Vissza a Hetek archívum borítólapjára
IV. évfolyam, 16. szám, 2000. április 15

Belpolitika

Hajdú Sándor
A kormánypártok bővítenék az átvilágítandók körét

A kormánypártok álláspontja szerint az átvilágítandók körét ki kellene terjeszteni a média vezető tisztségviselőire, a politikát közvetve vagy közvetlenül befolyásolni képes újságírókra, hivatásos bírákra, ügyészekre, illetve a pártok vezető tisztségviselőire is. Az ellenőrizendők köre 7-8 ezer emberből állna, a módosítás összesen 114 millió forinttal terhelné az adófizetők pénzét. A legnagyobb ellenzéki párt szerint a bővítés csak újabb foglalkozási csoportok gyanúba keverését szolgálná.


Munkatársunktól
Búcsú a Nemzettől
Interjú Csapody Miklóssal, a Magyar Demokrata Fórum frakcióvezető-helyettesével

Április 17-én jelenik meg a Napi Magyarországgal összevont Magyar Nemzet első száma, az utóbbi nevén, de várhatóan az előbbi szellemiségével. A kormányzat azt hangoztatja, hogy a két konzervatív lap egyesítése szimpla gazdasági tranzakció.


Somorjai László
Konzervált szavazóbázis

„Ötpercenként följelentenek engem” - mondta az Aktuálisban Torgyán József miniszter és pártelnök Szanyi Tibor szocialista képviselő feljelentésére reagálva, aki hivatali visszaélés és más bűncselekmények alapos gyanújával kezdeményezett bírósági eljárást a miniszter ellen. Az ORFK-nak címzett iratot a rendőrség már továbbította a főügyészségnek. A kisgazdák rágalmazásra hivatkozva börtönnel fenyegetik Szanyi Tibort, aki viszont lapunknak úgy nyilatkozott: az ítélethozatal a bíróság dolga.


Ignácz Valéria
Indulhat a metró

A Legfelsőbb Bíróság megerősítette a metróperben első és a másodfokon kimondott, az államot elmarasztaló jogerős ítéletet. Kimondta, hogy továbbra is érvényben van a 4-es metró beruházására vonatkozó szerződés, amelyet a főváros és a magyar állam kötött még 1998-ban.


Szobota István
A kampány folytatódik

Az elmúlt napok sem teltek el unalmas és beteljesületlen várakozással azok számára, akik a magyar sajtóban mindenáron a Hit Gyülekezetéről kívántak hallani. A vallási törvénymódosítást fegyelmezett szisztematikussággal előkészítő újabb hét alaphangját a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsora adta meg, ahol a témával kapcsolatosan (semmi) új izgalmas információk birtokába (sem) juthattak a hallgatók a Molnár Róbert kisgazda képviselővel készített interjú révén.


Munkatársainktól
Megfigyelés volt, bizonyíték nincs

„A bizottság feltárta, hogy igaz az, hogy az előző parlamenti ciklusban törvénytelen és titkos adatgyűjtés folyt, és tény az, hogy a megfigyeltek körébe az akkori ellenzéki Fidesz vezető politikusai is beletartoztak” - mondta lapunknak Kosztolányi Dénes, a megfigyelési bizottság fiataldemokrata elnöke a jelentésről való keddi végszavazás előtt. „Nem tudták bizonyítani a miniszterelnök megfigyelésekről szóló állítását. Csupán egy Pokorni Zoltánnal kapcsolatos ügyet tudtak produkálni, és az is kiderült, hogy az ügy dokumentumai, amelyek a bizonyítást alátámasztották volna, nem voltak a miniszterelnök birtokában 1998. augusztus 25-én” - nyilatkozta a Heteknek Nikolits István, a bizottság szocialista tagja.


Életmód

Kapsza Ágnes
Könnyű szerkezetek

A könnyűszerkezetes építési módokat (például az acélszerkezetes gyorsházakat) egyre nagyobb érdeklődés övezi hazánkban annak ellenére, hogy a magyar építésztársadalom meglehetős szkepticizmussal fogadja, például (ismert vagy feltételezett) hangszigetelési paraméterei miatt. Annak, hogy valójában mit is nyújtanak ezek a népszerű és kedvező árú rendszerek, az idei, áprilisi Construmán jártunk utána.


Bohács Zoltán
A szervezetépítés kihívásai

Napjaink sikeres szervezeteinek életét is olykor beárnyékolják bizonyos házon belüli váratlan feszültségek, ismeretlen, embert próbáló kihívások. Sok sikeres vállakozó cégének növekedésével párhuzamosan sokszor érthetetlen fájdalmas belső változások tömegével is találkozik, s ezekkel nem ritkán értetlenül áll szemben. Nem véletlenül, hiszen úgy gondolja, a bevételek növekedésének, a piaci sikereknek éppen az ellenkezőjét kellene eredményezniük.


Fókusz

Hajdú Sándor, Morvay Péter
Orbán megtörte a jeget

Tiltakozó akciókkal, elektronikus levélírási kampánnyal készülnek az ellenzéki pártok Wolfgang Schüssel osztrák kancellár húsvét után esedékes egynapos budapesti látogatására. A bécsi kormány fejének ez lesz megválasztása óta a második hivatalos külföldi útja. Míg a lapunk által megkérdezett kormánypárti politikusok - köztük Surján László, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának fideszes alelnöke és Kelemen András (MDF) - egyetértettek a kormányfői találkozó céljával és időzítésével, az ellenzéki pártok különbözőképen vélekednek. Szabó Zoltán szocialista politikus szerint a magyar kormány „tüntető igyekezettel próbálja kisegíteni” az európai bojkottal sújtott bécsi koalíciót. Csurka István, a MIÉP elnöke azonban lapunknak kifejtette: egy szomszéd állam legitim kormányfője tesz látogatást Magyarországon, amihez senkinek semmi hozzáfűzni valója nem lehet.


Munkatársainktól
Tartós áradás

A jelenlegi tiszai árhullám valószínűleg minden tekintetben rekordot dönt: az előrejelzések szerint a következő hetekben minden eddigi csúcsot meg fognak haladni a vízszintek, és az ellenük való védekezés is minden eddiginél többe fog kerülni. A munkálatok folytatása és a sok helyütt kritikus állapotban lévő gátak megerősítése - amin közel tizenötezer ember fáradozik - naponta átlag 300 millió forintba kerül, de a megfeszített munka ellenére is 414 ember kényszerült otthona elhagyására. Szakértők szerint az idei vízkárokkal szembeni védekezésre kirendelt 38,3 milliárd forint nem lesz elegendő, ugyanis az eddigi védekezés már 17 milliárd forintot emésztett fel. Az országot évről évre csapásként sújtó ár- és belvíz eddig egyébként több mint százmilliárd forintnyi kárt okozott az államnak, a lakosság és az agrár-, illetve a közlekedési szektor vesztesége azonban ennél is nagyobb.


Bánhidi Emese, Marosvásárhely
A román katasztrófák titka

Ismét csapás érte Romániát, mint már annyiszor az elmúlt időszakban, és valahogy ismét csak egyetlen felelős van a dolgok mögött, a természet. Emlékezetes, hogy amikor a nagybányai ciános víz majd a borsabányai nehézfémekkel terhelt iszap ömlött a folyókba, a fő gonosz akkor is a rendkívüli időjárás volt, egyébként szinte mindenki rendben végezte a dolgát, felelős csak az lehetett, aki túl sokszor és túl élesen tette szóvá a felelősség kérdését.


Szobota Zoltán
Alakul az elitalakulat

Sajtóértesüléseket követően a Belügyminisztérium (BM) illetékese is megerősítette, hogy a kabinet néhány száz fős kormányzati katonai-rendvédelmi elit felállítását tervezi. A kiemelt fizetéssel javadalmazott tisztikar, amely adott esetben a kancelláriaminiszter utasításait is végrehajtaná, pályáztatás útján állna össze öt évre szóló megbízatással. Lapunknak nyilatkozó politikusok és szakemberek hatalomkoncentrációról, illetve a kormány magánhadseregéről beszélnek, és alkotmányellenesnek tartják a tervezetet. A honvédelmi tárca szóvivője szerint viszont az ügyben semmi meglepő nincs, csupán egy kormányzati szándék megvalósítása zajlik.


Gazdaság

Szabadi Sándor
Tüntetések a globalizáció ellen

„Fosszuk meg tőkéjétől a Valutaalapot! Törjük meg a Világbankot, és töröljük el az adósságokat!” - üzentek a transzparensek a Washingtonban zajló IMF és Valutaalap csúcstalálkozó résztvevőinek. A Seattle-ben ősszel már bemutatkozott csoportok most újabb akciót szerveztek annak érdekében, hogy felhívják a figyelmet a globalizmus árnyoldalaira. „A tervezési fázisból most megyünk át az akció fázisba” - nyilatkozta ezzel kapcsolatban a Washington Postnak a szervezkedések egyik irányítója, Adam Eidinger, aki a Mozgósítás a Globális Igazságért nevű szervezetet képviseli. „Ez egy olyan hét kezdetét jelenti, amikor sok akció, tiltakozás és rengeteg új információ fog napvilágot látni”- tette hozzá.


Munkatársunktól
Gázárra várva

Most már biztosra vehető, hogy 2000. július elsejétől 12 százalékkal emelik a földgáz árát az évenként esedékes korrekció szerint. Az azonban továbbra is bizonytalan, hogy mikorra teljesül a Mol Rt.-nek a gázár szabályozására vonatkozó kívánsága. A kormány már tavaly decemberben döntött arról, hogy a fűtési idényt követően végrehajtja a szükséges módosítást. Hivatalba lépése óta azonban - miként elődje is - halogatja az importalapú gázárszabályozást. A sajtóban gyakran írnak erről a fogalomról, de lényegét viszonylag kevesen ismerik. A világpiacon a földgáz ára hagyományosan a kőolajét követi.


Szűcs Emese
Számlás madame

Van is törvény, meg nincs is. Legális is a prostitúció, meg nem is. Ez a felemás helyzet állt elő, mivel a szervezett bűnözés elleni törvénycsomag ugyan kimondja, hogy nem minősül bűncselekménynek a prostitúció, feltéve, ha az arra vonatkozó egyéb szabályok nem sérülnek, mint például a területi korlátozás. Mivel azonban ebben a kérdésben máig nem született megegyezés, a törvény sem működtethető.


Birovecz László
Két hét múlva bérlakás-program

Két és fél hónap telt el azóta, hogy az új lakástámogatási rendszer életbe lépett, de már most látszik, hogy a törvény csak egy szűk rétegnek hozott megoldást, az igazán rászorultaknak nem jelent segítséget. A pénzügyi követelményeknek csak kevesen tudnak megfelelni, a feltételek az élettől kissé elrugaszkodottaknak tűnnek. A Gazdasági Minisztérium is felismerte a hiányosságokat, és már hozzálátott a koncepció további elemeinek kidolgozásához, melynek következő lépéseként a bérlakásprogram elindítását vette tervbe. Eközben megérkezett az amerikai segítség…


Hetek-összefoglaló
Béremelési ötletek

Több százezer embernek lenne jó hír, ha a pénzügyminiszter terve megvalósulna. Járai Zsigmond múlt héten jelentette be azt az ötletet, hogy a jelenlegi bruttó 25 ezer 500 forint helyett jövőre 40 ezer forint legyen a minimálbér. A bejelentés után Járai Japánba utazott. A lakmuszpapír szerepét eljátszó bejelentés visszatértéig kirajzolja majd a pártok és szakszervezetek állásfoglalását.


Kupa Mihály és Vámosi-Nagy Szabolcs a Perfekt Rt. 10 éves születésnapján
Tovább a cikkhez >>>

APRÓPÉNZ
Tovább a cikkhez >>>

Györök Orsolya
Vigyázat, azbeszt

„Hullik a mennyezetről a kosz” - panaszkodik a takarító néni. Nem tudja azonban, hogy napi 8 órában halálos betegséget okozó azbesztport söpröget. De nem csak ő nem tudja, hanem nagyon sokan nincsenek tisztában azzal, hogy az épületek egy részében alkalmazott azbeszt rákkeltő hatású. Tájékoztatás és törvényhozás nincs ezen a területen, meg kell várni az EU-csatlakozást. Nem lehet véletlen a halogatás, hiszen az azbesztmentesítés sok milliárd forintjába kerülne az államnak, vállalatoknak, magánembereknek. Talán a pániktól is félnek: a nyugati országokban a lakosság körében kitört félelem kényszerítette ki az azbesztre vonatkozó egységes szabályozást, betiltást és mentesítést.


Háttér

Hetek-összeállítás
Csata a hatéves Eliánért

A világ immáron ötödik hónapja követheti figyelemmel egy hatéves kubai kisfiú drámájának alakulását. Elián Gonzalez november végén indult útnak anyjával egy illegális kubai kivándorlóhajóval a szabadságot jelentő amerikai partok felé. A kis lélekvesztő elsüllyedését csak hárman élték túl: köztük Elián, aki az elmúlt hónapok során a Mexikói-öböl hullámai közül az amerikai-kubai külpolitika viharainak kellős közepére került. S jóllehet az Egyesült Államok igazságügyminisztere, Janet Reno magyar idő szerint csütörtökön este nyolc órára elrendelte Elián hazatérését, lapzártánkig a kisfiú még mindig miami rokonainál tartózkodott. Viszontagságairól az amerikai Time magazin készített összeállítást.


Eperjesi Ildikó
Közszolgálat és a hatalom

A demokratikus társadalmak egyik legfontosabb intézménye, a média került górcső alá a BBC által eddig két alkalommal megrendezett Visegrádi Fórumon. A rendezők meghívtak számos politikust, közszereplőt, a magyar televízió- és rádiócsatornák képviselőit, valamint a nyomtatott sajtó munkatársait, és természetesen jelen voltak a nagy múltú brit műsorszolgáltató társaság, a BBC szakemberei is. „A médiakultúra helyzete egy picit romlott az elmúlt hónapokban, mert romlott a politikai kultúra. Mindenki kétségbeesetten fogja a fejét” - fogalmazott Horvát János, az MTV 2 egykori igazgatója, utalva arra, hogy a fórumon vitatott etikai kérdéseket most különösen aktuálissá tették az elmúlt időszak eseményei, a sokak szerint médiaháborúvá durvult politikai csatározások sorozata.


Pátkai Mihály
Az álmodozás kora

Eljutunk a csillagokig? Fogunk utazni az időben? Feltaláljuk az örökmozgót? Találkozunk földönkívüliekkel? Elpusztítja egyszer Földünket egy aszteroida? Rájövünk arra, hogyan működik az emberi agy? Klónozunk dinoszauruszokat? Uralni fogjuk az időjárást? Utazunk majd fénysebességgel? Kiirtjuk valaha a svábbogarakat? Marad még felfedeznivaló? Ezekre a kérdésekre keresi a választ a Newsweek amerikai magazin április 10-i számának húsz cikkből álló, jövőről szóló összeállítása.


Hit és értékek

Grüll Tibor, Ruff Tibor
Jövőre az Édenkertben

„Földi Paradicsom, elsülylyedt Atlantisz, Eldorádó, Boldogok szigete, Tündérvölgy” - ilyen és ehhez hasonló neveken emlegették az emberiség letűnt, „aranykori” állapotát különféle korok és népek. Legendák, mítoszok születtek csodálatos tájakról, szigetekről, hogy a korlátlan örömök birodalmának álomképeit fessék hallgatóik elé. A pogány civilizációk mitikus elbeszélései azonban csak halvány visszfényei annak a letűnt világnak, amelyet a Biblia „Édenkert” néven említ. Ráadásul a Szentírás az Éden elvesztését olyan őstörténetnek mutatja be, melynek spirituális, materiális és morális következményei mai napig is meghatározzák az anyagi világ törvényszerűségeit, bolygónk és az emberiség helyzetét, állapotát.


Csereklyei Márta
Vallási zűrzavar Afrikában

Afrikában ugyan sok minden megtörtént már, az ugandai Isten Tízparancsolatának Helyreállítása Mozgalomban történt március 17-i tömegmészárláshoz hasonló események azonban itt - Európával ellentétben - mindeddig ismeretlenek voltak. Ugandát Winston Churchill egykor „Afrika gyöngyszemének” nevezte, ma azonban sokkal inkább a rémségek földje kifejezés illene rá. Az éhínségek, a háborúk, az AIDS, újabban pedig a tömeggyilkosságok azonban nem csupán Uganda nevét fémjelzik, hanem szinte az egész kontinensét. A fekete kontinens legújabb hányattatásairól készült összeállításunk a német nyelvű Der Spiegel magazin írásának felhasználásával készült.


Interjú

Vagyim Arisztov
Jó ember volt. Kár, hogy megölték

Harminckilenc éve, 1961. április 12-én első alkalommal repült ember a világűrbe. 1968. március 27-én a föld első kozmonautája rejtélyes körülmények között meghalt. Pétervártól 100 kilométerre, a leningrádi körzet falvainak egyikében él Vitalij Szidorenko, aki anyai ágon másod- unokatestvére Jurij Gagarinnak. Korábban Leningrádban élt, és egyike volt a föld első kozmonautájához közeli embereknek. Jelenlegi állandó lakhelyére, egy kis falusi házba költözve emlékeit is elhozta magával Jurij Gagarinról.


Külpolitika

Hetek-összeállítás
Új stratégia a dzsihád ellen

A hidegháború befejeződése nemcsak Törökország és India régi stratégiai identitását alakította át, hanem egész sor új politikai kihívás és gazdasági lehetőség elé is állította a két országot - állítja nemrég megjelent tanulmányában a londoni Jane’s Stratégiai Intézet biztonságpolitikai kiadványa, az Intelligence Digest. Az új kihívások hagyományos ellentéteik feladásával új politikai kapcsolatok felé is vezetik a két országot. Ma Törökország egyre inkább úgy tekint Indiára mint a térség meghatározó erejére, és az új évszázad lehetséges új piacára. Ugyanakkor India számára a Törökországgal ápolt jó kapcsolatok hidat jelenthetnek Közép-Ázsia felé.


Márer György, New York
Túl későn, túl kevés

1999. május 7-én végzetes hibát követett el az amerikai hadvezetés, amikor rakétát lőtt ki a belgrádi kínai nagykövetség épületére. A találat következtében három személy életét vesztette, húszan megsebesültek. A két ország között percek alatt feszültté vált a légkör. Jóllehet az Egyesült Államok hivatalos körei bocsánatot kértek a történtekért, a jelek szerint ezt Peking nem fogadta el.


Hechs László
Izraeli fegyverek Kínának

A keddről szerdára virradó éjszakára Clinton amerikai elnök magához hívatta Ehud Barak izraeli miniszterelnököt. A rendkívüli találkozó nem szerepelt egyik vezető e havi programjában sem, így az az izraeli közvéleményt ugyancsak meglepte. Az eredetileg kétórás megbeszélés időtartama végül kétszeresére nyúlt. Túlnyomó része négyszemközt zajlott, tartalmáról egészen idáig nem sok került napvilágra. Ám a politikai elemzők szerint a politikusok három témakörben folytattak kimerítő tanácskozást.


Schmidt Barna
Vérfürdő német áldozatokkal

Betörők mészároltak le április elején egy négytagú német családot a kínai Nanking városában. A négy 19 és 25 év közötti fiatal tettes - akik egy közeli faluból származnak - betörés közben brutális kegyetlenséggel szúrták le a meglepődött áldozatokat.


Karl Pfeifer, Bécs
Feszült megnyitó Bécsben

1918 előtt az osztrák diplomáciai kar főleg arisztokratákból állt, akik egyenesen predesztinálva voltak erre a pályára, hiszen általában több nyelven beszéltek és megfelelő tapintattal rendelkeztek. Az osztrák köztársaság, amely eltörölte a nemesi cím használatát, ma is szívesen alkalmaz arisztokrata származású diplomatákat, akik általában sikeresek is.


Riport

Izing Antal
Hosszan Túlélők Társasága

„Kell lennie valami bornírtságnak ebben a mi hülye világunkban, hogy itt az emberek, látszólag ok nélkül, mindig inkább előbb halnak meg, mint utóbb. Nem?” (Vathy Zsuzsa)


Sport

Munkatársunktól
Schumi egyre kevésbé német

Olaszországban kisebbfajta népünnepély volt az imolai verseny végeredménye láttán. Ötven éve nem volt a Ferrari csapat történetében olyan, hogy három győzelemmel kezdett volna a Formula-1-ben. Az olasz újságok nem sajnálták a dicsőítő mondatokat a német pilótától. Sokak szerint már nem is igazi német, mert úgy örült a győzelemnek, mint egy gyerek - ehhez már olasz szív kell.


Hetek-Összeállítás
Teniszeznek a magyarok

Az Estoril Openben résztvevő magyar teniszezőnők közül Kuti Kis Rita bizonyul a legsikeresebbnek. A 142 ezer dollár összdíjazású salakpályás versenyen Rita már a negyeddöntő előtt áll, miután legyőzte Kosztanicsot, a horvátok ifjú tehetségét (4:6, 6:3, 6:3). A WTA világranglista 69. helyén álló magyar hölgy a Sidot (31.) - Garbin (88.) mérkőzés győztesével készül leszámolni. Sidot búcsúztatta az első fordulóban Földényi Annamáriát, hozzá hasonlóan Marosi Katalin se lépett túl a spanyol Sanchez-Lorenzonak köszönhetően. A torna férfi részlegénél nagy meglepetésre az első helyen kiemelt orosz Kafelnyikov már az első fordulóban kiesett, őt is egy spanyol, Francisco Clavet eresztette szélnek. Kafelnyikovon az utóbbi időben egyre több a spanyol csapás, Oroszország Spanyolországgal vívott küzdelmei során esett ki a Davis Kupából, melyhez aktívan hozzájárult az oroszok első számú teniszcsillaga (Kafelnyikov simán kikapott Costától illetve Ferrerótól).


Varga József
A St. Louis Blues szólt a legjobban

Befejeződött az idei szezon alapszakasza az észak-amerikai profi jégkorongligában. A keleti és nyugati konferenciák küzdelmeiből továbbjutó tizenhat csapat immáron négy győzelemig tartó egyenes kiesési rendszerben küzdhet tovább a Stanley-kupáért.


Ronaldo pályájának vége
Tovább a cikkhez >>>

SÍPSZÓ
Tovább a cikkhez >>>

Szabadidő

Tóth Eszter
Melyik utat válasszuk

Közeleg április 30-a, az első osztályosok beíratásának időpontja. A szülőknek nem kis gondot jelent az iskolaválasztás, hiszen ma már egyaránt válogathatnak állami, egyházi, alapítványi és magán fenntartású intézmények között.


Kalmár Mónika
A gyerekek nem gongütésre érnek
Tovább a cikkhez >>>

Programajánlat
Tovább a cikkhez >>>

Színes

Peches szivar
Tovább a cikkhez >>>

Harc a Tízparancsolatért
Tovább a cikkhez >>>

Izraelben Wagnert játszanak
Tovább a cikkhez >>>

Utoljára Beatles
Tovább a cikkhez >>>

Akcióban a Kerti Törpék Felszabadítási Frontja
Tovább a cikkhez >>>

INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

DUMA PLÁZA

A teve olyan ló, amit egy bizottság tervezett.     (Ismeretlen szerző)


Tollhegy

Tollhegy

Olvasóink mind gyakrabban küldik el véleményüket elektronikus levél útján. A Hetek internetoldalán (www.hetek.hu) március elejétől minden cikk végén egyetlen gombnyomással lehetőség nyílik arra, hogy elküldjék hozzászólásaikat az adott írással kapcsolatban. Emellett várjuk olvasóink megjegyzéseit levélben is szerkesztőségünk címére (1103 Budapest, Gyömrői út 63-65.), faxszámra (432-2781) vagy központi e-mail címünkre (). Szerkesztőségünk fenntartja a jogot, hogy a hozzánk küldött leveleket szerkesztett és rövidített formában közölje.


Egy negyedik kérdező kérdései

Április 5-én Morvay Péter, a Hit Gyülekezetének szóvivője volt a Napkelte Kereszttűz című műsorának vendége. Ahogy a műsor elkezdődött, azonnal fölkaptam a telefont, hogy negyedikként kérdezhessek valamit, de a vonalak szünet nélkül foglaltak voltak; föltételezhető, hogy több száz „negyedik kérdező” ostromolta a stúdiót, közülük kettőt játszottak be.