Vissza a tartalomjegyzékhez


Háborgó belgák

A közvélemény nyomására a belga katolikus egyház feje független vizsgálóbizottság felállítását vetette fel pedofil papok esetei vizsgálatára. Godfried Danneels bíboros-prímás bejelentette: javasolni fogja a püspöki karnak egy pszichológusokból és jogászokból álló testület létrehozását az egyházi körökben elszaporodott gyermekellenes cselekmények kivizsgálására és megelőzésére.
Danneelst egy pedofil lelkiatya, a 65 éves André Vander Lijn perében hallgatták ki, aki gyermekeket rontott meg. Az atyát azzal vádolják, hogy ministráns kisfiúkat molesztált szexuálisan. A vád nyolc év börtönt kér a papra, és egymillió belga franknyi (50 ezer dollár) kártérítést minden megerőszakolt gyermekért.
A pedofil-esetekre különösen érzékeny Belgiumban az elmúlt egy évben legalább tucatnyi egyházi embert vettek őrizetbe kisgyermekek - többnyire fiúk - molesztálásának gyanújával. Az egyház mindeddig mereven elhatárolta magát ezektől az esetektől, mint ahogy tette ezt a meghallgatáson Danneels is.
A bíboros - akit az egyik szülő felelősséggel vádolt az esetért - kijelentette, hogy az egyház elítél minden pedofil cselekedetet, különösen azokat, melyeket papok követnek el. Hozzátette azonban, hogy papjai nem szolgák, együttműködésük önállóságon alapul, a prímás védnöksége alatt, ezért az egyház nem vállal felelősséget André Vander Lijn és mások tetteiért. A bíboros azonban megfontolandónak tartja polgári bizottság létrehozását a hasonló bűnökre vetemedő egyházi emberek esetének kivizsgálására. A közvéleményt leginkább az háborítja fel, hogy a katolikus egyház elhárítja a felelősséget: nem indít vizsgálatot saját papjai ügyében, illetve nem távolítja el a pedofil és homoszexuális papokat az egyházi szolgálatból.