Vissza a tartalomjegyzékhez

MAGYARI FERENC
Az ész a fontos, nem a pénz

Teljesítményeket ösztönző felsőoktatási rendszer kialakítása a célunk - jelentette ki Magyar Bálint az ELTE Nagytétényi úti kollégiumában tartott felsőoktatási fórumon. A művelődési miniszter hangsúlyozta: ne csak annak legyen diplomája, akinek pénze van.

Magyar Bálint szerint meg kell tenni a megfelelő lépéseket ahhoz, hogy az adófizető állampolgárok pénzén finanszírozott ingyenes felsőoktatást csak azok vehessék igénybe, akiket erre tanulmányi eredményük feljogosít. Ezért a felvételi pontszámkedvezmények közül kikerülnek a teljesítményhez nem köthető szempontok, így például a lelkészi ajánlás a világi tudományos szakokon. A Pázmány Péter Tudományegyetem Jogi Karára tavaly bejutott 270 hallgatóból ugyanis 240 jelentkezőt ilyen támogatás segített a felvételhez. Sőt, egyes szakokon ezzel a módszerrel töltötték fel a létszámot.
Magyar Bálint hangsúlyozta: a „pénzért diplomát” elv helyett, a tandíjas oktatási formákban a felvételi pontszám csak 10 százalékkal lehet alacsonyabb, mint a tandíjmentes szakokon. A Széchenyi-ösztöndíjat azok az egyetemi tanárok nyerhetik el, akik valóban tudományos munkát végeznek. „A jövő Szilárd Leóinak legyen lehetőségük arra, hogy tudományos pályájukat Magyarországon fussák” - mondta a miniszter.
Kérdésekre válaszolva Magyar Bálint elmondta: a kedvezményes tandíjhitel finanszírozására új lehetőség a világbanki alap, amelynek igénybevételére a jövő évtől nyílik lehetőség. Majd megerősítette: a felsőoktatásban dolgozók bérei az idén 24,5 százalékkal emelkednek.