere kialakítása tette. Nem születnek hasonló nagyságrendű infrastrukturális beruházások sem, mint a Millenniumi Földalatti Vasút, az ország vasúthálózatának fejlesztése, vagy az ötszáz új népiskola létrehozása. Most inkább „szellemi” jelleget ölt a rendezvénysorozat, azaz nem az infrastrukturális, kézzel foghatóan maradandó alkotások vannak előtérben, hanem főként kulturális programok, múzeumok és egyházi intézmények felújítása. Ennek oka nemcsak az anyagiakban keresendő.


Györök Orsolya
Elfelejtett Balkán

A héten újabb nyomásgyakorlást intéztek a Jugoszláviával szomszédos országok a Balkán újjáépítését szorgalmazva. Kifogásolták, hogy a Nyugat közel egy évvel a bombázások után sem hozta létre azt a pénzügyi alapot, ahova az újjáépítésre szánt nemzetközi pénzeket gyűjtenék, s nem történt semmilyen lépés a Duna-hidak roncsainak kiemelése érdekében. A bulgáriai konferencián, ahol a Jugoszláviával szomszédos országok vezetői üléseztek, Magyarország - egyedüli NATO-tagként - sürgette a roncsok kiemelését és az újjáépítés elkezdését.


Háttér

Titkok és tények Wallenbergről

Történészek a mai napig mindössze annyit tudnak a Magyarországon ezreket megmentő svéd diplomata, Raoul Wallenberg sorsáról, hogy 1945. január 17-én az ukrán vezérkar parancsnokával találkozott. További sorsáról a Kommerszant című orosz lap adott közre néhány kevéssé ismert mozzanatot.


Hetek-összeállítás
Szemközt a múlttal

Svédországban nagyszabású nemzetközi értekezlet kezdődött szerdán, melynek során a résztvevők az európai zsidóság második világháborús tragédiájára emlékeztek. A svéd kormány által rendezett háromnapos konferencia célja az, hogy ösztönözzék a történelmi múlt ébrentartását az oktatásban, elősegítsék a holocaust korszakának alapos tudományos kutatását, valamint fontos következtetések levonását napjaink olyan veszélyes társadalmi jelenségeire vonatkozóan, mint az emberi jogok megsértése és az elmúlt időszakban felerősödött neonácizmus, illetve az idegengyűlölet. Az értekezleten több nemzetközi szervezet, köztük az Európa Tanács, az Európai Unió, az EBESZ, valamint az ENSZ is képviselteti magát.


Szarka Lajos
Akié a korona, azé a hatalom

A Szent Korona-eszme a magyar történelem egyik sajátossága, amely egy konkrét tárgyhoz, a magyar Szent Koronához kapcsolódik. Igaz, ma már tudjuk, hogy ez a hatalmi jelvény nem Szent István koronája. Ennél azonban lényegesebb, hogy a XIII. század végétől ezt hitték, amihez hozzájárult a korona érinthetetlensége, hiszen a koronát csak 1867-ben és 1938-ban láthatták rövid időre a szakemberek, s tudományos vizsgálatára 1978 után kerülhetett sor, amikor az amerikaiak viszszaadták.


Index-összeállítás
Robbanás a hadikikötőben

A hírt - ezt elöljáróban el kell mondani - nem a CNN vagy a Reuters hozta. Az esemény (a hajókat szétvető robbanás) biztosan megtörtént, a haditengerészet archívumában megvannak a jelentések és a fényképek. De ezzel koránt sincs teljesen tisztázva minden. Az interneten közölt cikkekből világossá válik, hogy a puzzle darabkáit öszszeillesztgetve már évekkel ezelőtt felfigyeltek a baleset néhány furcsa körülményére. Bár a második világháború során ez volt az USA területén bekövetkezett legsúlyosabb háborús kár, az USA hadiszereplését kontinensnyi távolságból szemlélő magyar történelemoktatás meg sem említi Port Chicago nevét. Ettől függetlenül a felrobbant hajó alatt 60 lábnyi mélységben valóban „elpárologhatott” az öböl medre.


Hajdú Sándor
Precedens értékű ügy
Tovább a cikkhez >>>

Hazafi Zsolt
Kurta-furcsa magyarázatok

A hivatalos „egyházügyérek” azonnal egyfajta szerecsenmosdatásba fogtak, hogy - talán kéretlenül is - kimentsék a szeged-csanádi püspököt a „bajból”. (Ha egyáltalán nagy bajban volt. Nyilatkozatai alapján inkább nyugodtnak tűnt.) Azt is merem vélelmezni, hogy sem ő, sem a katolikus egyház nem köszöni meg a nagy segítségnek szánt magyarázkodást. Az egyre inkább második nyilvánosságként működő internetes fórumok beszélgetéseiből és a tévécsatornáknak küldött SMS-üzenetekből inkább az derült ki, hogy olaj volt a tűzre a heves oltalom.


Bánhidi Emese, Marosvásárhely
Tanulságok a havasokból

Románia újra fázik, és ez újra komoly meglepetéseket okozott, legalábbis a hatóságoknak, úgyhogy a sajtó újra elmondhatta: abszurdum, hogy Romániát újra és újra ennyire meglepi a tél. És ez valóban így van minden évben. A megpróbáltatások mintha mindig készületlenül érnék ezt az országot, és mintha mindig országos méretűek lennének. E sorok írójának múlt hét végén Marosvásárhelyről a Kárpátokban fekvő, amúgy álomszép üdülőhelyre, Sinaiára kellett eljutnia egy fontos konferenciára: a 210 kilométeres távolságot röpke 12 és fél óra alatt tettük meg.


Munkatársainktól
Hírbe hozta egyházát

A katolikus egyházon belüli titkos kasszára hívta fel a figyelmet Guliga György pap, volt békéscsabai plébános. Az érintett püspök elismerte a „bitangkasszáknak” nevezett számlák létét, és az adóhatóságtól vizsgálatot kért maga ellen. A legnagyobb hazai felekezet baján kárörvendők áldozatként tekintenek Guligára, míg mások egyenesen a katolikus egyház és személyesen az igen aktív főpapnak tartott Gyulay Endre megyéspüspök Júdását látják az explébánosban.


Csereklyei Márta
Tél tábornok hadosztályai

Tél van. Fázunk, vacog a fogunk. A farkasordító hideg azonban az idén társaságot is hozott magával: Európában és Amerikában hurrikán erejű szél, áradások, hóviharok, lavinák tették emlékezetessé az évkezdést. Az elemekkel vívott harc kilátástalannak tűnik: az ember nemcsak fizikai valójában van kiszolgáltatva a tél kisebb-nagyobb meglepetéseinek, hanem lelkiállapotára is komoly hatással lehetnek a hosszú téli éjszakák. A fényhiány okozta depresszió tízszer gyakoribb az északi országokban, mint a mediterrán és trópusi vidéken élők körében. Milliókat veszélyeztetnek a rendkívüli hideg miatt az ózonpajzson keletkezett lyukak is. Idehaza a jégmezőkké fagyott belvízzel elöntött földek a tavalyinál is súlyosabb károkkal, míg az újvidéki hídroncsokkal elrekesztett Duna jeges árral fenyeget.


Hit és értékek

Grüll Tibor
Betűk és jelek

„Jottányit sem engedek!” - szokták mondogatni azok, akik makacsul kitartanak véleményük mellett, legtöbbször anélkül, hogy értenék, valójában mit is mondanak. Ma már kevesen tudják, hogy az emlegetett „jotta” nem más, mint a görög ábécé legkisebb betűje, az ióta. A mondás tehát „magyarra fordítva” így hangoznék: „Egy i betűt sem engedek.”


Interjú

A rutin a munka halála
Interjú Varga Miklóssal, a Folda Security igazgatójával
Tovább a cikkhez >>>

Igor Ivanov
Oroszország és a korszerű világ

Az Orosz Föderáció külügyminisztere írásában a moszkvai diplomácia legfontosabb céljait elemzi, és egy új globális modell, a sokpólusú világ szükségessége mellett fejti ki érveit. A cikk közléséhez a Novosztyi orosz hírügynökség nyújtott segítséget.


Hetek-összeállítás
Beszámolók a csecsen frontról

Karácsony éjszaka, Szamara, vasútállomás. A peronra beérkezett postai tehervonatot rakodják éppen. Az egyik kocsi rakománya 5 darab hatalmas koporsó. Négy tiszt és néhány kiskatona veszi át ezeket, ők juttatják majd el a szülőkhöz is. A Vlaszty című orosz lap riporterei a velük való beszélgetés során kaptak betekintést a csecsenföldi orosz hadművelet hétköznapjaiba, és olyan dolgokba, melyek nem szerepelnek sem a generálisok jelentéseiben, sem a TV-híradókban.


Külpolitika

Felhívás

Az amerikai nép nevében, az Egyesült Államok Kormánya az Önök segítségét kéri a második világháború vagy a hidegháború éveiben eltűnt amerikai katonák felkutatásához.


Schmidt Barna
Nyom nélküli KGB-méreg

Közel 38 évi hallgatás után az elmúlt hetekben az amerikai titkosszolgálat, a CIA feloldotta a titkosítást egy néhai magyar kettős ügynök, Lapusnyik Béla rejtélyes halálával kapcsolatos dokumentumok ügyében. A bécsi Kurier című lap értesülése szerint a most közzétett iratok új fényben világítják meg az esetet. Az 1962-ben, négy nappal Lapusnyik halála után az Egyesült Államok bécsi nagykövetségén készült jegyzék kemény kritikával illette az akkori osztrák államrendőrséget.


Márer György, New York
Teljes gőzzel

Iowa államban lezajlottak az elnökjelölő pártgyűlések, és ezzel ötösbe ugrott az amerikai elnökválasztási hadjárat sebességváltója. A következő állomás New Hampshire - az itt tartandó előválasztások könnyen rányomhatják bélyegüket a kampány további menetére. Iowában egyébként nem született meglepetés az éllovasokat illetően, mivel a republikánusok George Bush texasi kormányzót, míg a demokraták Al Gore alelnököt részesítették előnyben.


Eperjesi Ildikó
Földet a békéért

A szír-magyar gazdasági kapcsolatok magasabb szinten állnak, mint Magyarországnak más arab országokkal való kapcsolata - nyilatkozta a Heteknek a Magyarországon tartózkodó Abdul Kader Kadura, a Szíriai Arab Köztársaság parlamentjének elnöke. A magyar diplomácia szerint Szíria a magyar dél-mediterrán külpolitikai stratégia célországa, a közel-keleti és az észak-afrikai országok között pedig Szíria áll az első helyen a térségbe irányuló magyar export nagysága szempontjából. Lapunknak adott interjújában az arab vezető szólt az átfogó közel-keleti béke esélyeiről és a szír-izraeli tárgyalások feltételeiről.


Karl Pfeifer, Bécs
Haider megkerülhetetlen

Viktor Klima osztrák kancellár közölte Thomas Klestil szövetségi elnökkel, hogy kudarcot vallott a szociáldemokrata kisebbségi kormány megalakításával, és a további döntést Klestilre bízza. Klima indoklása szerint a tárgyalások során kiderült: nincs lehetőség arra, hogy a tervezett kisebbségi kormány a parlamentben megkapja a szükséges támogatást, melynek híján felelőtlennek érezné a kormányalakítást. A továbbiakról szóló döntést Klima az államfő kezébe helyezte, ha azonban az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) és az Osztrák Néppárt (ÖVP) kormányalakítási próbálkozásai kudarcba fulladnának, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) továbbra is kész a kormányzati felelősség vállalására - mondta Viktor Klima.


Sport

Szalayék hazajöttek
Tovább a cikkhez >>>

Munkatársunktól
A Féreg visszatér

Az észak-amerikai profi kosárlabdaliga sajátos igazolási szokásainak köszönhetően a csapatok játékosállománya az alapszakasz utolsó napjáig még sokat változhat.


Varga József
Csapat játszik a Gardenben
Tovább a cikkhez >>>

Németh Szilárd
Sheringham pontot mentett

Furcsán kezdődött a Premier Liga hétfői slágermérkőzése. A Manchester United kapusa, Mark Bosnich az ellenfél, az Arsenal sárga mezével megegyező szerelést öltött magára. A játékvezető azonnal levetette az ausztrál kapus mezét, aki az első félidőben saját szürke pólójában játszott. Ettől függetlenül Bosnich a mérkőzés egyik legjobbja volt.


Munkatársunktól
Agassi megállíthatatlan

Létrejött a szervezők és a nézők által várva várt álommérkőzés az ausztrál nemzetközi teniszbajnokság férfi egyesének elődöntőjében, ugyanis a sorsolás szeszélye folytán már itt szembekerült egymással a jelen két legnagyszerűbb játékosa, Andre Agassi és Pete Sampras. Mindketten diadalmaskodtak már korábban ezen a tornán: Agassi 1995-ben, Sampras 1994-ben és 1997-ben. Pályafutásuk során egymás elleni mérkőzéseik közül Sampras tizenhetet, Agassi tizenegyet nyert, tavaly ötből négyszer Sampras győzött.


Szabadidő

Földvári Katalin
Ikszek Galliából

Két vicces figura menetel a plakáton, á la Stan és Pan. Láttukra az embernek kedve támad kézen fogni apró gyermekeit, és felhőtlen szórakozás reményében moziba vinni őket - végre együtt a család! Az Asterix és Obelix című film a franciák játékos történelemórára emlékeztető képregényét kínálja egy dimenzióval gazdagabban, mozivásznon, hús-vér szereplőkkel.


Megnyílt a Centrál Kávéház
Tovább a cikkhez >>>

Szűcs Emese
Hegyen-völgyön sítalpakon

A síléc - illetve annak őse - jóval régebbi közlekedési találmány, mint a kerék. Régészek, művészettörténészek, néprajzkutatók kutatásai szerint az első megjelenési formája a hótalp volt, melyet Közép-Szibéria mongol vadásznépei alkalmaztak először. Vesszőből, állatcsontból fabrikált ovális alakú keretre szíjakból húrozást, illetve taposó felületet feszítettek, s a talpat bocskorszerűen kötötték a lábukra. Az így megnövelt talpfelület meggátolta a láb hóba süllyedését. Ezt követte a fából készült, felhajtott orrú, körülbelül 20 cm széles, 60-100 cm hosszú talp (andor), amely már jelentősen meggyorsította az előrehaladást. A két hosszú párhuzamos sítalp megjelenésére kicsit még várni kellett, ugyanis a következő változat úgy nézett ki, hogy az egyik lábra egy hosszú sít kötöttek, a másik lábon pedig rövid andor volt, s ennek a lábnak fürge elrugaszkodásaival, mintegy rollerezve gyorsították fel a siklást.


Színes

DUMA PLÁZA

Az emberi haladás legnagyobb gátjai a szokások. John Stuart Mill


Arany Glóbusz Morriconénak
Tovább a cikkhez >>>

Karfiolpiramisok országa
Tovább a cikkhez >>>

Reklámhordozó-rakéta
Tovább a cikkhez >>>

INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

Lakatlan szigeten
Tovább a cikkhez >>>

Paul Newman 75 éves
Tovább a cikkhez >>>

Tollhegy

Ki következhet
Tovább a cikkhez >>>