Vissza a tartalomjegyzékhez

NAGY RITA
Monica háza zarándokhely

Kifütyülte a tömeg egy ohiói rendezvényen az iraki katonai akció mellett érvelő amerikai politikusokat, köztük Albright külügy és Cohen védelmi minisztert. A CNN csütörtökön élő adásban közvetítette a viharos gyűlést, amelyet a Washington Post értesülése szerint maga Szaddám Huszein is végignézett Bagdadban.

NEW YORK-I TUDÓSÍTÓNKTÓL

Egy közelmúltban bemutatott hollywoodi filmben az amerikai elnök nyilvánosságra került félrelépését munkatársai egy háború elindításával tussolják el. A valóság azonban most mintha ennek a forgatókönyvnek inkább a fordítottja lenne. Az elnök háborút akar indítani, a média pedig többnyire a botrányról beszél. Monica Lewinsky, a mamája, iskolatársai, a volt elnöki testőrök egymás után jelennek meg a vizsgálatot irányító ügyész előtt, hogy elmondják, amit tudnak vagy vélnek tudni Bill Clinton magánéletéről. Az elnök felesége, Hillary az egész ügyet továbbra is a férje elleni jobboldali konspirációnak tartja, miközben Monica kalifornai lakása lassan turisztikai látványossággá válik.

A közvélemény nemcsak a fehér házi légyottok miatt szkeptikus a közelgő háborúval kapcsolatban. Nem tapasztalható a jól ismert amerikai nacionalizmus, a „mi vagyunk a legerősebb birodalom” tudata, inkább kétségek fogalmazódnak meg a várható veszteségekkel és Amerikának a konfliktusban játszott szerepével szemben. Az ohiói fórumon hangos tapsot aratott az a felszólaló, aki a külügyminisztertől azt tudakozta: „Miért éppen Irakot akarja szétbombázni az Egyesült Államok, amikor Irán, Líbia és egy sor további diktatúra ugyanúgy fegyverkezik, mint Szaddám Huszein?”
A politikusok igyekezete ellenére ma még csupán az amerikaiak 47 százaléka támogatná az Irak elleni katonai akciót. A Clinton-adminisztráció ezért egyre nagyobb nyomást igyekszik gyakorolni a médiára. Várható, hogy itt Amerikában a háború melletti érvek és felvilágosítás az elkövetkező napokban az eddigieknél is nagyobb szerepet kap a többség megnyerése érdekében.