Vissza a tartalomjegyzékhez

Takács Gabriella
Mi sem vagyunk istenek

Lapunk múlt heti számában Mr. és Mrs. Szilikon címmel közöltünk háttéranyagot a különböző korok szépségideáljairól, a széppé válás módszereiről, érintve napjainkat is, amikorra már - mondhatni - nem a ruhát szabják a testhez, hanem a testet a ruhához. Alábbi írásunk a jelenről ad némi ízelítőt.

A széppé válás procedúrája mára jól fejlett iparággá nőtte ki magát. A női lapok és tinimagazinok garmadával ontják a mesterségesen kreált szépségideálokat. Címlapjaikról szatén ruhákba burkolózott, jeges pillantású, patacipős „Miss Öntudatok” néznek farkasszemet az
olvasókkal. Eközben „Mrs. Szürkeátlag” frusztrációkkal küszködik, mert nem tudja prezentálni a mindenkori divatguruk által diktált 80-60-80-as paramétereket. A médiasztárok és a divatdívák persze keményen megfizetnek az efféle küllemért, mind fizikálisan, mind financiálisan. A mindössze 16 éves amerikai tinisztár, Britney Spears, Cher és még sokan mások plasztikai sebészek szikéinek köszönhetik rajongótáboruk által irigyelt alakjukat. Némely modell a megélhetés lehetőségét kockáztatja, ha nemet mond a szilikonra.
Napjainkban köztudottan Venezuela számít a szépségkirálynő-gyártás fellegvárának: tény, hogy az elmúlt húsz Miss Universe világversenyen négy alkalommal is - ami nem kevés - venezuelai lány lett a győztes, és a legutóbbi seregszemlén is a második helyezést nyerte el képviselőjük, szinte holtversenyben az első helyezett indiaival. Kiterjedt dél-amerikai vállalkozásként működik a Miss Venezuela Akadémia, mely különféle szakemberek közreműködésével szériában „gyártja” a szépségeket a média, a reklámipar, a filmipar (a szappanoperák), a hazai és külföldi közélet számára is. A féléves, hatvanezer dolláros tanfolyam keretében a résztvevők intenzív - jórészt napi 16 órás - képzést kapnak, ez számos egyéb dolog mellett kiterjed a mozgástechnikára, beszédkészségre, alakformálásra is. Ez utóbbi a legtöbb lány esetében több-kevesebb plasztikai műtétet is jelent, melynek szükségességéről az intézmény szakbizottsága dönt.
A szépség iránti vágyódás már-már beteges formát ölthet. A francia származású performance-előadó, Orlan 1990 májusa óta többször plasztikáztatta arcát, hogy Psyché, Mona Lisa, Diana és Vénusz arcvonásaiból megalkossa a tökéletes nő arcmását. Ezt tartja idáig élete főművének. A francia kultuszminisztérium máris nemzeti sajátossággá minősítette Orlan személyét. Az „élő Barbie”, a 42 éves Cindy Jackson 9 év alatt több mint 90 ezer dollárt költött mintegy 27 plasztikai műtétjére.
A plasztikai sebészet nemcsak a szépségipar már-már bizarrnak mondható elvárásai miatt vált népszerűvé. A gaztetteiről méltán hírhedtté vált Sztálin a korabeli feljegyzések szerint olyannyira paranoiás volt, hogy meghatározhatatlan számú hasonmással bástyázta körül magát. A „szerencsések” a hitelesség érdekében korrekciós műtéteken estek keresztül, komoly fejtörést okozva ezzel még Sztálin személyes testőrségének is.
Az első szépészeti beavatkozásokra a „lehetőségek hazájában” került sor, számuk az ötvenes-hatvanas években rohamos növekedésnek indult. Bár a műtéteket manapság nemcsak sztárok engedhetik meg maguknak, meglehetősen borsos az áruk.
„Sosem szabott árakon dolgozunk, konkrét árlistánk sincsen - mondja dr. Ivanics György, a Professio magánklinika főorvosa -, hiszen minden megrendelő egyedi elbírálás alá esik. A beavatkozás nagysága, az inplantátum minősége a meghatározó. A szilikonbetétek ára 100 ezer forint felett kezdődik, egy-egy jobb minőségű inplantátum ára elérheti a négyszázezer forintot is. Egyébként ez a műtéti eljárás semmivel sem veszélyesebb, mint a többi - állítja a főorvos. - Rendszerint szervezetbarát, sótöltetű szilikonnal dolgozunk.”
De mi a helyzet egy balul sikerült beavatkozás után, ha a delikvens panasszal él a végeredményt illetően? „Mi sem vagyunk istenek, nem tudunk újat teremteni - mondja dr. Sas György. - Mindenesetre kitöltetünk a páciensekkel egy olyan nyilatkozatot, amelybe be van kalkulálva az esetleges komplikációk fellépte.” A biztonság kedvéért komputeres grafika is készül a várható állapotváltozásról. A műtéteket követően javasolt legalább egy-kétnapos fekvés, mosakodni sem lehet ez idő alatt. Mellékhatásként jelentkezhet láz, rosszullét, akár fejfájás is.
A modellklientúra mellett meglepően nagy számban jelentkeznek be a műtétekre középkorú háztartásbeliek is. „Egy asszony leszokott a dohányzásról, ezzel évi 170 ezer forintot spórolt, s az öt év alatt így megtakarított pénzét szánta plasztikai műtétre” - említi dr. Sas György.
Az orvostársadalom mindenesetre vérre menő vitákat folytat a szilikon ártalmasságával kapcsolatban. Az érdekeltek váltig állítják, hogy az eljárásnak nincs egészségkárosító hatása. Ezzel szemben legalábbis elgondolkodtató, hogy az USA-beli Dow Corning Corporation 1997-ben világszerte 4,2 milliárd dollárnyi kártérítést fizetett ki annak a 200 ezer nőnek, akik orvosilag bizonyíthatóan a testükbe szivárgó szilikon miatt kaptak allergiás tüneteket, fejfájásra való hajlamot és immunbetegségeket.