Vissza a tartalomjegyzékhez


NAGYÍTÓ

Bill Clinton, az Egyesült Államok elnöke kedden a Pentagonban katonai vezetők előtt összefoglalta az iraki válsággal kapcsolatos amerikai álláspontot. Clinton leszögezte: a nemzetközi közösség határozatlansága esetén elkerülhetetlen lenne, hogy az iraki elnök „egy nap elkezdje használni fegyvereit”. Mint mondta: „Ezért vontuk össze erőinket az Öbölben, és ezért hoztuk létre a hasonlóan gondolkodó nemzetek koalícióját.” Az amerikai elnök az esetleges katonai akciót támogató közép-európai államok között elsőként Magyarországot említette. Clinton kijelentette: „A jövő attól függ, most miként cselekszünk. Ha Szaddám elutasítja a békét, be fogjuk vetni az erőnket.”
A CNN hírtelevízió által közvetített beszédében az elnök emlékeztetett arra, hogy Huszein az Öböl-háború után ígéretet tett: tömegpusztító fegyvereit 15 napon belül megsemmisíti. Az iraki vezető hét éve tartó folyamatos „hazugságai, félrevezetései és szándékosan támasztott akadályai” miatt a diplomáciai megoldásra ma már csak „világos és egyszerű” feltételek mellett maradt esély: „Iraknak hozzá kell járulnia - méghozzá hamar - ahhoz, hogy az ENSZ emberei szabad és teljes körű ellenőrzést folytathassanak bárhol az országban.” Clin-ton figyelmeztette Huszeint, hogy ha tovább folytatja „csalárd taktikázását, úgy a következményekért a felelősséget ő, és csakis ő viseli”.
Az elnök szólt az előtte álló feladatokról is: „Egy elnök számára a legnehezebb döntés, hogy katonákat küldjön a harctérre. Az erő soha nem lehet az első megoldás - de néha ez az egyetlen válasz” - mondta. Clinton jelezte, hogy a hadsereg vezetői tudják: egyetlen katonai akcióval nem lehet a teljes iraki arzenált elpusztítani, de az is nyereség, amennyivel kevesebb lesz. Clinton már most figyelmeztetett arra, hogy amennyiben Huszein ennek ellenére újraindítaná fegyverkezési programját, Amerika kész lesz ismét lesújtani.
„Ne legyen semmi kétség afelől - fejezte be beszédét az amerikai elnök -, hogy készek vagyunk cselekedni. Szaddám Huszein egyszer régen ünnepélyesen megígérte a nemzetközi közösségnek, hogy lemond tömegpusztító fegyvereiről. Mi eltökéltek vagyunk: gondoskodunk arról, hogy Huszeinnek - akár így, akár úgy - teljesítenie kelljen ezt az ígéretét.” (-)