Vissza a tartalomjegyzékhez

KRUZA ROZÁLIA
Argentin főtisztek bankszámlái

A Clarin című argentin napilap értesülései szerint a „piszkos háború” idején, a katonai diktatúra tisztjei a hetvenes években több száz millió pesetát utaltak át svájci bankszámlákra. A junta több magas rangú hivatalnokát most azzal vádolják, hogy a kimenekített pénz politikai gyilkosságokból származik.

Az információ Carla del Ponte svájci főügyész Baltasar Garzón argentin bírónak küldött leveléből került nyilvánosságra. Garzón 600 eltűnt ember után folytatott nyomozása közben akadt a svájci bankszámlák nyomára. Az 1976-os katonai diktatúra ideje alatt több magas beosztású argentin politikus és katonatiszt nyitott svájci bankszámlát, köztük Antonio Domingo Bussi, Tucuman város kormányzója és Adolfo Mario Aroino tengernagy. Az Aroinóról küldött svájci dokumentumok szerint a tengernagy 3 milliárd pesetát mozgatott különféle számláin, sőt egy páncélszekrény is az ő nevén volt nyilvántartva.
A bankszámlák feltárása nehéz helyzetbe hozta Bussi kormányzót, akit a diktatúra parancsnokai ellen folytatott bírósági per során azzal vádolták meg, hogy személyesen is részt vett emberek kivégzésén. Bussi akkor tisztázta magát, most azonban az olasz és spanyol hatóságok felszólították: nyilatkozzon annak a 226 spanyol és olasz állampolgárnak a sorsáról, akik a junta uralma idején tűntek el Argentínában. A kormányzó előre kijelentette: nem szándékozik az érintett országokba utazni.
Bár nemrég Martin Balza tábornok, az argentin hadsereg parancsnoka nyilvánosan bocsánatot kért a diktatúra során elkövetett visszaélések miatt, sokak szerint a katonaság továbbra sem változott meg. Ezt erősítették meg az eltűnt személyek rokonai is, akik a közelmúltban végigjárták a Haditengerészeti Gépészeti Iskola helyiségeit, amely a katonai diktatúra legnagyobb kínzó és letartóztatási központjaként működött. Útjuk során meggyőződtek arról, hogy az épület bizonyos részei a mai napig ugyanúgy néznek ki, ahogyan a foglyok elmesélték.