Vissza a tartalomjegyzékhez


Tavaszi átültetés

A tavasz közeledtével a kiskertekben megindul az élet. Mindenki gyomlál, ültet, előkerülnek a palánták. Sokan azonban csak a panel- vagy bérházak falain belül gyakorolhatják e nemes tevékenységet. Hogy munkájuk ne fulladjon kudarcba és kedvelt zöldjeik növekedéssel, virágzással hálálják meg a rajtuk végzett munkát, kértünk néhány aktuális jó tanácsot Susán Edina dísznövénykertésztől, az Oázis Kertészeti Kft. egyik munkatársától.
Az átültetés a növény számára „fellélegzés”, mivel év közben a föld összetömörödött a cserépben a víz hatására. A kisebb növényeket akár évente vagy kétévente is szükséges lehet átültetni. Az idősebb példányoknál elég a felső földréteg cseréje. Ezt a munkát célszerű a fűtési szezon megszűnte után elvégezni, akkor, amikor már a fűtés nélküli szobában is 20 fok körüli a hőmérséklet.
Az új cserép kiválasztásakor arra figyeljünk, hogy az maximum két számmal legyen nagyobb az előzőnél, különben csak a gyökerek fognak nőni, és miután a cserép szélét elérték, azután fog a zöld növényi felület is növekedésnek indulni.
Az átültetéshez szükséges általános virágföld - amely egy tőzeges földkeverék - bármely virágüzletben, dísznövény-kertészeti telepen beszerezhető. A tőzeg olyan szaporító közeg, melyben tápanyag igen minimális arányban található, emiatt szükséges a megfelelő tápanyag-utánpótlás.
Ma már több jó táprúd, tápoldat és tápsó kapható. A levéldísznövényekhez ajánlott tápoldatban több a nitrogén, a virágos növények számára készült táp foszforban és káliumban gazdagabb. Külön tápoldat kapható kaktuszok és pozsgások ápolására. Ezeket a szereket azonban nem szabad az előírtnál sem nagyobb töménységben, sem gyakrabban használni, és fontos, hogy csakis nedves talajba juttassuk.
Új növények vásárlásakor mindenképpen a láthatóan legegészségesebb példányt válasszuk. Nézzük meg a földet is, hogy ne legyen benne „mozgás”, hiszen az élősködők köztudottan nagy károkat okozhatnak. Téli időszakban oda kell figyelni arra, hogy szállításkor a virág jól be legyen csomagolva még akkor is, ha autóval vagyunk. Például a fikuszok vagy pálmafélék esetében a pár perces hideg akár életveszélyes is lehet, de jelentős levélhullásra mindenképpen elegendő ok. Szánjuk oda azt a kis időt, míg a szakemberek felkészítik a növényt az utazásra. Otthon, ha szükséges, öntözzük meg, majd tegyük hűvösebb helyre vagy ablak mellé.
Minden zöldet ajánlott állott vízzel locsolni. Akár két hétig is lehet állni hagyni (ha el nem párolog addig). A növények a forralt, majd lehűtött vizet is kedvelik. De a legmegfelelőbb a virágüzletekben kapható Pi víz.