Vissza a tartalomjegyzékhez


Trónfosztás

Könnyen lehet, hogy a 2000-ben Sydneyben megrendezendő nyári olimpiát már nem az angol királynő nyitja meg. Az ausztrálok többsége szívesen búcsút mondana London évszázados gyámkodásának.

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS

Ausztrália 1999-ben népszavazáson dönt arról, hogy az angol királynő lesz-e továbbra is a földrésznyi ország államfője, vagy az ezredfordulóra a trónt elnöki szék váltja fel. Előzetes felmérések szerint a lakosság mintegy 70 százaléka - még a brit származásúak többsége is - a köztársaság államformát támogatja. A február elején megtartott alkotmányozó gyűlésen a 152 jelen levő képviselő 89:52 arányban támogatta a brit monarchiától való elszakadást.
John Howard miniszterelnök indítványára a gyűlés a leendő köztársaság államformáról is tárgyalt. A végeredmény egy republikánus modell lett, miszerint az öt évre kinevezendő köztársasági elnököt a kormányfő és az ellenzék vezetője együtt választja ki a nép jelöltjei közül.
Ausztrália brit fennhatóságtól való elszakadása 1854-ben kezdődött, amikor ír bányászok fegyveres felkelést robbantottak ki az angol uralom és a magas adók ellen. A lázadás leverése ellenére a folyamat nem állt meg, hanem haladt előre. 1901-ben megalakult az Ausztrál Nemzetközösség, 1966-ban az angol fontról áttértek az ausztrál dollárra, 1991-ben pedig megalakult az Ausztrál Köztársasági Mozgalom. Az alkotmányozó gyűlés döntése elhárította az akadályt az államformáról tartandó népszavazás elől.