Vissza a tartalomjegyzékhez

Szobota István
Jézus-film és a rendőrök

Még tavaly novemberben röppent fel a hír, hogy a Nemzetközi Vizuális Bibliatársulat (GNN) karácsony alkalmából meg kívánja ajándékozni a magyar parlamenti képviselőket. A GNN vezetőjének tervét tettek követték, és december első napjaiban a honatyák egy egyszerű aláírás fejében már a Máté evangéliumáról készített filmet tartalmazó videokazettával a hónuk alatt siethettek haza családjukhoz. A GNN egyik munkatársa szerint a parlamenti képviselők között senki sem akadt, aki demonstratíve nem vette volna át a kazettát.

Azóta a szervezet igazgatója, Balla Attila az ügyészeket, és újabban a rendőrség dolgozóit is meglepte felajánlásával: ez utóbbiak a Kicsoda Jézus? című kazettát vehették át, ha akarták. Ahogy arról lapunknak Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője beszámolt, az engedélyt maga Orbán Péter főkapitány adta ki a felkínálás lehetőségére, amellyel eddig az állomány 40 százaléka élt is.
Rutkai György, a GNN munkatársa szerint azonban a fenti számadat azért is csalóka lehet, mert a rend őreinek többségéhez még el sem jutottak. Akik viszont dönthettek arról, hagyják-e magukat megajándékozni, mintegy 90 százalékban pozitívan reagáltak a megkeresésre - pontosított Rutkai.
Garamvölgyi László úgy fogalmaz, hogy mivel a rendőrség is tisztában van azzal az ellentéttel, amely a GNN és a történelmi felekezetek között feszül, „nem akartunk a feltétlen elfogadás látszatával demonstrálni a GNN mellett a nagyegyházak rovására”. Mint ismeretes, a vizuális Biblia magyarországi forgalomba hozatalakor a történelmi egyházak elhatárolódtak a filmtől és a filmet forgalmazó szervezettől mondván, hogy az „idegen az egyházi hagyományoktól”.
A rendőrség nemtetszésének másik okaként az ORFK szóvivője a nagyjából 24 perces Jézus-film utáni reklám-összeállítást nevezte meg, amellyel - szerinte - a kiadó egy csapásra 40 ezres reklámbázist nyert. A probléma ezzel Garamvölgyi szerint az, hogy a felajánlás egy filmre, nem pedig egy reklámhadjáratra vonatkozott. Rutkai György az érvelésre reagálva elárulta, hogy egyrészt teljesen normális dolog, hogy egy kiadó a termékeit egyéb termékeinek forgalmazása során is reklámozza, hiszen, mint mondta, a könyvkiadók ugyanígy tesznek, másrészt a reklámfilm a kazetta végén van, nem pedig az elején, ahol szinte muszáj lenne végignézni (a reklám-összefoglaló egyébként minden ilyen kazettán rajta van, nem csak azokon, amelyeket a rendőröknek szántak).