Vissza a Hetek archívum borítólapjára
II. évfolyam, 8. szám, 1998. február 21

Belpolitika

BALLA ATTILA
Gyilkos ötlet a tévéből

Miközben Siófokon elfogták a három hete elkövetett taxisgyilkosság két huszonéves elkövetőjét, csütörtökön egy szolnoki postást halálra gázolt és kirabolt két fiatalember.


NÉHÁNY SORBAN
Megrontással vádolt pedagógus
Tovább a cikkhez >>>

KRÁLL CSABA
Osztozkodás a zsákmányon

Mitől közhasznú egy civilszervezet? Hol jelenjen meg a pártokhoz közel álló ifjúsági egyesületek, szövetségek támogatása? Kiszűrhetőek-e a fantomszervezetek? Ezek a kérdések vetődtek fel ismét a társadalmi szervezetek idei költségvetési támogatása kapcsán. A parlament a tervek szerint a jövő héten dönt a 660 szervezet között elosztásra kerülő 291,1 millió forint sorsáról.


Debreceni zsibvásár
Tovább a cikkhez >>>

GYŐRI ZSOLT
Bős: nincs még egyezség

Sikertelenül zárult a magyar és szlovák küldöttség kilencedik tárgyalási fordulója a hét elején Pozsonyban. Ennek ellenére mindkét fél bizakodik: a következő budapesti tanácskozás áttörést hozhat a gátak ügyében.


Boldogok
Tovább a cikkhez >>>

Féltett magzataink
Tovább a cikkhez >>>

Csurka ahol tud, segít
Tovább a cikkhez >>>

MAGYARI FERENC
Az ész a fontos, nem a pénz

Teljesítményeket ösztönző felsőoktatási rendszer kialakítása a célunk - jelentette ki Magyar Bálint az ELTE Nagytétényi úti kollégiumában tartott felsőoktatási fórumon. A művelődési miniszter hangsúlyozta: ne csak annak legyen diplomája, akinek pénze van.


KUNSTÁR CSABA
Tovább f osztódik a parasztvilág
Tovább a cikkhez >>>

SZAKONYI DÁVID
Mi a bajotok a zsidókkal?

Az etnikai, vallási hovatartozás miatt elkövetett bűncselekmény kategóriája nem ismeretlen a hazai jogban, ítélet azonban most született először. A gyöngyösi skinhead-per egyik vádlottjára fél év szabadságvesztést rótt ki a bíróság, melyet egy év próbaidőre felfüggesztett. A városi ügyészség súlyosbításért fellebbezett; az ítélet nem jogerős.


Aggódó kisgazdák
Tovább a cikkhez >>>

GYÖRKÖS ZOLTÁN
Társadalmi kötelezettségek a sérült emberek felé
Tovább a cikkhez >>>

PAPP ISTVÁN
Fehér könyv: a hatalom még megsérti a jogot

„Kimondható: az intézményes rasszizmus ma már nem csupán megtűrt, hanem kifejezetten támogatott felfogás a bűnözés elleni küzdelemben” - olvasható a frissen megjelent Fehér Füzet ’97 bevezető tanulmányában. Szikinger István alkotmányjogász a kötetet bemutató sajtótájékoztatón erős kifejezéssel illette az etnikai kisebbségek, elsősorban a cigányság és az állami szervek viszonyát: „a hatalom megsérti a jogot”.


HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Politikai vita a közbiztonságról

Ki kell fizetni a közbiztonság megszilárdítását célzó azonnali és átfogó intézkedések költségeit - szögezte le Kuncze Gábor a közbiztonság helyzetéről zajló vita során. A belügyminiszter 10 milliárd forintos költségvetési támogatást kért a közismerten kritikus anyagi helyzetben levő rendőrség gazdasági stabilizálására.


SZLAZSÁNSZKY FERENC
A fegyvereké a szó, nem a fizikai erőé

Több mint 44 ezer hivatalosan engedélyezett önvédelmi célú marok, valamint gáz- és riasztófegyvert tart nyilván a rendőrség - nyilatkozta lapunknak Kócsa István alezredes, az ORFK főreferense.


Életmód

DR. BALSAYNÉ DR. TRIASCHLER GABRIELLA
Miként óvhatjuk meg gyermekeink fogait?
Tovább a cikkhez >>>

Fókusz

KOLOZSVÁRI JUDIT
Béke biztonság nélkül

Magyarországon - mint ismeretes - 1956 után a szovjet propaganda határozta meg a tájékoztatást. A közvélemény csupán a tények egy részével ismerkedhetett meg, azokkal is egy „sajátos” optikán keresztül. Különösen igaz ez a szovjet érdekszférát érintő területekre, így a Közel-Keletre is. A rendszerváltás óta a magyar tájékoztatás törekszik arra, hogy a hiányokat pótolja, s a hivatalos propaganda által sugalmazott képet korrigálja. Ehhez kívánunk hozzájárulni e sorozatunkkal, melyben egy nagyszerű könyv bemutatásával a modern Izrael története tárul fel, egy nép hősies küzdelme, hogy otthont találjon hazájában. Ezúttal a negyedik részt közöljük.


BÁRÁNY PÉTER
Ki a legény a gáton?

Február utolsó hetében már „csúcsra járatják” Bős-Nagymarost: szerdán az Országgyűlés önálló vitanapot tart a vízlépcsőről, 28-ára pedig vízlépcsőellenes tüntetést hirdettek meg a környezetvédők.


SZABÓ IBOLYA ANNA
Támad a Kisded

„Az El Nino ereje teljében van, és ez így is lesz még legalább két hónapig” - állítja az „évszázad időjárási válságának” nevezett jelenségről készült összeállításában a CNN. Az El Nino által okozott földcsuszamlások, tornádók és áradások áldozatainak száma egyre növekszik. A jelenség Magyarországra szelídebb formában érkezett: csupán a hóemberek estek áldozatul az évszázados hőmérsékleti rekordoknak ezen a télen.


Gazdaság

Az euro és a dollár

Az euro bevezetésével az euro-zóna a világ második legnagyobb gazdasága lehet - mondta Jean-Paul Betbeze, a Credit Lyonnaise vezető közgazdásza egy budapesti előadáson. Az eurónak várhatóan nagy lesz a kereslete a központi bankok körében is, amelyek jelenleg dollárban tartják devizatartalékuk legnagyobb részét.


Oroszország kezében az iraki olajmező

Oroszországnak jelentős gazdasági érdeke fűződik az iraki válság békés rendezéséhez, hosszabb távon pedig az Irak elleni gazdasági embargó megszüntetéséhez - írta a Wall Street Journal európai kiadása. Mivel az oroszok vásárolják meg az iraki olajtermelés közel egyharmadát, ez is oka lehet az amerikai katonai csapás megakadályozására tett kísérleteknek - adta közre az AP hírügynökség.


Többe kerül a húsevés

A legtöbb húsos cég egy-két héten belül 10-15 százalékkal emeli az árait. A múlt év közepe óta ugyanis jelentősen emelkedett az élősertés felvásárlási ára, amit a gyártók eddig nem tudtak érvényesíteni.


GÁL LÁSZLÓ
A Sárkány még állja a sarat

Sokakat foglalkoztat a kérdés, hogy miként fogja érinteni Ázsia és a világ legnagyobb népességű államát, a még mindig deklaráltan kommunista Kínát a távol-keleti országokon végigsöprő gazdasági hanyatlás. Eddig - úgy tűnik - komolyabb megrázkódtatás nélkül, a korábbi ‘kerékvágás’ szerint zajlik Kína gazdaságának működése, de vajon mi van a felszín alatt? Valóban távol tudják tartani maguktól a szomszédaikat is meggyengítő vírust?


VARGA-TÓTH JÓZSEF
Stagnáló árak
Tovább a cikkhez >>>

APRÓPÉNZ
A spanyolok érettek az EMU-ra
Tovább a cikkhez >>>

Egyszerűsödik a tb-bevallás
Tovább a cikkhez >>>

Banki kamatok

A banki betétek viszonylag kis kockázattal, de visszafogottabb nyereséggel kecsegtetnek a befektetőknek. Az egyes pénzintézetek kamatai között nem ritka a 2-3 százalékos eltérés sem. A következő öszszeállításban az egyes bankok rövid távú kamatait állítottuk egymás mellé.


Kiegyenlítettük a számlát
Tovább a cikkhez >>>

STRBIK LÁSZLÓ
Formálódó Forma–1

A világ legnagyobb utazó cirkuszának versenye sehol a világon nem fedezhető csupán a jegybevételekből. Ezért szükéges, hogy az állam is támogassa a futamot. A kormány ebben az évben a költségvetésből 450 millió forinttal támogatja a Magyar Nagydíj rendezőjét, a Hungaroring Sport Rt.-t. Az erről szóló megállapodást Fazakas Szabolcs ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi miniszter és Berényi János, a Hungaroring Sport Rt. elnöke írták alá hétfőn.


VARGA TÓTH JÓZSEF
Hogyan juthatunk szocpol -hoz?

A tapasztalatok szerint az építési árak emelkedését továbbra sem követik a házasoknak nyújtott támogatások. Immár negyedik éve ugyanazok az összegek járnak a már megszületett gyermekekre.


Háttér

HAJDÚ SÁNDOR
A bérgyilkosság nem magyar specialitás

A rendőrség mindent elkövet, hogy Budapest polgárai ne féljenek - nyilatkozta lapunknak Doszpot Péter őrnagy, a BRFK életvédelmi alosztályának vezetője, aki a várost rettegésben tartó sorozatgyilkosság ügyében vezeti a nyomozást.


HAZAFI ZSOLT
A bűnözés alapvető emberi jogokat fenyeget

Fenyő János könyörtelen meggyilkolása és a 6.75-ösnek nevezett ámokfutó megjelenése óta a közbiztonság helyzete folyamatosan vitatéma. A rendőrségi vezetők rendszeresen jelentéseket kénytelenek tenni különböző bizottságoknak, a parlamentben replikák sora kíséri a témát. Az ellenzéki pártok szerint „az MSZP-SZDSZ kurzus alatt az ország a bűnözés mocsarába zuhant”. Hack Péter, a SZDSZ közbiztonsági szóvivője a Heteknek adott interjújában óva int a hisztériakeltéstől. Szerinte a rendőrség átalakítása és újjáépítése jó úton halad.


Külpolitika

Irgalom vagy leszámolás
Tovább a cikkhez >>>

NAGY RITA
Monica háza zarándokhely

Kifütyülte a tömeg egy ohiói rendezvényen az iraki katonai akció mellett érvelő amerikai politikusokat, köztük Albright külügy és Cohen védelmi minisztert. A CNN csütörtökön élő adásban közvetítette a viharos gyűlést, amelyet a Washington Post értesülése szerint maga Szaddám Huszein is végignézett Bagdadban.


A Hamasz erősíti Bibi pozícióit

A Hamasz terrortámadás végrehajtásával fenyegette meg Izraelt, amennyiben az megtámadja Irakot. A Jerusalem Post beszámolt arról, hogy Ramallahban röplapokat terjesztettek a következő szöveggel: „Nem fogunk ölbe tett kézzel ülni, amikor az iraki emberek, vagy bármely más békés arab nemzet amerikai katonai agressziónak vannak kitéve. Saját eszközeinkkel fogunk válaszolni, súlyos csapást mérve a cionistákra, amit a dzsihád részének tekintünk.” Megfigyelők szerint a Hamasz Netanjahu izraeli miniszterelnök malmára hajtja a vizet, mivel ékes bizonyítékát szolgáltatja annak, hogy Izrael biztonsága nem megoldott.


NAGYÍTÓ
Tovább a cikkhez >>>

KRUZA ROZÁLIA
Argentin főtisztek bankszámlái

A Clarin című argentin napilap értesülései szerint a „piszkos háború” idején, a katonai diktatúra tisztjei a hetvenes években több száz millió pesetát utaltak át svájci bankszámlákra. A junta több magas rangú hivatalnokát most azzal vádolják, hogy a kimenekített pénz politikai gyilkosságokból származik.


Trónfosztás

Könnyen lehet, hogy a 2000-ben Sydneyben megrendezendő nyári olimpiát már nem az angol királynő nyitja meg. Az ausztrálok többsége szívesen búcsút mondana London évszázados gyámkodásának.


Primakov Budapesten

Jevgenyij Primakov külügyminiszter szerdán Budapesten ígéretet tett arra, hogy személyesen jár közbe a Csecsenföldön fogva tartott magyar foglyok kiszabadítása érdekében.


Újra magyar orvosok a Közel-Keleten
Tovább a cikkhez >>>

HETEK
Erősödő neonáci mozgalom
Tovább a cikkhez >>>

Népharag Indonéziában

Az ázsiai kontinensen végigsöprő gazdasági válság Indonéziában is tömeges demonstrációkhoz és felkelésekhez vezetett. A radikális áremelések következtében feldühödött muszlim tömegek az ország több pontján számos - többségében kínai tulajdonú - üzletet kifosztottak és tíz keresztény és két buddhista templomot is felégettek.


Harc a szegénység ellen
Tovább a cikkhez >>>

CSEREKLYEI MÁRTA
Sivatagi Mennydörgés

„A Pentagon egy hetet szán a katonai akciót bevezető bombatámadásokra” - állítja a héten megjelent elemzésében az amerikai Time magazin, amely úgy értesült: a tervezett célpontok között nem szerepel Szaddám Huszein iraki elnök.


RÖVIDEN
Kamerun: benzinrobbanás
Tovább a cikkhez >>>

Publicisztika

NÉMETH SÁNDOR
Megmenthető-e a magyar család?
Tovább a cikkhez >>>

Riport

LOCSMÁNDI ANDREA
A magyar puszta szolgája

„Azt hiszem, ha ide a Hortobágyra egy várost építenének, senki nem dolgozna soha, és minden ember az ablakában ülne és a délibábot nézné egész nap, ahogy most nézi a puszták pásztornépe” - írta egykor Jókai. Hogy ez mennyire van így manapság, arról dr. Kovács Gábor nemzetközi hírű madarászt, a Hortobágyi Nemzeti Park természetvédelmi felügyelőjét kérdeztük, aki egész nyáron mezítláb járja a rónát, hogy a talpával érzékelje a zsombékot. Neki nem csalóka a délibáb.


Sport

Bunda-vita
Tovább a cikkhez >>>

Klinsmann gondjai
Tovább a cikkhez >>>

Marcelo Salas
Tovább a cikkhez >>>

AHOGY JÖN
Agassi legyőzte Samprast
Tovább a cikkhez >>>

Mexikóé az Aranykupa
Tovább a cikkhez >>>

Csehül állnak az amcsik
Tovább a cikkhez >>>

Szabadidő

KŐZSEGI ANITA
Vágja zsebre Budapestet
Tovább a cikkhez >>>

Tavaszi átültetés
Tovább a cikkhez >>>

Túraprogramok
Tovább a cikkhez >>>

SZÉKELY JÓZSEF, teniszedző
Irány a szabadba
Tovább a cikkhez >>>

MÉSZÁROS MÁRIA
Ne váljatok el, apu
Tovább a cikkhez >>>

Ízvilág
Tovább a cikkhez >>>

Színes

Toalett-news
Tovább a cikkhez >>>

INNEN-ONNAN
Boszorkányirtás Pápua Új-Guineán
Tovább a cikkhez >>>

Szőlőszerenád
Tovább a cikkhez >>>

Rodeó
Tovább a cikkhez >>>

Moszkvai kutyadivat
Tovább a cikkhez >>>

Malacból sem lett szalonna
Tovább a cikkhez >>>

Rómeó és Angelika
Tovább a cikkhez >>>

Háborgó belgák
Tovább a cikkhez >>>

Majd ha nem süt a Hold
Tovább a cikkhez >>>

Tollhegy

OLVASÓI LEVELEK

Olvasóink leveleit szerkesztett formában közöljük. Nem adunk helyet szélsőséges, az emberi méltóságot sértő megnyilatkozásoknak, illetve olyan véleményeknek, melyek fölösleges indulatokat keltenek.