Vissza a tartalomjegyzékhez

Szlazsánszky Ferenc
Torgyán, a nagy taktikus

Bár kisgazdapárti nyilatkozatok szerint Torgyán József a legmegfelelőbb személy a hamarosan leköszönő Göncz Árpád köztársasági elnöki tisztére, lapunknak nyilatkozó politológusok egyöntetűen úgy vélik: kizárt, hogy Torgyán felcserélné miniszteri székét az államfői poszttal.

Miniszterként évi 360 milliárd forint sorsáról dönt, köztársasági elnökként legfeljebb a „töltőtolla fölött diszponálhatna”, és Torgyán pontosan tudja, mi a különbség a kettő között - nyilatkozta lapunknak Tőkéczki László politológus. A szakember egyébként úgy véli: komolyan kell venni a kisgazda elnök azon kijelentéseit, melyek szerint nem kíván felhagyni a pártpolitizálással, vagyis nem lesz köztársasági elnök. (Bár az alkotmány értelmében a köztársasági elnök nem köteles megszüntetni párttagságát, a szokásjog szerint „illik” megtennie ezt a lépést.) Ezt a feltételezést erősíti az a tény is, hogy Torgyán nem „nevelt ki” erőskezű utódot maga helyett, hiszen két dudás nem fér el egy kisgazdapártban.
Arra a kérdésre, hogy mi magyarázza azokat a kisgazdapárti kijelentéseket, melyek időről időre emlékeztetik a közvéleményt az FKgP elnökjelölési jogára (a Fidesszel kötött koalíciós szerződés értelmében), valamint arra, hogy a posztra egyedül Torgyánt tartják alkalmasnak, Tőkéczki elmondta: egyes kisgazda politikusok „szívesen tolnák Torgyánt a köztársasági székbe”, hogy saját előmenetelüket segítsék elő; ezek a nyilatkozatok tőlük származnak.
„Tolongás van mögötte, hogy helyettesítsék a kisgazdapártban” - osztja a fenti véleményt Simon János politológus, és hozzáteszi: Torgyán József egymaga fog dönteni, és keresztülviszi a pártban azt a koncepciót, amit helyesnek tart.
Más vélemények szerint a kérdés hónapok óta tartó „lebegtetése” Torgyán stratégiája szerint zajlik, és arra irányul, hogy a kisgazdák a lehető legjobb alkupozícióba kerüljenek a Fidesszel szemben - cserébe Torgyán nem-jelöléséért.
További fontos érv Torgyán államfővé választásával szemben, hogy a kisgazda elnök évek óta stabilan tartja második-harmadik helyét a politikusok népszerűségi listáján - hátulról.
„Nem fog belemenni egy kétesélyes helyzetbe” - mondta a Heteknek Szoboszlay György politológus. „A kérdés csak az, milyen árat kér azért, hogy a kisgazda országos választmány ne őt jelölje köztársasági elnöknek” - tette hozzá.
Mindezek ellenére egyes sajtóorgánumokban arról értekeztek, hogy a kisgazdák az utolsó pillanatban mégis Torgyánt jelölik államfőnek. E cikkek szerint a kivárásnak az az oka, hogy ameddig nincs hivatalos jelölt, addig az ellenzéki sajtónak sincs kit támadnia. Tőkéczki László szerint ez a gondolatmenet két szempontból sem helytálló: egyrészt azért, mert Torgyán Józsefről mindent tudunk, ,,élete nyitott könyv”, másrészt azért, mert egy magára valamit is adó politikus nem a sajtótól teszi függővé döntéseit.