Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
Agassi megállíthatatlan

Létrejött a szervezők és a nézők által várva várt álommérkőzés az ausztrál nemzetközi teniszbajnokság férfi egyesének elődöntőjében, ugyanis a sorsolás szeszélye folytán már itt szembekerült egymással a jelen két legnagyszerűbb játékosa, Andre Agassi és Pete Sampras. Mindketten diadalmaskodtak már korábban ezen a tornán: Agassi 1995-ben, Sampras 1994-ben és 1997-ben. Pályafutásuk során egymás elleni mérkőzéseik közül Sampras tizenhetet, Agassi tizenegyet nyert, tavaly ötből négyszer Sampras győzött.


A női világranglista élén álló svájci Martina Hingis    Fotó: MTI

Most Agassi kezdett jobban, és ő nyerte az első játszmát, de Sampras a következő kettő megnyerésével fordított - a harmadik játszma rövidítését 7:0-ra nyerve -, és a negyedikben két pont választotta csak el a győzelemtől. Innen kezdve azonban a 29 éves, élete legjobb formájában teniszező Las Vegas-i megállíthatatlan volt, és végül közel három óra alatt 6:3, 4:6, 6:7, 7:6, 6:1 arányban győzött, és bejutott a vasárnapi döntőbe. Sampras a mérkőzésen 37 ászt ütött, többet, mint bármikor, amiről Agassi csak ennyit mondott: „Kicsit fáztam. Amikor valaki 37 ászt üt ellened, percekig nem mozogsz, csak a nyakad.” A vasárnapi döntőre legfőképpen meleget szeretne: „Ha 42 fok lesz, széles mosollyal az arcomon fogok felébredni. Akárki lesz is az ellenfelem, megérdemelten kerül oda.” Agassi ezzel egymás után mind a négy Grand Slam verseny döntőjébe bekerült, melyek közül a tavalyi háromból kettőt megnyert.
A másik elődöntőben pénteken a svéd Magnus Norman és az orosz Jevgenyij Kafelnyikov mérkőzött egymással. Tavaly Norman diadalmaskodott a legtöbb, szám szerint öt versenyen Agassi és Sampras társaságában, de Grand Slam versenyen még soha nem jutott el az elődöntőig. Kafelnyikov három versenyt nyert az elmúlt évben, közte az ausztrál bajnokságot, így címvédőként várhatja az összecsapást. „A tavalyi év már messze van, nem számítok rá, hogy megvédem a címem. Vannak itt más fickók, akik pillanatnyilag sokkal jobban játszanak, mint én. De soha nem lehet tudni” - mondta az orosz.
A női elődöntők közül a két amerikai, Lindsay Davenport és Jennifer Capriati mérkőzése volt a legizgalmasabb, melyet Davenport 6:2, 7:6 arányban nyert meg. Ellenfele a döntőben az eddig minden mérkőzését nagy fölénnyel nyerő, az elmúlt három évben is végső győztes svájci Martina Hingis lesz, aki a spanyol Conchita Martinezt győzte le az elődöntőben 6:3, 6:2-re. Hingis így sorozatban 27. mérkőzését nyerte ezen a tornán, közte az idei hatot játszmaveszteség nélkül. Hingis és Davenport eddig tizenhétszer találkozott egymással, és kilencszer az utóbbi győzött, miként utolsó három mérkőzésükön is.
Ezen a héten zajlik a juniorok versenye, ahol a lányok között a magyarok is képviseltetik magukat, mégpedig nem is akárhogyan. Kapros Anikót az első helyen emelték ki, amire még soha nem volt példa hazánk teniszsportjának történetében. Kapros eddig esélyeshez méltóan három mérkőzést nyert, és már a legjobb nyolc között van. Az elődöntőbe jutásért péntek hajnalban - lapzártánkat követően - lépett pályára az ausztrál Jaslyn Hewitt ellen. Berecz Boglárka és Czink Melinda egy-egy győzelem után a második fordulóban búcsúzott. Párosban Kapros az ausztrál Wheeler oldalán a döntőbe jutásért mérkőzhet a Berecz-Czink duó ellen, így biztos, hogy a döntőnek lesz magyar résztvevője is.