Vissza a tartalomjegyzékhez

Acsai Anikó
Korrekció után újabb csúcson a BUX

Az előző heti erőteljes emelkedés után az ázsiai piacokat leszámítva korrekció következett be a világ vezető tőzsdéin. Az USA-ban a befektetők egyrészt a kiváló eredmények sugallta optimizmus, másrészt a jövő heti Fed-ülésen várhatóan bejelentésre kerülő kamatemelés miatti félelmek között vívódtak; jelentős napon belüli mozgások mellett végül 2-4 százalékkal csökkent a három indikátor részvényindex jegyzése. Ennél kisebb mértékű esés következett be a nyugat-európai piacokon, az orosz tőzsdeindex pedig 4,5 százalékot vesztett értékéből. A BUX, miután többszöri kísérlet után sem sikerült a 10 ezer pontos érték áttörése, korrekcióval kezdte a hetet, innen azonban gyorsan feltámadt, így csütörtökön 9983,29 ponton újabb történelmi rekorddal zárta a hetet.
Feltámadt Csipkerózsika-álmából a Mol részvénye. Bár a cég a TVK többi meghatározó tulajdonosával nem tudott megegyezni az irányítás kérdésében, ez csak az utóbbi cég árfolyamát viselte meg. Mégis hosszú idő után először a Mol jelentősen felülteljesítve a piacot, közel 8,5 százalékot emelkedett. Elérte viszont a korrekció az előző hetekben favorizált gyógyszer- és vegyipari szektort: az Egis 11, a Richter és a Borsodchem 4,5 százalékot veszített értékéből. Nem jártak jobban a kisebb papírok tulajdonosai sem, a profitrealizálás következtében a Pannonplast közel 20, a Brau és a NABI 13 százalékkal ér kevesebbet előző heti záróértékénél. Érdekesen alakult a két legtöbbet forgott blue chip, a Matáv és az OTP árfolyama. A hét elején úgy tűnt, mindenki szabadulni akar tőlük, de a 6,5 illetve 12,5 százalékos mélyrepülésből feltámadva végül is a Matáv 3,2 százalékos pluszban zárt, míg az OTP 50 forintos emelkedésével új záróárcsúcsot állított be.
Történelmi mélypontra sülylyedt az euró jegyzése a dollárral szemben. A korábban a paritást már egyszer tesztelő közös európai deviza értéke most jelentősen e szint alá süllyedt, a csütörtöki záráskor már csak 0,9890 dollárt adtak egy euróért.