A felnőtt lakosság 79 százaléka sorolja a tejet a különösen szívesen
fogyasztott élelmiszerek közé, a fogyasztás gyakorisága azonban a heti 5,2 alkalomról
az utóbbi tíz év alatt 4,1-re csökkent. Többek között ezt állapította meg a GfK
Piackutató Intézet étkezési szokásokról végzett vizsgálata 1999-ben, a felnőtt
lakosságot reprezentáló 1000 fő személyes megkérdezése alapján.
A felmérésből kiderül, hogy egyre nő a különbség nők és férfiak között,
ugyanis míg a nők 84 százaléka kedveli a tejet, addig a férfiaknak csak 74 százaléka.
A felnőttek közt egyébként a leggyakoribb tejivók a „csak” gyerekneveléssel, háztartással
foglalkozó nők. Figyelemre méltó trend, hogy minél magasabb a válaszadók iskolai végzettsége,
annál kevésbé kedvelik a tejet.
Egy másik rangsor szerint 1989-ben a tej a harmadik leggyakrabban fogyasztott élelmiszer
volt a fehér kenyér és a hagyományosan főzött leves után. Azóta viszont az ötödik
helyre csúszott, mert megelőzi a kávé és a tea is. (H. B.)