Vissza a tartalomjegyzékhez

KUNSTÁR CSABA
Tovább f osztódik a parasztvilág

„A Metész nem politikai mozgalom” - süvöltötte Zsuzsa néni, a diplomatatáskás parasztasszony, aki egy évvel ezelőtt még csillogó szemmel tekintett a jövőbe, mondván: végre észreveszi a kormány, milyen problémákkal kell nekik megküzdeni. Kósa Gyula, a Metész elnöke mindannyiszor elmagyarázta: itt politikáról szó sincs, csak valakinek fel kell emelnie hangját a magyar parasztság érdekében. Igaz, a mezőgazdasági érdekvédők körében búzáról legutóbb akkor esett szó, amikor cáfolták, hogy azokba a zsákokba, melyekkel a Belügyminisztérium kapuját eltorlaszolták, nem zsizsikes búza került, hanem átlagos.
Az elmúlt szombaton a Metész elnökségi ülésén felfüggesztették Zsikla Győző alelnök és Thirring Ákos elnökségi tag tagsági viszonyát. „Nem politikai okokból, hanem a szervezet működését zavaró tevékenységük, illetve annak jó hírét kétségbe vonó kijelentéseik miatt” - magyarázta Vicsotka Mihály szóvivő. Míg Zsikla tevékenysége a tömörülés működését nehezítette, Thirring nyilatkozataiban „hamis színben tüntette fel” a Metészt: Kósát megvádolta a szervezet vagyonának jogellenes felhasználásával. Erről azonban már nem sok minden fog kiderülni. Kósa bejelentette: a választásokig már nem tart újabb gyűlést.
Zsikla szerint a háttérben arról van szó, hogy Kósa csak az ő beleegyezésével vehet ki pénzt a szervezet kasszájából, viszont legutóbbi, több száz ezres kérését kereken visszautasította. Emellett ő kisgazda, Kósa pedig - miniszterelnök-jelöltként - Maczó Ágnes Új Szövetségének színeiben indul a választásokon - méghozzá ugyanabban a választókörzetben. Felmerült a gyanú, hogy a gazdák pénze Maczó nemzetmentő pártjának szervezéséhez kell. Thirring Ákos, Kósa MIÉP-es barátja, éppen ezért került feketelistára. Amikor látta, nem sok esély van arra, hogy a Metész hőn szeretett pártja, a MIÉP leányvállalata lesz, kiborította „a búzát”. Zsikla pedig kijelentette: a Metész most már politikai kalandorok áldozata, és semmi köze az ország agráréletéhez.