Vissza a tartalomjegyzékhez


Nem lesz kétpólusú politizálás
Hajdú Sándor interjúja Varga István országgyűlési képviselővel, az MDF frakcióvezető-helyettesével

- Önök szeretnének kialakítani a parlamenten kívül maradt konzervatív kis pártokkal egy olyan szövetségi politikát, ami egy nagyobb jobboldali, konzervatív választói bázist biztosítana. Vélhető ez annak - ahogy egyes publicisták fogalmaznak -, hogy az MDF a Fidesz halálos öleléséből akar menekülni?
- Nem hinném, hogy halálos ölelésből kellene menekülni. Itt arról van szó, hogy egy-két évvel ezelőtt néhány „felkent” politológus és teoretikus kitalálta, hogy Magyarországon a kétpólusú politizálás lehetséges. Az egyik oldalon ott van a Fidesz mint jobbközép párt, a másikon ott lesznek a szocialisták, a kisebb tömörülések pedig el fognak tűnni. Azt gondolom, hogy ez a teória legfeljebb 18 év múlva fog bekövetkezni, de jelen pillanatban nem látom gyorsan kialakíthatónak. Mindenki tudja: a Fidesz egy nemzeti liberális párt, a kisgazdapárt az a „kisgazdapárt”, az MDF pedig megint egy más retorikával rendelkező jobbközép párt. Itt nem halálos ölelésről van szó, hiszen az MDF viszonya ma is jó a Fidesszel. Függetlenül azonban attól, hogy a választásokon újra közösen indulunk, az MDF nem kíván egyetlen pártba sem beolvadni, meg akarja tartani az önállóságát.
- Az is elhangzott: az MDF új viszonyt szeretne kialakítani a baloldali irányzatokkal.
- Van ennek a mondatnak egy folytatása, nevezetesen az, hogy jó lenne, ha jobb viszony alakulna ki a hazai baloldallal. Dávid Ibolya elnökasszony hozzátette, hogy a jelenlegi szocialista párt nem tekinthető fejlett nyugat-európai szociáldemokrata pártnak. Ebből az következik, hogy az a Bánk Attila és a kisgazdapárt részéről megnyilvánuló harsány örömóda, hogy az MDF balra nyit, és egyedüli keresztény nemzeti erő a kisgazdapárt, az enyhén szólva nem felel meg a valóságnak.
- Hogyan értékeli Demeter és Manninger urak távozását?
- Túlexponált dolognak tartom. Két olyan politikusról van szó, akik gyakorlatilag ennek a kormánynak az államtitkárai. Nem az MDF kapta ezeket az államtitkárságokat, hanem a Fidesz kérte fel őket. Ebből következik, hogy ők politikai tevékenységet az MDF-ben nem fejtettek ki igazán. Hogy elhagyták a „zászlót”, ez számomra nagyon sajnálatos dolog, mert szerintem az embernek a pártját akkor is támogatni kell, ha az nem az elitben van, nem csak amikor jó dolgok történnek. Valószínűleg politikai karrierjük, egzisztenciájuk miatt döntöttek a távozás mellett.
- Manninger úr úgy kommentálta távozását, hogy az MDF nem a jobbközép koalíció pozícióját kívánja erősíteni, hanem a sajátját.
- Nyilvánvaló, hogy a két úriembernek, aki eltávozott, nagyon nehéz megideologizálni lépését. Nem hiszem, hogy a két államtitkár azért ment el a pártból, mert az MDF szövetségi politikájával nem értenek egyet. Manninger úr elnökségi tag volt, miért nem tiltakozott korábban. Az MDF az önfeladást és a teljes beolvadást egyelőre semmilyen körülmények között nem vállalhatja a Fidesz érdekében. A 2002-es választáson még biztos nem lesz „kétpólusú politizálás”.
- Ön szerint ez a másfél év bizonyíték arra, hogy a szavazók visszatérnek az MDF-hez?
- Ha az MDF-nek sikerülne létrehozni ezt a szétforgácsolt keresztény választókat tömörítő uniót, akkor az nem a Fidesz rovására történne, még akkor sem, ha a Fidesz ezt még nem ismerte fel. Nyilvánvaló, hogy egy kormányzás természetes kopással jár. Azokat a szavazókat kellene felfogni ennek a 10-12 százalékos pártuniónak, akik a Fidesztől eltávoznak. A Fidesz változatlanul úgy gondolja, hogy a parlamenti ciklus végére megmarad a jelenlegi támogatottsága, amellyel a következő választásokon egyedül is elégséges lesz a győzelemhez. Azonban mint tudjuk Magyarországon ez nem így szokott lenni…
- Idén két időközi választásra is sor fog kerülni. Ígéretek szerint az Önök jelöltjei is szóba jöhetnek.
- A székesfehérvári választásokon nem kérdezte meg sem a Fidesz, sem a kisgazdapárt, hogy mi kit szeretnénk. Az MDF nem tehetett mást, mint hogy indított jelöltet, aki 12 százalékot kapott. Ez más eredményt mutat, mint az MDF mostani 3 és fél százalékos közvélemény-kutatási adata. A nyírségi választásra visszatérve, több mint barátságtalan lépés a kisgazdapárt részéről, hogy miután a tisztán MDF-es egyéni országgyűlési képviselő, Zilahi József elhunyt, kijelentették: nem fogják a mi jelöltünket támogatni. Ha ennek a kisgazda politikusnak lett volna gyerekszobája, vagy lenne egy pici politikai kultúrája, akkor tudná, hogy kutya kötelessége támogatni a veszteséget szenvedett párt jelöltjét (nem pedig riválist állítani), ha már úgyis egy koalícióban vagyunk. Ez lenne a természetes. Egyébként bízom abban, hogy a Nyírségben a Fidesz támogatni fog bennünket. A másiknál nem tudtunk mit tenni, a kocka el volt vetve. Ez a 12 százalék azonban azt mutatja: létezünk.