Vissza a tartalomjegyzékhez

STRBIK LÁSZLÓ
Formálódó Forma–1

A világ legnagyobb utazó cirkuszának versenye sehol a világon nem fedezhető csupán a jegybevételekből. Ezért szükéges, hogy az állam is támogassa a futamot. A kormány ebben az évben a költségvetésből 450 millió forinttal támogatja a Magyar Nagydíj rendezőjét, a Hungaroring Sport Rt.-t. Az erről szóló megállapodást Fazakas Szabolcs ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi miniszter és Berényi János, a Hungaroring Sport Rt. elnöke írták alá hétfőn.

A megelőlegezett összeget jogdíjakra, a verseny veszteségeinek finanszírozására, reklámcélokra, a pálya fenntartására, valamint újabb boxok építésére és a meglévők felújítására fordítják majd. Nem elhanyagolhatók a futam járulékos bevételei sem. A versenynek ugyanis évente 80 ezer külföldi látogatója van, akik a becslések szerint 8-10 milliárd forintot hagynak Magyarországon, bár nem közvetlenül a Hungaroringen, hanem például az idegenforgalomban és a kereskedelemben.
Tavaly a három nap alatt 201 ezren látogatták a versenyt, s a jegybevétel elérte az 1,2 milliárd forintot. Idén 1,5 milliárd forintra számít a társaság ebből a forrásból.
A szerződés birtokában a társaság hétfőn kiírja a pályázatot a pályakarbantartási munkálatokra, az eredményt várhatóan április 7-én hirdetik ki. Az idén augusztus 16-án megrendezésre kerülő magyarországi Forma-1-es versenyt legolcsóbban a gyerekek látogathatják: nekik 2000 forintért válthatnak jegyet, a felnőttek pedig 7-55 ezer forintot fizetnek majd. A szervezők szerint ma már bizonyosnak látszik, hogy 2001-ig lesz magyar nagydíj.