Vissza a tartalomjegyzékhez


Többe kerül a húsevés

A legtöbb húsos cég egy-két héten belül 10-15 százalékkal emeli az árait. A múlt év közepe óta ugyanis jelentősen emelkedett az élősertés felvásárlási ára, amit a gyártók eddig nem tudtak érvényesíteni.

HETEK_ÖSSZEÁLLÍTÁS

A húsos vállalkozók szerint jövedelmezőségük veszélyben forog. A szakemberek szerint irreális a 12-15 százalékos áremelés, mivel a kereskedőkkel csak 4-5 százalékot lehet elfogadtatni.
A szakemberek cáfolják, hogy a kedvezőtlen exportpiaci helyzet indokolná a belföldi árnövekedést. A magyar hústermelés fele ugyanis belföldön talál vevőre és a kivitel gyakran a belföldi keresletcsökkenés okozta túltermelés levezetésére is szolgál. Az utóbbi időben a nemesebb húsrészek zöme - ilyen például a comb és a karaj - főként külföldre kerül, itthon inkább az olcsóbb húsokat keresik a vevők.
A húsipar átlagos profitja mindössze három százalékos. A feszültségek azonban nem csak a magas élősertésárból adódnak, de abból is, hogy a magyar vágókapacitás mintegy 15 millió darabra méretezett, ám jelenleg csupán ötmillió sertés van az országban.