Vissza a tartalomjegyzékhez


Egyszerűsödik a tb-bevallás

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS

A gazdasági kabinet a tb-járulékfizetés rendszerének egyszerűsítését javasolja a kormánynak - közölte Draskovics Tibor, a Pénzügyminisztérium közigazgatási államtitkára szerdán a testület ülését követően.
Az államtitkár elmondta: mivel az egyéni vállalkozók túlnyomó többsége a minimálbér után fizet járulékot, indítványozzák, hogy az egyéni vállalkozóknak csak akkor kelljen írásban bevallást tenniük, ha az úgynevezett „vállalkozói kivétjük” - azaz a vállalkozásból származó jövedelmük személyes használatra kivett része - meghaladja a minimálbér összegét. „Ha valaki nem tesz bevallást, az olyan, mintha a minimálbérnek megfelelő öszszeget vallott volna be” - magyarázta az államtitkár. Egyúttal azt indítványozza a testület, hogy a vállalkozások tb-járulékfizetéséről ne legyen kötelező a lemezen történő adatszolgáltatás, azaz ha úgy ítélik meg, csak írott formában kelljen elkészíteniük a bevallást.
Mint közismert, az idei évtől a vállalkozóknak tevékenységtől és cégformától függetlenül havonta kell bevallást készíteniük a tb-járulékfizetésről. Ráadásul a legalább tíz főt foglalkoztató vállalkozásoknak a hagyományos nyomtatványok mellett mágneslemezen is be kell nyújtaniuk bevallásukat a megyei pénztárhoz. Az Országos Egészségügyi Pénztártól (OEP) azonban kérelmezni lehet, hogy tekintsenek el ettől a bevallási formától. A nehézségeket növelte, hogy nyomtatványokhoz csak a február 10-ei első havi bevallás előtti napokban lehetett hozzájutni a boltokban. Ez idézte elő az OEP Fiumei úti székháza előtti több száz méteres sort.
Kompaktor Emília, a Magyar Kereskedelmi- és Iparkamara (MKIK) közgazdasági és jogi igazgatója szerint „a járulékbevallások és bejelentések gyakoriságát vállalkozói körönként kellene meghatározni”. A kiegészítő tevékenységet végző egyéni vállalkozók esetében az éves bevallást támogatnák, mivel e kör az ellátást főmunkaviszonya után kapja. Az egyszemélyes vállalkozások számára is kitolnák a bevallási időszakot negyed- vagy fél évre.
A PM államtitkára azt is jónak tartaná, ha a parlament a tb-adatszolgáltatás felgyorsítása érdekében idén ősszel 1998. január elsejéig visszamenőleges hatállyal adókedvezményben részesítené a számítógépes berendezéseket és modemeket vásároló vállalkozásokat. Ez természetesen azt jelentené, hogy ha a vállalkozás az adókedvezményt igénybe vette, akkor adatait elektronikus úton kell továbbítania az adóhatósághoz és az OEP-hez.
Cser Ágnes, az OEP főigazgatója elmondta: felkérte az OEP megyei igazgatóságainak vezetőit, hogy ne büntessék az ügyfeleket, ha azok a jogszabályváltozások révén esetleg adatszolgáltatási mulasztást követnének el. Bár a járulékbefizetéseket teljesíteni kell, de a járulékok bevallásával kapcsolatos adatszolgáltatási hiányosságokat, késedelmeket méltányosan fogják elbírálni.
Az MKIK és az OEP egyetért abban, hogy a havi bevallás helyett célszerűbb lenne negyedévenként vagy félévenként bevallást készíteni, amit az érdekegyeztetés során szintén javasolni fognak. A jövő héten az Országgyűlés elé kerülő módosítások leghamarabb június közepétől léphetnek érvénybe, ezt azonban az MKIK késői időpontnak tartja.