Vissza a tartalomjegyzékhez

GYŐRI ZSOLT
Bős: nincs még egyezség

Sikertelenül zárult a magyar és szlovák küldöttség kilencedik tárgyalási fordulója a hét elején Pozsonyban. Ennek ellenére mindkét fél bizakodik: a következő budapesti tanácskozás áttörést hozhat a gátak ügyében.

A reményekkel ellentétben nem rajzolódtak ki a megállapodás fő vonalai a döntő kérdésekben. Az is világossá vált, hogy a magyar és szlovák delegáció eddig csupán egy vitakérdést érintett, a dunakiliti és a dunacsúnyi tározó vízmagasságának meghatározását. „Ebben viszont szinte áthidalhatatlan a magyar és a szlovák érdekkülönbség” - mutatott rá Nemcsók János államtitkár.
A magyar fél tárgyalási pozícióit gyengíti, hogy jelenleg olyan vízmagasság megállapítását igyekszik elérni, amely Hágában még teljesen elfogadhatatlan volt számára. Nemcsók szerint nagyban nehezíti a delegáció munkáját a pártérdekek mentén zajló belpolitikai vita is.
Pokorni Zoltán, a Fidesz frakcióvezetője hétfőn azzal a kezdeményezéssel állt elő, hogy az erőmű felépítését ellenző pártok együttesen terjesszenek elő egy új, a kormányétól eltérő megoldási javaslatot. Szent-Iványi István, az SZDSZ frakcióvezetője erre úgy reagált, hogy - bár pártjának komoly fenntartásai vannak a készülő egyezménnyel szemben - a szabaddemokraták nem kívánnak kampányízű egyeztetéseken részt venni.
A kilencedik tárgyalási forduló lezárását mind a szlovák, mind a magyar fél úgy értékelte: van még remény, hogy a tárgyalásokat március 25-ig sikeresen befejezzék.

(Háttér: )