Vissza a tartalomjegyzékhez


A rutin a munka halála
Interjú Varga Miklóssal, a Folda Security igazgatójával





- Magyarországon mintegy 2900 biztonsági cég működik. Ebben a nagy kínálatban a Folda miben más, mint a többi?
- A Folda Kft. specialitása egy nemzetközi előírásoknak megfelelő testőrképző iskola, a Folda Bodyguard Training Center. Ez az intézmény olyan diplomát ad, amelyet szerte a világon, mindenütt elfogadnak. Iskolánk az Izraeli Biztonsági és Nyomozó Főiskolának (Israeli College for Security and Investigation) az európai képviselete, és tagja a Nemzetközi Testőrszövetségnek (IBSSA) is. Ez utóbbinak 102 tagországa van, a szervezethez százezer fő, illetve vállalkozások tartoznak.
- Milyen szintű képzést nyújtanak?
- Az alapfokú szinttől egészen a Ph.D., azaz doktori fokozatig, a testőr képességének és ambícióinak megfelelően. Igaz, eddig kétezer jelentkezőből még csak heten szerezték meg a doktori címet, de a „master” (M.A.) fokozatot már ennél többen elérték.
- Hogyan lesz valakiből diplomás testőr?
- Aki ezt a hivatást választja, az betöltött huszadik életéve után és feddhetetlen előélet esetén jelentkezhet hozzánk. Először terheléses orvosi vizsgálaton, majd szakirányú pszichológiai vizsgálaton kell megfelelnie, utána felmérő jellegű fizikai és elméleti teszteken is bizonyítania kell alkalmasságát. Minőségi, elitképzésre törekszünk, ezért a követelmények olyan szintűek, amelyeknek eddig csak a jelentkezők 6-8 százaléka tudott megfelelni. Ezenkívül anyagi fedezetre is szükség van, mert a képesítés megszerzéséhez szükséges tanfolyam a jelen pillanatban 280 ezer forintba plusz 100 amerikai dollárba kerül. (Az összeg részletekben is kifizethető.) Amikor összejön egy tíz-tizenkét fős osztály, fél éves magyarországi képzésre kerül sor. A tanfolyam sikeres elvégzése után egy IBSSA-diplomát kapnak a hallgatók, melyet a szakma hazánkban és külföldön egyaránt elismer. Ha a friss diplomás hallgató még nem akar munkába állni, külföldön az Izraeli Biztonsági és Nyomozó Főiskolán folytathatja tanulmányait, és különböző szakirányú kurzusokon vehet részt. Az izraeli diploma az egyik legelismertebb a világon.
- Érdekes lehet az is, hogyan vizsgázik egy testőr. Papíron? Élőben?
- A vizsga teljesen gyakorlati módon történik, egy valódi védett személy egy napját kell biztosítani a végzősnek. A vizsganapon valóságos helyzeteket, életszerű szituációkat teremtünk és megnézzük, hogy a jelölt hogyan áll helyt. Mit csinál például akkor, amikor egy koldus zavarja meg, mit tesz akkor, ha valaki összeesik mellette az utcán vagy egyszerűen csak igazoltatja egy rendőr. Elfelejtkezik-e a védett személyről vagy ilyenkor is képes a védelem ellátására? Ezeket
a szituációkat videókazettán rögzítjük, és később kielemezzük. Ennek a szakmának van egy specialitása: a testőr sok esetben csak egyszer hibázhat.
- Nem áll-e fenn annak a veszélye, hogy az idő múlásával, a feladatok megszokásával lanyhul a figyelem, lanyhul az éberség?
- Ezt a luxust nem engedhetjük meg, ebben az értelemben a rutin a szakma halálát jelenti. Állandóan dolgozunk azon, hogy megtörjük a monotonitást, és elkerüljük a fásultságot, a passzivitást.
- Ha a közelmúltban megtörtént legmegrázóbb merényletekre gondolunk, a Fenyő-gyilkosságra, az Aranykéz utcai robbantásra, vagy M. Péter saját autójában történő felrobbantására - hogy a többiről ne is beszéljünk -, óhatatlanul felmerül a kérdés, hogy mit lehetett volna tenni a tragédiák elkerülése érdekében.
- Mindhárom esetben kimutatható valamilyen mulasztás, hiányosság. Fenyő Jánost akkor érte a merénylet, amikor testőr nélkül közlekedett, és azt gondolta, hogy szükség esetén meg tudja védeni magát. Az Aranykéz utcában Boross Tamás azért volt könnyű célpont, mert túlságosan kiszámítható volt, rutinszerűen közlekedett, megszokott útvonalain és napi programjain soha nem változtatott a biztonsága érdekében. M. Péter esetében egyértelmű, hogy a testőre hibázott, mert nem vizsgálta át az autóját vagy ha igen, akkor nem találta meg az elrejtett bombát. A gyakorlat azt mutatja, hogy a testőrnek a legváratlanabb helyzetekben is helyt kell állnia, illetve fel kell találnia magát, ez viszont csak megfelelő tudás alapos felkészültség esetén lehetséges. (x)


A szakma számokban

Magyarországon az RTL Klub adatai szerint 2900 őrző-védő cég működik, amelyeknek éves összforgalma több mint 200 milliárd forint. (Ebből 80 vállalkozásnak az éves bevétele egy milliárd forint fölött van.) A kereseti lehetőségek tág határok között mozognak: egy éjszakai portás 250 forintos órabérével szemben egy elit testőr 100 dollárt is kaphat, vagyis a portás keresetének százszorosát. Feladataik szerint csoportosítva a szakma 95 százalékban épületek, rendezvények és magánvagyon védelmét látja el, 5 százalékban a személyi védelemben tevékenykedik. Az őrző-védő vállalkozások 1997 óta az Országos Rendőr-főkapitányság felügyelete alá tartoznak, amely eddig 110 ezer személy- és vagyonőri igazolványt adott ki, 2500-at vont vissza. Rendőrségi adatok szerint az országban jelenleg 250 ezer engedélyezett fegyver van magánszemély birtokában, vagyonvédelmi, sport, vadászati és önvédelmi célokból.