Vissza a tartalomjegyzékhez


Csehül állnak az amcsik


A finn Juha Lind (jobbra) a palánkon végigcsorogva érkezik a jégre, a svéd Marcus Ragnarsson bodicsekjét követően. A naganói téli olimpia férfi jégkorong-bajnokságának negyeddöntőjében Finnország 2-1-re legyőzte a címvédő Svédországot, így az elődöntőbe került Fotó: MTI

Érdekes, időnként meglepő eredményekkel szolgált a naganói téli olimpia jégkorongtornája. A szerdán lejátszott negyeddöntő után már csak négy csapat maradt versenyben.
Elsőként Csehország férfi jégkorong-válogatottja jutott az elődöntőbe, miután nagy meglepetésre 4-1-re győzte le az Egyesült Államokat. Az amerikaiak szereplése volt a torna legnagyobb negatív meglepetése. A mérkőzés főhőse az észak-amerikai profiligában (NHL) az elmúlt év bajnoki alapszakaszában a legértékesebb játékosnak és legjobb kapusnak választott cseh Dominik Hasek volt, aki a hatvan perc alatt csak Mike Modano lövésével szemben bizonyult tehetetlennek. Az első harmadban az amerikaiak irányították a játékot. Ők szerezték meg a vezetést is, amikor a 17. percben a Chicago Blackhawks csatára, Tony Amonte a cseh kapu elé szabadon érkező Modano elé passzolt, a Dallas Stars játékosa pedig az elfekvő Hasek felett ütötte a korongot a hálóba.
A második játékrészben többet kezdeményezett az európai válogatott, s 58 másodperc alatt fordítani is tudott a helyzeten. Előbb Vladimir Ruzicka, majd a Pittsburgh Penguins hokisa, az NHL legjobban fizetett játékosa, Jaromir Jagr talált a New York Rangersben védő Mike Richter kapujába. Hat perccel később a Montreal Canadiens csatára, Martin Rucinsky tovább növelte a cseh csapat előnyét, és ezzel biztosította a továbbjutást.
Az utolsó húsz percben a kiesés rémétől fenyegetett amerikaiak minden erejüket latba vetették, de a Buffalo Sabresben védő Haseknek nem tudtak több gólt lőni. Mi több, a legutolsó percben Jiri Dopita egy eladott korongot az amerikai kapu bal felső sarkába lőtt.
A döntőbe jutásért a csehek ellenfele Kanada férfi jégkorong-válogatottja lesz, amely a torna egyik fő esélyese. A juharlevelesek ezúttal a kazahokat győzték le, a csehekhez hasonlóan 4-1-re. Az olimpiai tornán az eddigi négy mérkőzéséből négyet nyerő tengerentúli csapat nem engedte kibontakozni ellenfelét. Kazahsztán a hatvan perc során mindössze 17-szer lőtt a Colorado Avalanche-ban védő Patrick Roy kapujára.
Kanada már az első 2:13 perc után 2-0-ra vezetett. Előbb a Dallas Starsban szereplő Joe Nieuwendyk, majd a Montreal Canadiens csatára, Shayne Corson talált Vitalij Jeremejev kapujába. Másfél perc múlva Konsztantyin Szafranov révén szépítettek a kazahok. A harmad vége előtt szabálytalan úton került Roy kapujába a korong, így a játékvezető érvénytelenítette a kazah találatot.
A második harmadban kissé akadozott a kanadai gépezet, de így is a juharleveles gárda lőtt gólokat. A Detroit Red Wings két csatárcsillaga, Brendan Shanahan és Steve Yzerman 32 másodperc leforgása alatt 4-1-re módosította az eredményt. Az utolsó harmadban egyik csapat sem tudott eredményes lenni.
A negyeddöntő másik ágán, a másik nagy esélyes Oroszország - a változatosság kedvéért - 4-1-re győzte le Fehéroroszországot.
A selejtezőket sikerrel teljesítő fehérorosz válogatott a 19. percig tartotta magát az oroszokkal szemben, akik a középdöntőben csatlakoztak az olimpia mezőnyéhez. Ekkor Alekszej Jasin fonákkal Valerij Kamenszkij elé játszott, aki az elfekvő Andrej Mezin kapus felett a keresztléc alá lőtt.
A második húsz percben fokozták az iramot az oroszok. Közvetlenül a harmad elején Andrej Kovalenko Szergej Fjodorov átadását értékesítette.
A harmadik játékrész elején már 3-0-ra vezettek az oroszok. A Vancouver Canucks csatára, Pavel Bure - aki az egész tornán remekül teljesített - a teljes védelmet kicselezte, majd közelről a hálóba továbbította a korongot. Negyvenegy másodperc múlva a Pittsburgh Penguins csatára, Alekszej Morozov 4-0-ra alakította az eredményt. Fehéroroszország becsületgólját a 45. percben Szergej Erkovics ütötte.
Az oroszok utolsó akadálya, a döntőbe vezető úton Finnország lesz, miután a finnek nagy meglepetésre a negyeddöntőben 2-1-re legyőzték a címvédő Svédországot.
Az első két harmadban a két kapus, a finn Jarmo Myllys és a svéd Tommy Salo nem kapott gólt. A harmadik játékrész ötödik percében az észak-amerikai profiliga, az NHL góllövőlistáján élen álló finn Teemu Selnne (Anaheim Mighty Ducks) Salo lábvédői között talált a hálóba. Nyolc perc múlva Selnne tovább növelte csapata előnyét, ismét a svéd kapus lába között juttatta a korongot a kapuba.
A skandináv csapat az utolsó percben lehozta Salót és helyette egy mezőnyjátékost küldött a jégre. A taktika eredményeképpen Peter Forsberg, a Colorado Avalanche csatára - akinek édesapja, Kent Forsberg a svéd szövetségi kapitány - 12 másodperccel a meccs vége előtt szépített. A hátralévő néhány másodperc már nem volt elegendő az egyenlítésre, így a svédek búcsúra kényszerültek.

Negyeddöntő:
Kanada-Kazahsztán 4-1 (2-1, 2-0, 0-0)
Finnország-Svédország 2-1 (0-0, 0-0, 2-1)
Oroszország-Fehéroroszország 4-1 (1-0, 1-0, 2-1)
Csehország-Egyesült Államok 4-1 (0-1, 3-0, 1-0)

A pénteki elődöntő párosítása:
Kanada-Csehország
Oroszország-Finnország