Vissza a tartalomjegyzékhez


Oroszország kezében az iraki olajmező

Oroszországnak jelentős gazdasági érdeke fűződik az iraki válság békés rendezéséhez, hosszabb távon pedig az Irak elleni gazdasági embargó megszüntetéséhez - írta a Wall Street Journal európai kiadása. Mivel az oroszok vásárolják meg az iraki olajtermelés közel egyharmadát, ez is oka lehet az amerikai katonai csapás megakadályozására tett kísérleteknek - adta közre az AP hírügynökség.

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS


Indonéz fosztogatók, köztük cserkészek randalíroznak egy kisebbségi kínai üzletben a Dzsakartától kb. 80 km-re keletre fekvő Patok Besiben. Az utóbbi két napban több ezer indonéz muzulmán a kínai kereskedőkön töltötte ki a gyorsan emelkedő árak és a tömegessé váló munkanélküliség felett érzett dühét Fotó: MTI

Az orosz küldöttségnek más anyagi érdeke is fűződik a tárgyalásokhoz: ha sikerül ugyanis elérnie az embargó megszüntetését, akkor nagyobb esélye lehet arra, hogy Irak megtérítse az Öböl-háború előtt fegyverszállításokból felhalmozott 8 milliárd dolláros tartozást.
Az ENSZ embargó egy orosz-iraki üzletet is félbeszakított. A Lukoil orosz olajipari konzorcium tavaly 3,8 milliárd dolláros megállapodást írt alá az iraki állami olajmonopóliummal a West Qurna olajmező fejlesztéséről. Ez Irak legnagyobb kiaknázatlan lelőhelye, becslések szerint 11,5 milliárd hordó olajat tartalmaz. A szerződés alapján a Lukoil hazaviheti a profit 75 százalékát. A megállapodás viszont csak akkor lép életbe, amikor az ENSZ megszünteti a szankciókat Irak ellen.
Az orosz hadiipar szintén erősen várja az embargó végét. A CIA és az ENSZ-ellenőrök egyaránt többször vádolták már Oroszországot azzal, hogy hol Scud rakéták irányzásához szükséges giroszkópokat, hol meg biológiai fegyverek előállításához szükséges csíráztatóedényeket ad el Iraknak. Orosz illetékesek cáfolatukban visszautasították e vádakat, és a fegyvercsempészekre hárították az esetleges felelősséget.