Vissza a tartalomjegyzékhez

Szűcs Emese
Hegyen-völgyön sítalpakon

A síléc - illetve annak őse - jóval régebbi közlekedési találmány, mint a kerék. Régészek, művészettörténészek, néprajzkutatók kutatásai szerint az első megjelenési formája a hótalp volt, melyet Közép-Szibéria mongol vadásznépei alkalmaztak először. Vesszőből, állatcsontból fabrikált ovális alakú keretre szíjakból húrozást, illetve taposó felületet feszítettek, s a talpat bocskorszerűen kötötték a lábukra. Az így megnövelt talpfelület meggátolta a láb hóba süllyedését. Ezt követte a fából készült, felhajtott orrú, körülbelül 20 cm széles, 60-100 cm hosszú talp (andor), amely már jelentősen meggyorsította az előrehaladást. A két hosszú párhuzamos sítalp megjelenésére kicsit még várni kellett, ugyanis a következő változat úgy nézett ki, hogy az egyik lábra egy hosszú sít kötöttek, a másik lábon pedig rövid andor volt, s ennek a lábnak fürge elrugaszkodásaival, mintegy rollerezve gyorsították fel a siklást.

A csak járásra-futásra használt sílécek hossza, kötése folyamatosan változott, módosult, míg a kísérletező kedvű norvég legények kitalálták a síugrást. A sílécből lassan sporteszköz lett - hogy aztán tömegek váljanak a tél és a sí szerelmeseivé - és ezáltal a sportágak területén fényes karriert fusson be. A síelésben mára többféle szakágat ismerhetünk, így a sífutást, a síugrást, a lesiklást, műlesiklást és az óriás-műlesiklást. Legtöbben a lesiklásnak hódolnak, ami tulajdonképp az ún. alpesi sízés.
Hogy miért jó a síelés? Az intenzív mozgás és a tömény, jó levegő adta élvezeten túl a síelés szemet gyönyörködtető élményt is nyújt: felemelő hangulatot áraszt a gazdagon behavazott táj látványa. Korhatár szinte nem létezik, négyéves kortól akár az emberi életkor legvégső határáig élvezhetjük a síelés örömeit.
Hazánkban nincsenek magas hegyek, viszonylag kevés a havas téli napok száma, mégis évről évre egyre többen ruháznak be a viszonylag drágának számító sífelszerelésre, és a szabadságuk jelentős részét is télre tartogatják.
Ennek egyik oka, hogy a Magyarországot körülvevő országok bővölködnek magas hegyekben, így a különböző igényeknek megfelelő sípályákkal is rendelkeznek.
A síoktatás nálunk elég elhanyagolt terület, ezért hegyeinken-dombjainkon egyre több az ön- és közveszélyes kezdő. Azért nem árt erre a részletre is odafigyelni.
A kezdők, illetve a kevésbé profik főként Szlovákiát keresik fel. Az Alacsony-Tátra, az Érc-hegység ideális terepeket kínál a számukra, és a szállások, sífelvonók ára is kedvezőnek számít. Érdemes csoportosan nekivágni, mivel így az árakban további kedvezményekre lehet számítani, és nem utolsósorban a hangulat is jobb.
Akik a síelésben már „öregnek” számítanak, azok elsősorban Olaszországot, Svájcot, Ausztriát keresik fel, ott találhatók olyan pályák is, amik valóban komoly kihívást jelenthetnek számukra, az árak úgyszintén.
A felszerelés nem olcsó. Egy kezdőnek való síléc kb. húszezerbe kerül, a síbakancs ára is hasonló. Fontos egy jó kesztyű, mivel a tanulás során a legtöbb sérülés a kezet érheti - ennek ára tízezer forint körül van. Érdemes a kötésre is odafigyelni, nem mindegy, hogy mikor old ki: ha minden labilis mozdulatra, akkor a kezdő lábán alig lesz síléc.
Egy jó kötés körülbelül tízezer forint. A síbotok ára ezer forint körüli, de sokak szerint aki tanul, annak nincs igazán szüksége rá, mert csak útban van neki. Elég a sílécre koncentrálnia. A síruhának borsos ára van, tízezertől akár ötvenezerig is felmehet, de kiválthatjuk egy sínadrággal (ennek ára a síruháénak töredéke) és egy dzsekivel. A célnak tökéletesen megfelel. A sífelszerelés megvásárlása előtt érdemes tájékozódni a használt ruhák választékában is, mivel így akár féláron is hozzájuthatunk a szükséges darabokhoz.
Sífelszerelést bérelni is lehet. Ez a módszer főleg kezdőknek és gyerekeknek javasolt. A Komjádi uszodánál a Suli síkölcsönzőben akár négy-ötezer forintért is bérelhető komplett felszerelés egy egész hétre.
Általában kora tavaszig található jó minőségű hóval fedett sípálya a környező hegyekben, így ha lehetőségünk és kedvünk van hozzá, hogy sílécet csatoljunk a lábunkra, még nem késő megtenni.