Vissza a tartalomjegyzékhez

SZABÓ IBOLYA ANNA
Támad a Kisded

„Az El Nino ereje teljében van, és ez így is lesz még legalább két hónapig” - állítja az „évszázad időjárási válságának” nevezett jelenségről készült összeállításában a CNN. Az El Nino által okozott földcsuszamlások, tornádók és áradások áldozatainak száma egyre növekszik. A jelenség Magyarországra szelídebb formában érkezett: csupán a hóemberek estek áldozatul az évszázados hőmérsékleti rekordoknak ezen a télen.

Újra pusztít az El Nino. Az amerikai földrész perui partjainál elhelyezkedő meleg tengeráramlat hatására Peruban, Ecuadorban, Mexikóban és Kaliforniában történt földcsuszamlások és áradások következtében több száz ember vesztette életét. Kalifornia állam 31 megyéjében szükségállapotot kellett bevezetni a február eleje óta tartó felhőszakadás miatt és több tízezer otthon maradt áramszolgáltatás nélkül. Floridában is heves esőzések, hurrikánok és árvizek pusztítottak. A Csendes-óceán másik oldalán, Indonéziában és Malaysiában szárazságot, erdőtüzeket és a visszamaradó füst miatti légúti megbetegedéseket írnak az El Nino számlájára. Peru északi részén a megrongálódott csatornahálózat és a felgyülemlett szennyvíz miatt járványok kitörésétől lehet tartani. Különösen nagy a koleraveszély, amely az El Nino legutóbbi látogatásakor 1991-ben háromezer ember halálát és 200 ezer megbetegedését okozta.
Az El Nino egy hatalmas - jelen pillanatban nagyjából Európa nagyságú - meleg víztömeg, amely 2-7 évenként bukkan fel Peru partjainál. Az El Nino-jelenség úgy jön létre, hogy az Indonézia partjainál felgyülemlett langyos víz az időszakonként megforduló passzátszelek hatására a Csendes-óceánon keresztül visszazúdul a dél-amerikai partok felé. A benne rejlő hőenergiától hajtva az El Nino elindul útjára, és feje tetejére állítja a világ időjárását. A víztömeg mozgása az egész világon hullámzásokat indít el, pusztító viharokat okozva Kaliforniában, szárazságot és hideget Ausztráliában, és esős teleket még a Csendes-óceántól sok ezer kilométerre fekvő szárazföldi területeken is.
A vízben rejlő extra hő „olaj a tűzre”: több és a szokásosnál jóval nagyobb viharokat okoz. A meleg víz mozgása a Csendes-óceán középső és keleti részén a trópusi viharövezet elmozdulását eredményezi. Mivel a meleg vizeket a szelek többé nem fújják el a perui partoktól, a mélyebben fekvő, tápanyagokban gazdag hideg víz - amely a világ legnagyobb hideg tengeráramlatának, a dél-amerikai partok mentén haladó Humboldt-áramlatnak része -, nem emelkedik fel a felszínre. A part mentén élő madarak kevesebb élelemhez jutnak, és ezért gyakran ezrével hullanak el vagy vándorolnak más területekre. Kaliforniában a vízhőmérsékletre érzékeny halfajták elvándorlásán kívül azzal a veszéllyel is számolnak, hogy 1998-ban nagyszámú tengeri emlős vetődhet partra.
Az El Ninót rendszerint pusztító következményei kapcsán emlegetik világszerte, vannak, akik mégsem panaszkodnak. Míg Peru partjainál nagy mértékű a tengeri élővilág pusztulása, és jelentősen visszaesett a halászat, addig a chilei halászok hasznot húznak a távolabbi északi vizekről odavándorló gazdag szardellarajokból.
Az El Nino a 16. század óta rendszeresen ismétlődik, általában az év vége táján. A perui halászok, akik már a kezdetektől megfigyelték a ciklikus időjárási kataklizmákat, a karácsonyra való tekintettel az „El Nino” (spanyolul a fiúgyermek vagy kisded) elnevezést adták a jelenségnek.
Neve ellenére az El Nino korántsem ártalmatlan. Szakértők szerint az idei látogatása lesz az eddigi legrosszabb. Az El Nino 1982-83-as megjelenésekor 10 milliárd dollárra becsült rombolást okozott világszerte. A mostani El Nino-ciklus - ellentétben az eddigiekkel - egyáltalán nem jött váratlanul: szakértők hada jelezte előre a jövetelét. Az első jelzések 1997 márciusában érkeztek, amikor a meteorológiai bóják a perui partok közelében a vízhőmérséklet emelkedését jelezték. A megfigyelés másik fontos eszköze a NASA által működtetett TOPEX-Poseidon műhold, amely a vízfelszínről visszaverődő radarjelzések alapján készít térképet, amelynek segítségével a tudósok már tavaly észlelték az El Nino közeledtére utaló egyre növekvő meleg víztömeget. A levegőben, az óceánban és műhold segítségével gyűjtött adatokat feldolgozva a kutatók számítógépen modellezték az El Nino kialakulását, és ennek segítségével jutottak a hosszú távú előrejelzéshez szükséges adatok birtokába. Így a történelem folyamán először lehetett előre jelezni a pusztító erejű időjárási jelenség közeledtét. A hosszú távú prognózisok szerint a „Kisded” még várhatóan kora nyárig aktív marad. A fejlett előrejelző rendszerek ellenére azonban továbbra is rejtély, hogy végső soron mi okozza az El Nino ciklikus kialakulását.