Vissza a tartalomjegyzékhez


Majd ha nem süt a Hold

Az Irak elleni esetleges amerikai támadás aligha kezdődik el a hónap vége előtt - vélekednek egyes szakemberek, és ezt a feltevésüket két okra vezetik vissza. Egyrészt javában zajlik Naganóban a XVIII. téli olimpia, márpedig az ógörög eszmények szerint ilyenkor nem illik háborúzni. Ám az amerikai hadvezetés valószínűleg akkor is az utolsó februári napokra tartogatná a hadművelet kezdetét, ha nem lennének ötkarikás játékok. Ugyanis teliholdkor - valamint előtte és utána néhány napig - jól látható, hogy a Holdról visszaverődő napsugarak megvilágítják az éjszakai égboltot, amely ilyenkor inkább indigókék, semmint koromsötét. Ez a helyzet a légvédelemnek kedvez, nem a csapásmérő katonai repülőgépeknek, melyek nem tudnak teljesen észrevétlenek maradni. Ezzel szemben újhold éjszakán koromsötét van, tehát az ezt megelőző, illetve az ezt követő 3-4 napos időszak a legkedvezőbb a támadóknak.
Legutóbb január 28-án volt újhold, legközelebb pedig február 26-án lesz. Sokan összefüggést látnak abban is, hogy az amerikaiak az Öböl-háborút 1991. január 17-én indították el; a csillagászati naptárak tanúsága szerint abban a hónapban 15-én volt újhold.
Az amerikaiak a hátralevő időt arra használják fel, hogy saját polgáraikat meggyőzzék: jobb, ha ők támadnak koromsötétben, mint mérges gázok gomolyogjanak az indigókék ég alatt.