Vissza a tartalomjegyzékhez

KRÁLL CSABA
Osztozkodás a zsákmányon

Mitől közhasznú egy civilszervezet? Hol jelenjen meg a pártokhoz közel álló ifjúsági egyesületek, szövetségek támogatása? Kiszűrhetőek-e a fantomszervezetek? Ezek a kérdések vetődtek fel ismét a társadalmi szervezetek idei költségvetési támogatása kapcsán. A parlament a tervek szerint a jövő héten dönt a 660 szervezet között elosztásra kerülő 291,1 millió forint sorsáról.

Rózsa Edit (SZDSZ), a költségvetési támogatást előkészítő bizottság alelnöke szerint a civilszféra állami támogatása szükséges, mivel „a szervezetek többsége állami feladatot vállal át”. A parlamenti döntéshozatal viszont szükségszerűen rossz, mert a képviselők még szakértők bevonásával sem képesek differenciálni a társadalmi szervezetek között. Szerinte „bekerülhetnek a támogatottak körébe fantomszervezetek is, de ezért a felelősséget ezeknek a gazembereknek kell vállalniuk” - fogalmazott az alelnök, mellyel az elosztás körüli indulatokat is érzékeltetni igyekezett.
„Évek óta visszatérő kérdés, hogy a pártokhoz közvetlenül kapcsolódó, velük sok esetben választási szövetségben is álló ifjúsági szervezetek a közhasznúak között kapjanak-e költségvetési támogatást” - mondja az alelnök asszony.
Wotsch Péter, a Fidesz - MPP szakértője úgy véli, hogy a költségvetési támogatás elosztásakor pártatlanságról nem lehet beszélni, mert nyolc éve pártok hozzák a döntést. Sok esetben a képviselők kapcsolatrendszere vagy a bizottsági tagokat megkereső civilek rábeszélő képessége dönti el, hogy ki és mennyit kap.
A Fidesz - MPP szakértője lapunknak kifejtette: „Az MSZP köreiben érezhető hajlam arra, hogy azokat a szervezeteket támogassák állami pénzekkel, amelyek nem titkoltan a saját holdudvarukhoz tartoznak.” Az ifjúsági szervezetek költségvetési támogatásánál ez az eukaliptusz-effektushoz vezetett: Wotsch Péter szerint a szocialista ifjúsági szervezetek osztódással szaporodnak. Úgy véli, a szocialistákhoz köthető ifjúsági szervezetek, mint a BIT, a Magyar Úttörők Szövetsége vagy például a Magyarországi Gyermekbarátok Mozgalma elszívják a támogatásokat.
„Örölük, hogy a Fideszben vannak botanikusok is, akik ismerik az eukaliptusz viselkedési szokásait” - reagált a fiatal demokraták megállapítására Tóbiás József, a Baloldali Ifjúsági Tömörülés (BIT) elnöke. A BIT-nek több mint harminc országgyűlési képviselője ül az MSZP-frakcióban, és a közelmúltban ismét választási szövetséget kötöttek a szocialistákkal. Tóbiás ennek ellenére lapunknak kifejtette: értelmezhetetlen számára a pártokhoz közel álló társadalmi szervezet fogalma, és az alkotmány sem ismer ilyen egyesülési formát. „Mi értékalapon működünk együtt bármely baloldali párttal” - jelentette ki. Ugyan a pártok megpróbálják „saját holdudvarukat előtérbe tolni a költségvetési támogatásnál”, de szervezetük semmiképpen nem sorolható az MSZP kötelékébe - állította.
Csizmár Gábor (MSZP), aki számos baloldali ifjúsági szervezet, alapítvány képviselője, így fogalmaz: egyetlen párt tisztségviselője sincs felhatalmazva arra, hogy olyan jogszerűtlen kategóriákat gyártson, mint például „a pártokhoz közel álló társadalmi szervezet” elnevezés. Egyébként is: a politikának semmi köze a civil szférához - mondja.
Rózsa Editnek és Wotsch Péternek nem ismeretlen a pártokhoz kötődő civil szervezet meghatározás: „Az Alkotmány ugyan nem említi, a gyakorlat azonban megszülte.” Wotsch - Rózsához hasonlóan - elhibázottnak tarja, ha ezeket a szervezeteket a közhasznú szervezetek „költségvetési kosarából” támogatják. A kisgazdapárt álláspontját megfogalmazó István József képviselő szerint viszont a megkülönböztetés azért nem járható út, mert akkor ezek a szervezetek véglegesen „odataszítódnak a pártokhoz, és nem lehet tőlük elvárni a függetlenséget”.