Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összefoglaló
Béremelési ötletek

Több százezer embernek lenne jó hír, ha a pénzügyminiszter terve megvalósulna. Járai Zsigmond múlt héten jelentette be azt az ötletet, hogy a jelenlegi bruttó 25 ezer 500 forint helyett jövőre 40 ezer forint legyen a minimálbér. A bejelentés után Járai Japánba utazott. A lakmuszpapír szerepét eljátszó bejelentés visszatértéig kirajzolja majd a pártok és szakszervezetek állásfoglalását.

Maga a miniszterelnök mindenesetre hitet tett az emelés mellett, mondván: elfogadhatatlan, hogy tíz évvel a rendszerváltás után még százezrek fizetése nem éri el a létminimumot. Orbán szerint a minimálbérből élők többsége nem adómegkerülő, hanem valóban ilyen keveset keres.
A kormánypártok között egyelőre nincs összhang az emelést illetően. A Független Kisgazdapárt (FKgP) frakciója megdöbbent a minimálbér emelésének lehetőségétől. Bánk Attila frakcióvezető szerint a jelenlegi gazdasági helyzetben ilyen mértékű emelés csak a feketemunka erősödését szolgálná. Kis Péter, az MSZP frakcióvezető-helyettese szerint a felvetés mindaddig propagandafogás, amíg azt a kormány nem terjeszti a szociális partnerek elé. Ahhoz azonban, hogy a versenyszférában ne okozzon elviselhetetlen bérköltségnövekedést, csökkenteni kell a minimálbér körüli foglalkoztatás járulékait.
A béremelés mintegy százezer egészségügyi dolgozót és ezen kívül mintegy 50 ezer egyéb közalkalmazottat (tanárokat stb.) érintene. Bár a háttérszámítások még nem készültek el, biztosra vehető, hogy mindez jelentős, akár több százmilliárd forintos terhet róna a büdzsére.