Vissza a tartalomjegyzékhez


Az MDF önáló marad

„Megélhetési” politikusoknak titulálta Balsay István frakcióvezető az MDF-ből a múlt héten kilépett Manninger Jenő közlekedési és Demeter Ervin titkosszolgálati államtitkárokat, ugyanakkor kijelentette, hogy távozásuk semmilyen politikai kárt nem okozott a Magyar Demokrata Fórumnak. Dávid Ibolya pártelnök meglepetéssel értesült a távozásokról, és több MDF-es politikus is elítélően nyilatkozott a kilépésekről. A távozók azzal indokolták döntésüket, hogy a valódi polgári értékeket a Fidesz képes megjeleníteni, továbbá nem értenek egyet az MDF túlzottan önálló szövetségi politikájával.
Tőkéczki László politológus a Heteknek kifejtette: semmi meglepőt nem lát a történtekben, hiszen az előző ciklusokban is előfordultak „mozgások a hatalmon lévő párt felé”. Az erő mindig vonja a politikusokat, jelen esetben is nyilvánvaló, hogy a Fidesz vonzást gyakorolt Demeterre és Manningerre - tette hozzá a politológus.
Egyes vélemények szerint az eset a magyar politikai élet kétpólusúvá válásának újabb epizódja. A választások óta folyamatos népszerűségvesztéssel küszködő Fidesz koalíciós partnereitől próbál meg szavazókat szerezni, aminek egyik technikája, hogy magát a koalíciós partnert „gyűri maga alá”.
Tőkéczki szerint azonban Magyarországon még nem jött el a kétpólusú rendszer kora, ráadásul a Fidesznek hosszú távon nem tesz jót, ha elveszti egyik koalíciós partnerét, mert úgy járhat, mint 1998-ban az MSZP: a koalíciós SZDSZ gyenge szereplése miatt át kellett adnia hatalmát.