Vissza a tartalomjegyzékhez


Rómeó és Angelika

Egy világháború, egy polgárháború és a múló idő sem tompította el azt a szerelmet, amely a 23 éves Angelika Sztratigu és egy olasz katona között lángolt fel 1941 augusztusában. A ma 77 éves Luigi Surace, akkor az olasz megszálló csapatokkal érkezett a görög Patrasz kikötőjébe. Egymásba szerettek, és Surace megígérte görög kedvesének, hogy a háború után feleségül veszi. Azonban alakulatát egy évvel később átirányították, és Surace kénytelen volt távozni Patraszból. A háború után levelet írt szerelmének, Angelika azonban azt soha nem kapta kézhez, ugyanis nagynénje, aki szállásadója is volt, helytelenítette az „ellenséges” katonával való kapcsolatot, és megsemmisített minden Olaszországból érkező küldeményt.
Három év elteltével Surace feladta a reményt, abbahagyta a levélírást, és nem sokkal később megnősült. Egy fia született. Felesége nemrégiben meghalt, és Surace ismét Angelika keresésébe kezdett. Írt Patrasz polgármesterének, és ő egy újságíró segítségével néhány héttel később meg is találta az asszonyt, aki soha nem ment férjhez.
Egy görög tévétársaság megszervezte kettejük találkozóját az athéni repülőtéren, ahol a kitartó Surace végre beválthatta több mint ötven éve tett ígéretét, és megkérte 79 éves menyasszonya kezét. Angelika igent mondott.