Vissza a tartalomjegyzékhez


Mexikóé az Aranykupa

A mexikói labdarúgó-válogatott szerezte meg az aranyérmet az Aranykupán, más néven a Conacaf-bajnokságon, miután a Los Angelesben rendezett döntőben 1-0-ra legyőzte a házigazda, a brazilokat is megállító Egyesült Államok csapatát. A harmadik helyért lejátszott mérkőzésen Brazília ugyanekkora különbséggel nyert Jamaica ellen.
A vereséggel megszakadt az amerikaiak hat találkozó óta tartó győzelmi sorozata. A mexikóiak gólja annak a Luis Hernandeznek a nevéhez fűződik, aki a Jamaica elleni elődöntőben szintén győztes találatot szerzett, tavaly pedig ő nyerte el a gólkirály címet a Copa Americán. Hernandez a 91 ezer 255 néző előtt játszott összecsapás 43. percében fejjel juttatta a labdát Kasey Keller kapujába.
„Jó mérkőzés volt, méltó a döntőhöz. Nagyon nehéz volt legyűrni az amerikaiakat, az utóbbi időben sokat léptek előre” - mondta a mexikói szövetségi kapitány. Manuel LaPuente nemrég vette át a közép-amerikai ország nemzeti együttesének irányítását a szerb Bora Milutinovictól, akit annak ellenére menesztettek, hogy csapata kijutott a nyári franciaországi világbajnokságra. Mexikó immár harmadízben nyerte meg az Aranykupát.
A kisdöntő nem hozott nagy csatát. A brazilok a 77. percben - természetesen Romário révén - vezetést szereztek, és ahogy várható volt, mindvégig megőrizték megszerzett előnyüket. Az utolsó percben ugyan majdnem sikerült egyenlíteniük a karibiaknak, amikor Andrew Williams lövését Junior éppen csak a gólvonalról tudta menteni. A világbajnoki címvédőnek is akadt jó néhány gólhelyzete, Romáriónak viszont nem volt szerencséje, és több ígéretes lehetőséget is kihagyott. A 64. percben a Bayern Münchenben játékosa, Giovanne Elber fejelt kapura, de a jamaicai kapus, a jól védő Warren Barrett a keresztlécre tolta a labdát. Összességében a brazilok mégsem lehetnek teljesen elégedettek szereplésükkel.

Az Aranykupa döntőjében:
Mexikó-Egyesült Államok 1-0 (1-0)
Los Angeles, 91 ezer 255 néző
Gólszerző: Hernandez (43. perc)
A bronzmeccsen:
Brazília -Jamaica 1-0 (0-0)
Los Angeles, 90 ezer néző
Gólszerző: Romário (77. perc)